Pesimista by řekl, že svět lidí se sune ke svému zániku. Zbraní přibývá exponenciálně, zatímco lidské tuposti ubývá velmi zvolna, pokud vůbec. Lidstvu trvalo tisíce let, než přišlo na to, že lidské rasy jsou si před osudem, vesmírem či Bohem zásadně rovny. Ve Spojených státech na to však přišli až před 60 lety a rasová segrace zde tiše trvá dál. A v Izraeli, který prosazuje rasovou segraci, musí premiér Netanjahu a jeho vláda na tento objev teprve přijít. Takovéto hlemýždí tempo morálního, etického a duchovního rozvoje zaostává za pokrokem technologickým, což zvyšuje riziko fatálních rozporů a konfliktů. Svět lidí tak kráčí k celosvětovému „ground zero“ kdy dojde nejspíš k válečnému vyrovnání těchto hmotných a duchovních složek.

Ono se to zdá jako prázdné tlachání. A konec konců tuto apokalyptiku přede mnou už dávno potvrdil František Ringo Čech, který po rozkradení státu očekává "velkej mazec". Ale jako správný apokalyptik je na straně dobra a tvrdí, že Musíš tlačit na druhou stranu vrat. Ale člověka až bolí u srdce, když pohlédne na omezenost tvora, který sám sebe nazval člověkem rozumným. Podíváme-li se na to jak tento „moudrý“ člověk drancuje Zemi a její obyvatele bere sebou do neštěstí doslova pro nic, vidíme, že ve skutečnosti není rozumnější než všichni ostatní tvorové dohromady, kteří takové svinstvo kolektivně nedělají. Povzdechnutí redakce v článku o sociologu a včelaři "Kdyby lidé měli aspoň kolektivní inteligenci včel", mi připadá hodně příhodné.

Zvířecí zápasy o teritorium „člověk rozumný“ hravě doplňuje a překonává válkami o náboženskou pravověrnost, o zásoby plynu, o čistotu rasy či metodou vládnutí mocných nad bezmocnými. My Češi se rádi chlubíme vzdělaností a téměř stoprocentní gramotností, přitom však v hlouposti nijak nezaostáváme za světovým průměrem. Jenom je to méně vidět a je to méně nebezpečné, neboť nás je milosrdně málo. Na výcvik a vybavení armády určené k zabíjení lidí vynakládáme jen několik desítek miliard korun ročně, oproti našim největším spojencům Spojeným státům, které vynakládají ročně biliony. Podporujeme ve světě chaos a nestabilitu, ale jen podle pokynů hlavního war-mastera ve Washingtonu. Naši vládní simpletoni po čtení Švejka naštěstí vědí, že vlastní iniciativa na tomto poli by nás mohla snadno zničit.

Pomohli jsme rozdmýchat občanskou válku na Ukrajině a podporujeme sankce proti Rusku kvůli Krymu. Ale když můžeme a hodí se nám to, tak zapomeneme třeba na Tibet nebo na Sýrii. Vyprávíme světu o demokracii, ale naše policie přepadne v době modliteb mešitu a vyhrožuje střelbou na nevinné modlící se muslimy, údajně pro vydání náboženské knihy před dvěma lety, navíc volně přístupné na internetu. To vše snad na popud udavače, původně muslima, který se prý konečně našel v křesťanství a odkazu jednoho z původních Ježíšových učedníků, Jidáše.

Je-li tedy náboženská kniha pravým důvodem, pak jsou v naší policii blbci ještě větší, než jsme si naivně mysleli. Omluvou jim snad může být, že toto nebyl pravý důvod přepadení a zadržování několika desítek lidí, ale jen důvod zástupný. Pravým důvodem by mohla být třeba instalace odposlouchávajícího zařízení na pokyn našich přátel z USA. To by z toho byla naše policie venku. My jsme v této oblasti totiž pilnými žáky a rozsahem sledování hravě překonáváme starou špatnou STB. Pokud tedy bude potřeba zase přepadnout bezdůvodně nějakou zemi, rozpoutat nějakou válku, jsme k dispozici.

Někdo může namítnout, že to je prostě politika. A ta je v rukou rošťáků, kteří nereprezentují vůli lidu. To bude částečně pravda, protože většina naší společnosti nesouhlasila s bombardováním Jugoslávie, výstavbou radaru v Brdech, se zahájením válek v Iráku a Afghánistánu, ani s angažováním se při převratu na Ukrajině. Na druhou stranu protináboženské a rasistické výlevy většiny diskutujících v internetových diskusích jsou nechutné. Nechceme tu muslimy, cikány a Vietnamce. Pak také komunisty, část společnosti tu nechce křesťany a část křesťanů nechce homosexuály. Závěr? Navzdory takové tuposti a nesnášenlivosti se pořád máme celkem dobře.