Poslední článek ze série Fakta o Sýrii XV. aneb Zlomená moc džihádu se zabýval zoufalou situací hlavně zahraničních teroristů, kteří jsou postupně odřezáni od zásobovacích cest a tito "bojovníci za svobodu" jsou navíc cíleně udáváni místním obyvatelstvem, které cíleně terorizují. To vše je při zahájení zimy dosti mrzuté. Proto mají Katar, Saúdská Arábie a USA velké starosti o osud svých "bojovníků za demokracii".

1. FSA otočila a bojuje proti cizím teroristům

Vývoj v posledním týdnu roku 2013 byl velmi zajímavý zejména v oblasti, kterou ukazuje následující mapa. Vedení dnes již téměř neexistující Free Syrian Army (FSA), tj. skutečných Syřanů bojujících proti Asadovi, má historicky poslední možnost, jak zachránit legitimitu svého boje. Již před několika měsíci varovali USA a Saúdskou Arábii, že nestrpí vraždění a teror džihádistů z ciziny. Nešli do boje proti Asadovi proto, aby vlastním lidem přinesli islámský teror, který zde nikdy předtím nebyl. Jenže nyní tomu tak je, za pomoci USA i EU. Proto vypukly boje uvnitř povstaleckých skupin, které ukazuje tato mapa.



FSA je uzamčena v enklávě kontrolované ISILem a musela vysvobodit své lidi uvězněné a částečně i postřílené v kasárnách v Aleppu a Idlibu. Proto začala ofenzívu proti teroristům ze skupiny ISIL podporované Saúdy a spol, viz naše starší číslo Faktů o struktuře povstalců. Tím se FSA de facto připojila ke Kurdům, kteří proti těmto hrdlořezům bojují už dávno, za svůj svobodný Kurdistán. Obě party nyní bojují hned vedle sebe, jak vidíte na mapě. Výsledkem je tlak na ISIL (asi kolem 30 tis. bojovníků) z obou stran, a to vůbec nepočítáme ofenzívu Asadovy armády.


Na videu ze 6. ledna vidíte protesty normálních obyvatel Aleppa proti stejnému typu frakčního boje mezi zahraničním ISIL a domácí FSA. Stejné boje jsou hlášeny i z oblasti města Ragga.

2. Boj o Damašek a okolí

Tady je to jasné, vládní armáda postupuje zejména v oblasti Zamalky a Jobaru, který dosud plně ovládali povstalci. Ještě před půl rokem zde s nimi byli zahraniční novináři z Le Mondu, viz náš článek o Asadově použití sarinu v této lokalitě (Nervový plyn sarin mají teroristé Al-Nusry a použila jej i vládní armáda). Nyní je situace úplně jiná. Vládní zdroje ohlásily, že zhruba 200 povstalců FSA a Al-Nusry se vzdalo ve čtvrti Barzeh, která leží na předměstí Damašku. V severní části Damašku bude tedy vyhlášeno příměří a civilisté se budou moci vrátit domů. Ale všichni domácí zatím nemají to štěstí. Jak vypadá dobývání Jobaru, to ukazuje toto video provládního týmu ANNA News.


Toto bylo kvetoucí sídliště pro střední vrstvu v Damašku. Takto vypadá poté, co zahraniční teroristé zůstali zakopáni v tunelech a vojáci je dobývají dům po domu jako ve Stalingradu. Pokud vás zajímá celková zpráva o situaci na začátku roku 2013, klikněte si na náš starší článek s animací, která se týká právě Jobaru.

3. Americká a EU-politika v troskách

O Sýrii se v amerických a EU médiích (včetně našich pochopitelně) raději vůbec nemluví. Jen se vylévají krokodýlí slzy nad osudem uprchlíků. A nikdo si nepoloží tu jedinou správnou otázku: Kde se ti uprchlíci vlastně vzali a proč? Další správná a nikým nepoložená otázka je po osudu výcvikového centra pro povstalce v Jordánsku, které řídí CIA a společně Katarem a Saúdskou Arábií. Nějak se o těchto "bojovnících za svobodu" přestalo mluvit, ale to neznamená, že byl tábor zrušen.

Zde se formují hlavně oddíly teroristů, jejichž úkolem je trvalé poškozovaní infrastruktury země: elektrické sítě, plynovodů, ropovodů, zavlažovacích zařízení a podobně. Tato válka bude trvat několik let a jejím cílem je destabilizovat vítězný Asadův režim. Čím hůře se povede zdejším obyvatelům oblastí zničených válkou a uprchlíkům, kteří se vrátí domů, tím větší bude šance, že západní země budou vystupovat jako jejich mluvčí a "zachránci". Proto onen globální mediální pláč ohledně uprchlíků, po kterých před rokem na Západě a USA neštěkl ani pes. Jenže to se vesele vyhrávalo a když se kácí les, tak prý létají nějaké ty třísky. Dnes je situace úplně jiná a uprchlická karta bude po porážce "revoluce" velmi důležitá. Bude muset mediálně ospravedlnit pokračující teror zvnějšku a průmyslovou sabotáž země.

4. Logika totální lokální války

Předchozí článek popsal poslední fázi "boje za demokracii", tedy teror proti syrskému obyvatelstvu a rozbíjení průmyslové infrastruktury. Jak to pro občany vypadá v reálu, o tom viz článek Fakta o Sýrii XIV. aneb smrt v přímém přenosu. Logika totální lokální války je jasná: když jsme nevyhráli, je třeba zemi zničit. Proto se nyní množí cílené útoky povstalců proti infrastruktuře země, která je navíc plundrována v povstalci kontrolovaných oblastech. Mnohá průmyslová zařízení ve vesnicích jsou dokonce cíleně vyvážena například do Turecka. Ke "zdrojům" pochopitelně patří i samotní obyvatelé. Množí se zprávy, že jsou unášeni do příhraničních oblastí Turecka, kde se jim násilím berou tělesné orgány. Není to nic nového, viz situaci zavražděných Srbů v "demokratické zemi" zvané Kosovo.

Je jasné, že podobné zločiny jednou vyjdou najevo a s nimi i podíl západních států a USA na tomto organizovaném vraždění a plundrování země, které se dokonce ani oficiálně nevyhlásila válka. A pořád platí a bude platit, že kdo s terorem zachází, ten s ním také schází.