Vážení spoluobčané,

projev předkládám jen v písemné podobě. Václav Havel, někdejší prezident Československé socialistické republiky, pravil v novoročním projevu z roku 1990, že podvodů se čtecím zařízením už bylo dost. Děkujeme všem čtenářkám, čtenářům, podporovatelkám a podporovatelům za finanční podporu a zejména čtenost. Počet tzv. "individuálních návštěvníků" podle klasického počitadla IP návštěvnosti se už léta pohybuje okolo 130 tis. za rok. Nemá na to vliv ani současná, už asi dva roky trvající mediální kampaň, která náš web zařadila mezi politicky nespolehlivé zdroje informací. Toto ocenění v době, jako je ta naše, celkem věrně hodnotí naši redakční práci a budeme se snažit tomuto hodnocení i nadále dělat čest.

Kdybyste naše články nečetli, a věnovali se místo toho třeba vaření či vývoji v anglické fotbalové lize, pozbyl by web svého občanského smyslu. Redakčních příspěvků sice v roce 2020 mírně ubylo, avšak to podstatné se neztratilo. Středem našeho zájmu je střízlivé, vyvážené a pravdivé vidění světa dané v dlouhodobé perspektivě, teď už dokonce jednoho celého desetiletí. Tento úkol jsme se snažili plnit celý uplynulý rok, viz naše tematická čísla. A s tímto předsevzetím nastupujeme i do LP 2021. Pořád platí, že naše články jsou buď originální překlady pro web (zřídka), nebo originální články psané pouze pro náš web (drtivá většina). A jaký byl ten rok minulý a co můžeme čekat od toho nového? Trochu ironie neuškodí.

Naše hodnoty včera a zítra

Nepochybně jsme vstoupili do doby pandemické. Ta nám nastavila zrcadlo, posvítila si na naše hodnoty a v novém roce se výsledný obraz v mnohém ještě projasní. Na jaře minulého roku jsme si z gauče ještě libovali, kterak se nám ten covid vyhnul a pokud by šlo o válku, tak jsme byli bezpečně v týlu. Boje a mrtvé jsme viděli jen v televizi a celá pandemie se nám zdála tak nějak neskutečná. Závěrem roku minulého došlo k přeskupení sil na všech frontách a naše švejkovská republika se ocitla v první linii. O jednotě národa v těžké době nemůže být samozřejmě ani řeči. Počet obětí stále roste, v přepočtu na počet obyvatel se držíme v první světové pětce. Nevyrábíme české automobily, motocykly, ocel, sklo a čokoládu, nepěstujeme dost jablek a nejsme soběstační v zemědělství, ve fotbalu se pravidelně nedostaneme ani na mistrovství světa a v hokeji si na něm o úspěchu můžeme nechat zdát. Světoví jsme však v počtu obětí světové pandemie. A příčiny našeho fenomenálního úspěchu?

Vláda nakoupila ochranné prostředky v Číně. Opozice, média a EU spustily povyk. Musí se prý nakupovat na správné straně, kde slunce zapadá. Jako se muslimové obracejí při modlitbě k Mekce, my se musíme obracet k Západu. Jsme čeští ateisté a žádní tmáři. Tímto směrem je nutné směřovat naděje a modlitby, a samozřejmě i peníze. Jak pravil klasik, zvaný Neruda:

Jak lvové bijem o mříže, jak lvové v kleci jatí, my bychom vzhůru k nebesům, a jsme zde s EU spjatí.


Vláda vyslyšela opozici a při nákupu vakcín se neohlížela proklatým východním směrem. Raději riskujeme životy spoluobčanů, než abychom se nakazili duchem čínského komunismu nebo ruského putinismu. Cizáky si republiku rozvracet nedáme, protože na to si stačíme sami. Budeme-li se klanět správným směrem, bude nám blaze. Možná i z těchto orientačních důvodů byla od srpna 2020 pod patronací Magistrátu na Staroměstském náměstí, ve středu Evropy a světa, uprostřed Prahy a České republiky, vztyčena replika tzv. Mariánského sloupu.

Máme staronový sloup, přičemž jsme nejateističtější národ světa, máme ligu proti bolševismu, máme ligu proti Babišovi. Zkrátka, jsme v záři reflektorů světového dění. Tak co nám schází? Mnoho nám toho schází, podle médií. I když jsme světoví, chřadne nám sexuální turistika, hrozí pád z prvních míst ve spotřebě alkoholu, s lyžováním je to takové všelijaké, a o divadlech ani nemluvě. Naši nejstarší spoluobčané bojují svůj boj poslední, ale my se chceme bavit. Proto si při letošních podzimních volbách necháme poradit od herců, sportovců a České televize, koho máme volit. To by v tom byl čert, abychom nevybudovali jednotnou hráz proti všem. Bude-li každý z nás z křemene, bude celý národ z písku.

PF 2021