Jste jedním ze skrytých koleček volebního úspěchu Libereckých aktivistů, tak nám o sobě něco řekněte.
Jaroslav Tauchman, Liberečák do poslední kapky krve, vystudovaný historik (FF UK), od roku 2007 působím v Liberci v Čmelák – SPP, o.s. kde se věnuje protikorupčním a proobčanským aktivitám, jejichž majákem je www.nasliberec.cz, toho času nejčtenější politicko-občanský web ve městě a v regionu.

Jak vypadají volební výsledky Libereckého kraje ve srovnání se zbytkem republiky?
Ač se říká, že levice v krajských volbách oproti celé republice nezískala většinu, nemyslím si to. V Libereckém kraji sice vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, kteří byli v minulosti spojení s TOP 09, ale myslím si, že je zde rozhodující jiný moment. Určitě posílila KSČM a nebýt toho, že si umazala ruce při podivných privatizacích s ČSSD, posílila by ještě víc. A třetí místo (jen jedno procento za druhou KSČM) obsadila Změna pro Liberecký kraj, což je pokračovatelka Změny pro Liberec, vítěze komunálních voleb z roku 2010.

To je divná levice s pravicovými starosty...
Já osobně beru autentickou levici jako skutečně demokratickou, v interaktivním kontaktu s občany, bez svázání byrokratickými mechanismy a zákulisními podnikatelskými vlivy. To naplňuje Změna a částečně i Starostové. Na rozdíl od velkých politických stran, ať o sobě říkají cokoliv.

Jaká souhra organizací a hnutí stojí za tímto skvělým výsledkem?
Pokud analyzujeme úspěch Změny pro Liberec, pak jde už o trvalý jev. V komunálních volbách 2010 zvítězila s 21 % v Liberci a v těchto krajských měla 17 % hlasů. A z toho v samotném Liberci dosáhla neuvěřitelných 32 % hlasů, což o něčem podstatném vypovídá. Vše začalo v roce 2009, možná i o něco dříve. Tehdy se začala dávat dohromady jednotlivá sdružení, která měla do té doby zájem čistě lokální, například městské čtvrti. Nebo si dali úzce vytyčený cíl: ochrana přírody, vybudování hospicu a podobně. Nakonec jim došlo, že mají stejnou překážku: destruktivní styl politiky, který na městě 20 let prezentovala ODS nebo později na kraji ČSSD. Jednoduše šlo o styl politiky jako pokračování soukromého byznysu založeného na vytváření klientelistických vazeb. Proto se tato nejrůznější sdružení spojila pod kandidátkou Změny pro Liberec, která s minimálními prostředky (cca 115 tis. Kč na kampaň) vyhrála v roce 2010 komunálky. Dnes ve spolupráci s podobně naladěnými lidmi z kraje úspěch zopakovali. Tentokrát měli na kampaň cca 1,3 milionu.

V čem byly rozhodující momenty změny?
Já sice nejsem členem Změny pro Liberec ani Změny pro Liberecký kraj, ale jejich aktivity pozoruji od samého začátku. Tak o tom něco vím. Myslím si, že rozhodující byl moment vzdoru a výše popsaného spojení sil. Znechucení a beznaděj z lokální politiky už překročily únosnou míru. Nicméně bez odvahy „jít do toho“ by to nešlo. A to sebou neslo pro některé aktivisty řadu osobních nepříjemností, vyhrožování ztrátou práce, žaloby od velkých firem atd. Nicméně to vydrželi a navzájem se podrželi. Dnes už se s nimi na městě a i na kraji prostě musí počítat jako s nezanedbatelnou silou.

Byli zdejší aktivisté někdy na dně a přestávali si věřit?
To nevím. Jak jsem řekl, nejsem jejich člen, tak se musíte obrátit na ně. Nicméně například fakt, že byli odvoláni po zákulisních dohodách jejich dosavadních partnerů s poraženou ODS z radnice, je jenom posílilo. Demonstrace, které ve městě následovaly, tu nikdo neviděl od roku 1989. Nejsem zastáncem floskule o tom, že co nás nezabije, nás posílí. Ale tady to fungovalo dost podobně. Nicméně jde o hnutí velmi mladé a těžko říci, co bude za pár měsíců nebo za pár let.

Co byste poradil krajům, kde se s občanskou organizovaností teprve začíná?
Vydržet, odvahu a hlavně neztratit jedinou devizu, kterou mají oproti velkým stranám, za kterými je buď velký kapitál, nebo početné členstvo a byrokratický aparát: čistý štít. Zní to jako fráze. Ale příklad Liberce ukazuje, že obrovské částky na kampaň ani dlouhé roky budovaná korupční síť nejsou všechno. Jde to porazit demokratickou silou.


Děkujeme za rozhovor!
Redakce e-republika.cz


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat. Diskuzní fórum rubriky "Z domova" najdete zde.