Vývoz dolarů a války - základ ekonomiky USA

Martin Kukša

Září 22, 2012

Dne 13. září vešlo ve známost, že nastalo obvyklé pumpování ničím nekrytých peněz do ekonomiky USA. Šéf FEDu Bernanke ohlásil, že USA zvýší svou rezervu dlouhodobých cenných papírů za pomoci veřejného nákupu hypotéčních dolarů do částky 40 miliard v průběhu následujícího měsíce. Tímto způsobem má dojít ke třetímu kvantitativnímu zmírnění (quantitative easing) QE3. Nic se neříká o celkovém emitovaném množství peněz. Zároveň má pokračovat "Operation Twist" na změnu cenných papírů vlády USA s krátkodobou splatností v objemu 667 miliard dolarů na dlouhodobé. Až dosud byla velikost směnného fondu stanovena pevně na 400 miliard dolarů. Šéf potěšil bankéře s rekordně nízkou procentní sazbou (0 až 0,25%) stanovenou namísto do konce roku 2014 až do poloviny roku 2015. Po tomto prohlášení začaly burzy okamžitě vykazovat růst. (1)

Geoekonomika

Co může následovat? Po prvních dvou zmírněních QE1 a QE2 bylo nalito do světové ekonomiky 1,2 bilionu dolarů, což způsobilo k září 2012 růst dluhu USA na 1,6 bilionu dolarů. Kvůli tomu musela ECB přijmout analogická opatření, aby nedošlo ke strmému posílení eura. Byla to jedna z příčin toho, že Řecko tak dlouho odolávalo defaultu. Dnes jsou tak zaštiťovány země PIIGS před finančním kolapsem. Ceny ropy a surovin získaly dodatečný "bonus volatility". Zlato stabilně zdražuje.

S oznámením o QE3 se všechno opakuje:

- roste cena zlata, rostou ceny ropy a následně plynu,

- roste kurs eura k dolaru,

- začaly růst ceny surovin a potravin,

- vzhůru se vyšplhaly burzovní indexy, to jest nafukuje se nová bublina.

ECB nezbývá, než se zapojit do "závodu devalvací" jinak by zpevnění jednotné evropské měny způsobilo v EU recesi. Snížila by se konkurenceschopnost zboží a služeb. Spuštění "tiskařského stroje" ECB způsobí v zemích EU snížení životní úrovně a nepochybně zvýší popularitu socialistů a nacionalistů, kteří už beztak v posledních evropských volbách vítězí. Tato politika prohlubuje v EU rozkol mezi zeměmi, které poskytují pomoc a těmi, které ji přijímají. Takto může dojít k rychlejšímu zhroucení eura.

Rusko a Čína mohou své postavení zlepšit. Růst cen ropy a surovin přinese peníze Rusku a devalvace dolaru pomůže Číně zachovat konkurenceschopnost jejího zboží a zvýšit ve své zemi cenu práce. Takticky může získat i Írán, který svou ropu prodá Číně a Indii za jüany a rupie.

Geopolitika

Převádění likvidity do zahraničí, které systematicky provádějí USA prostřednictvím FEDu, má stále stejné následky - lokální války. Zákonitým důsledkem QE1 a QE2 bylo arabské jaro. Změna režimů v Tunisku a Egyptě, občanská válka a intervence v Libyi, agrese v Sýrii, příprava války proti Íránu a oficiální uznání rozdělení Súdánu Organizací spojených národů není veškerý výčet následků netoliko samotné světové krize, ale i snah dostat se z ní vyloupením těch, kteří nemají žádný podíl na jejím vzniku. Mají však suroviny, které je možno využít na přebytek likvidity vyvolané Západem. Proti těmto režimům se vede válka jak hospodářská (sankce), tak teroristická ( prostřednictvím žoldáků a ozbrojených extrémistů).


Vypadá to, že pravidelné dodávání dolarů řízené FEDem vytvořilo v islámském světě nová ohniska napětí, aby bylo možno použít proti nim americké vojenské síly.


Vyhlášení Bernankeho připadlo přesně na dobu mohutných protiamerických protestů 12. až 14. září v Severní Africe, na BV, v Indii, Pákistánu a jinde. Možná šlo jen o náhodnou shodu v čase, možná o úmysl. V USA začíná v říjnu nový finanční rok, což mohlo odvést pozornost jinam. Ovšem rozsáhlá PR kampaň v médiích na Západě o zveřejnění provokačního videa Nevinnost muslimů na YouTube vyvolává určité domněnky. O dřívějším zveřejnění na YouTube upoutávky na Nevinnost muslimů nepadaly zmínky. Okolnosti zveřejnění celé videoakce a její komentování západními médii jsou tedy podezřelé, včetně oznámení administrace YouTube, že nehodlá takto skandální video stáhnout, pouze jej některým zemím zablokovat.


Objevila se informace, že tajné služby USA věděly o plánované vraždě velvyslance USA v Libyi. (2) Ihned po ní a po demonstracích proti západním zastupitelským úřadům bylo do Středozemního moře vysláno loďstvo USA a přišly zprávy, že lodě NATO míří k Sýrii. V řadě zemí byla uzavřena západní velvyslanectví. (3) To jsou indikátory připravovaných válečných operací proti nim.


Příliš mnoho shod v okolnostech. Zorganizovat masové protesty ve dvaceti zemích není nesnadné. Sociální sítě jsou vhodným prostředkem, ovšem není to možno zorganizovat ze dne na den. Amerického velvyslance nezabila pouliční chátra, ale bojovníci Brigády 17. února a Brigády stoupenců šaríji. (4)

Vpřed k nové světové válce?

Snahy likvidovat následky finančních spekulací cestou dalších a větších spekulací pouze posílí odpor ve světě. Zvyšování množství ničím nekrytých peněz v oběhu jako prostředek boje s finanční krizí je totéž co hašení požáru benzínem.

Přebytečné peníze musejí být na něco navázány jinak hyperinflace světovou ekonomiku paralyzuje, neboť dnes jsou absolutně všechny měny světa napojeny na US dolar.

Na jakoupak dobu může zabrat snížení sociálních a dalších rozpočtových výdajů (tzv. "hospodářský režim")? Jeho působení je krátkodobé. Vždyť peněz je v oběhu deseti, dvaceti a vícenásobně více než činí světový HDP. "Papírků" je příliš mnoho. V roce 2008 už objem "finančních instrumentů" převyšoval celosvětový HDP dvacetkrát, v roce 2012 to bude ještě horší.

Historie nemá jiné příklady východiska ze světových finančních krizí, podmíněných povahou kapitalismu, než je válka. Při pokračování politiky "kvantitativních zmírňování" je válka nevyhnutelná. Jasný není jen druh války a termín jejího začátku.

Převzato z Fondsk.ru

Odkazy uvedeny u originálu


Vláda RF schválila zvýšení minimální mzdy o 13%


Září 21, 2012


Oznámila to tisková služba ministerstva práce.


Od 1. ledna 2013 se zvýší v Rusku minimální měsíční mzda na 5205 rublů. Dosud je 4611 rublů, takže zvýšení představuje 13 %. Dochází k němu v důsledku nutného přiblížení minimální mzdy k životnímu minimu.


Ministerstvo práce zároveň oznámilo, že počet pracujících, kteří měli v dubnu 2012 mzdu pod 5205 rublů, bylo 1,3 miliony, to jest 2 %. Z nich polovina pracuje v rozpočtové sféře.


Převzato z News.mail.ru



Kursk vyplašil námořnictvo NATO


Andrej Michajlov


Srpen 12, 2012


Pro ruské vojenské námořnictvo je srpen černý měsíc. 12. srpna 2000 havarovala ponorka Kursk. 13. srpna 2003 se potopila v Barentsově moři atomová ponorka K-159 a 7. srpna 2009 měl u břehů Kamčatky namále Batyskaf AS-28. Kolem Kurska dosud vřou vášně. Jak se něco takového mohlo stát?

Skupina ruských konceptuálních vědců vyslovila domněnku, že ponorku zničila srážka s cizí, nejpravděpodobněji americkou ponorkou. Tato verze není dosud vyvrácena. Ihned po katastrofě několik admirálů a generálů ujišťovalo, že Kursk byl torpédován americkou ponorkou. Následně se tato verze zatajila, aby byla nahrazena verzí oficiální. Admirálové jako kdyby dostali rozkaz mlčet.

Avšak režisér Jean Michelle Carre ve svém v TV promítnutém filmu "Kursk - ponorka v kalné vodě" také přesvědčuje, že dílo zkázy bylo provedeno americkou ponorkou Memphis. Jeho verze je, že Kursk prováděl ukázkový výstřel nového torpéda Škval. Zkoušky byly špehovány dvěma americkými ponorkami - Memphis a Toledo. Tato praxe není neobvyklá. Ruské a NATO ponorky se navzájem běžně při zkouškách a při bojové přípravě sledují. Ovšem provádí se to v bezpečných vzdálenostech.

V tomto případě se Toledo pod krytím Memphis přiblížila ke Kursku do nebezpečné blízkosti a v určité chvíli se obě střetly. Z videa, zachycujícího Kursk na mořském dně, je vidět dlouhé trhliny. Memphis, aby předešel palbě z Kurska na Toledo (zřejmě slyšeli zvuk otevření otvoru pro torpédo na Kursku), vypustil torpédo MK-48 směrem na Kursk. Tuto verzi ve značné míře zastávají i ruští penzionovaní armádní činitelé.

Pokud se veřejnost něco dozví, bude to příliš pozdě. V každém případě byl pro americké námořnictvo Kurs velmi nepříjemný. V srpnu až říjnu 1999 loď, kterou NATO nazývá "zabiják letadlových lodí", uskutečnil samostatnou cestu do Atlantiku a Středozemního moře, když před tím na jedničku zvládl raketové střelby na počest vrchního velitele ruského válečného námořnictva. Loď se tajně proplížila skrz Gibraltarsou úžinu do Středozemního moře.

Kursk dokázal v utajení sledovat skupinu Šesté flotily amerického válečného námořnictva ve Středozemním moři, včetně letadlové lodě Theodor Roosevelt, jejíž letadla bombardovala Srbsko při operaci NATO proti Jugoslávii. V době své plavby ve Středozemním moři splnil Kursk pět fiktivních útoků na reálné cíle. Dvaasedmdesátičlenná posádka byla doporučena ke státnímu vyznamenání.

Nenadálá přítomnost nejnovějšího zabijáka letadlových lodí ve Středozemním moři vyvolala u válečného námořnictva paniku. K pátrání po něm byla dány do pohotovosti všechny protilodní síly NATO ve Středozemním moři. Stejně náhle jako se objevila, pak ponorka také zmizela. Americká samolibost byla těžce postižena. několik velitelů, včetně velitele protilodních sil Gibraltarské oblasti bylo odvoláno.

V roce 2000 připravoval kapitán Ljačin posádku k nové dálkové cestě v sestavě velké skupiny. 30. července 2000 se posádka Kurska účastnila vojenské námořní přehlídky ke Dni námořnictva v Severomorsku. Na 15. října bylo plánováno odplutí ve skupině do Středozemního moře, avšak 12. srpna ponorka ztroskotala.


Převzato z Pravda.ru


Spojené státy jsou hrdé na práci USAID, řekl McFaul


Září 26, 2012


Velvyslanec USA v Moskvě oznámil, že vztahy Moskvy a Washingtonu jsou "aktivní a úspěšné".


USAID, který byl až doposud největším zahraničním sponzorem neziskových organizací v Rusku si balí kufry. Za důvod je ruskou stranou uváděno, že charakter práce USAID často neodpovídá deklarovaným cílům humanitární spolupráce obou zemí. Podle ministra zahraničí RF se USAID snažila s pomocí svých grantů ovlivňovat politické procesy v Rusku.

Velvyslanec McFaul na otázku zda vypovězení USAID zhoršilo vztahy Moskvy a Washingtonu a chtějí-li USA přijmout odvetná opatření sdělil, jak již uvedeno, že vztahy jsou aktivní a úspěšné a že USA jsou hrdé na práci USAID.

Převzato z news.mail.ru

Doplňující informace z článku uveřejněném ve Fondsk.ru autora Nila Nikandrova


Rezidenturám USAID v Jižní Americe hrozí uzavření. Na tomto kontinentě se USAID, která je kryta CIA a vojenskou rozvědkou, často podílela na operacích namířených proti zákonně zvoleným vládám. Setkali se s tím všichni vůdcové "populistických" režimů. Nyní je v centru zájmu této agentury Hugo Chávez. Před časem se USAID zapojila do snah o státní převrat v Ekvádoru, kde málem přišel o život prezident Rafael Correa. Své zkušenosti má i Evo Morales v Bolívii.


V červnu 2012 přjali ministři zahraničí států Bolívarské aliance lidu Latinské Ameriky (ALBA) rezoluci k USAID. V ní je podstatné to, že tyto země prohlásily, že nepotřebují peníze na podporu svých demokracií, neboť se samy konsolidují, nepotřebují být opatrované cizími mocnostmi, které jim svou činností škodí. Ministři se obrátili k vůdcům svých zemí s návrhem urychleně vypovědět představitele USAID, neboť ti usilují o jejich suverenitu a politickou stabilitu. Rezoluci podepsali ministři Bolívie, Kuby, Ekvádoru, Dominiky, Nikaraguy a Venezuely.


Zdroj a odkazy: Outsidermedia