Šikovný muzikant, Havlův oblíbenec a podnikatel Michael Kocáb bude kandidovat za Stranu zelených do senátu, a to ve volebním obvodu Praha 1. Jak hudebník sám uvedl, na zelených se mu líbí jejich středová orientace, je zastáncem předsedy Martina Bursíka. Pokud by na zářijovém volebním sjezdu zvítězila Bursíkova konkurentka Dana Kuchtová a odklonila by stranu doleva, kandidatury by se vzdal. To řekl <a href="http://www.novinky.cz/clanek/147862-on-line-chat-hudebnik-a-kandidat-do-senatu-michael-kocab.html">
22. srpna</a>, načež redakce citovaného webu na stejné stránce uvedla zajímavou větičku: "Diskuze je zablokována. Diskuse nebyla na přání Michaela Kocába otevřena." Zajímavé. Bursíkův kůň postavený proti křídlu zelených reprezentovaných Danou Kuchtovou si nepřeje žádnou veřejnou debatu o své minulosti a svém politickém či podnikatelském působení. Kocáb ale den nato, tj. <a href="http://www.novinky.cz/clanek/147921-kocab-ze-by-si-me-lide-nevsimli-mi-nehrozi.html">23. srpna tvrdil</a>, že by případnou změnu ve vedení respektoval. Už druhý den mu "levicová" Kuchtová nevadí a klidně zastoupí zelené, i když vezmou opačný směr. Jinak řečeno: tento pán chce senátorskou sesli hodně moc a je mu celkem jedno, kdo a jak se u zelených prosadí. Podívejme se mu tomuto kandidátu na zoubky poněkud podrobněji, protože čítankově ztělesňuje <a href="http://www.umlaufoviny.com/www/res_publica/Redakcni_system/index.php?clanek=458">Bursíkův vztah k politice</a>.
/n/n
Za prvé, proti komu je Kocáb nasazen? Za Prahu 1 opětně kandiduje nezávislý senátor Martin Mejstřík, který již vyslovil údiv nad touto volbou. Na webových stránkách se představuje jako nezávislý kandidát za koalici US-DEU, za <a href="http://cs.christiantoday.com/article/senator-martin-mejstrik-bude-opet-kandidovat-ve-volbach-do-senatu/12328.htm">
politické hnutí Zelení
</a>a za Stranu pro otevřenou společnost (SOS). Takže známý studentský aktivista a komunistobijec s imunitou, který reprezentuje zelené, není pro Bursíka vhodným kandidátem. Ještě zajímavější je kandidát KDU-ČSL, jímž se stal další nezávislý, <a href="http://www.klener.cz/">profesor Pavel Klener</a>. Profesor Klener (1937) je ženatý, má dvě děti. Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze (promoce 1961), pracoval jako sekundární lékař, odborný asistent, docent 2. interní kliniky FN, v letech 1988-1990 jako přednosta Onkologické kliniky, od roku 1990 do 15. ledna 2008 byl přednostou 1. interní kliniky VFN. Od r. 2002 byl ředitelem Ústavu hematologie a krevní transfúze. Dne 7. listopadu 2007 byl z funkce ředitele odvolán ministrem Julínkem pro údajné manažerské selhání. Pro Julínkovu privatizační kliku představuje MUDr. Klener jednoho z úhlavních nepřátel. Kdyby měl Bursík alespoň trochu politické soudnosti, nenechal by Kocába kandidovat proti Mejstříkovi, který hájí program Strany zelených. A zejména ne proti profesoru Klenerovi, jenž představuje špičku české medicíny a odboje proti tunelování fakultních nemocnic. Proč chce tyto dva nezávislé kandidáty zničit? Komu to prospívá? Straně zelených určitě nikoliv. A jaký zájem mají na kandidatuře Bursík a Kocáb? U Bursíka je to celkem jasné: pokud jeho kůň volby vyhraje, pak si ODS zamne ruce, protože vyřídila dvě mouchy jednou ranou. Bude vděčná především za porážku prof. Klenera, kterému jede po krku už dávno a případný úspěch v Senátu by mu zaručil i politický vliv. Ani nezávislého Mejstříka si nemohou jednoduše koupit. Takže bude lépe, když jej nahradí "nezávislý" Kocáb, kterému noviny dělají reklamu zadarmo. Ale proč chce najednou kandidovat Kocáb za stranu, s níž nemá téměř nic společného, a dokonce ani není jejím členem? Odpověď lze hledat v jeho polistopadové podnikatelské aktivitě.
/n/n
Celou historii vytunelování fondu Trend podává jako kovbojku časopis <a href="http://www.respekt.cz/clanek.php?fIDROCNIKU=1997&fIDCLANKU=608">Respekt z roku 1997</a>. Stručně řečeno, stalo se následující. Zakladatel a člen představenstva fondu Trend Kocáb a místopředseda Kratochvíl odjeli v srpnu 1995 na dovolenou do ciziny a umožnili dalšímu členu představenstva Machalíčkovi podepisovat za fond důležité transakce. Kratochvíl s Kocábem se prý o detaily podepisovaných smluv nikdy nezajímali. Přímé účasti na dokázaném podvodu unikl Kocáb s Kratochvílem tím, že oba rezignovali na předsednické posty den předtím, než měla být vyplacena jedna veliká, již dávno vytunelovaná suma. A pak už jen já nic, já muzikant. Kratší a velmi přesnou verzi tunelu <a href="http://trend-vif.cz/exec.php/show=cl002">najdete zde</a>, především její pokračování z roku 2003. Celková škoda vytunelovaného fondu činí podle žaloby 1,16 miliardy. Pro kandidaturu Michala Kocába za Stranu zelených hovoří zejména následující skutečnost citovaná z tiskové zprávy <a href="http://trend-vif.cz/exec.php?show=tz002">poškozených akcionářů</a> fondu Trend.
/n/n
<font face="Arial,Helvetica,sans-serif">"Michael Kocáb a Martin Kratochvíl spolu s dalšími manažery investičního fondu Trend převedli v roce 1995 akcie z portfolia fondu způsobem, kterým došlo k jejich nezákonnému obohacení. Následně členové představenstva a další osoby inkasovali jako kompenzaci za tyto kroky 318,4 milionu korun. Celkově pak i se souvisejícími převody majetku způsobili Trendu škodu ve výši téměř 464 milionů korun. Konkurzní správce Trendu Vítězslav Hálek proto v minulém týdnu požádal Vrchní státní zastupitelství v Praze o prošetření, zda nedošlo ke spáchání trestných činů zneužívání informací v obchodním styku, porušování povinností při správě cizího majetku a podvodu."
</font>
/n/n
Ustanovený konkurzní správce Vítězlav Hálek ustál nejprve na něj podanou žalobu a pak podnikl citovaný protiútok. Bohužel, dopadl jak musel. Policie ČR usnesením ze dne 27. ledna 2005 odložila trestní oznámení, které správce podal na Michaela Kocába, PhDr. Martina Kratochvíla, Ing. Aleše Machalíčka, Ing. Jiřího Pacovského, JUDr. Oldřicha Lichtenberga, Ing. Aleše Tomka a JUDr. Zdeňka Kozáka pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku podle § 128 odst. 2.4 trestního zákona. Správce konkurzní podstaty podal dne 3. února 2005 proti tomuto usnesení prostřednictvím Vrchního státního zastupitelství stížnost dle zákona. Státní zástupce VSZ rozhodl dne 15. února 2005 o tom, že stížnost podaná správcem konkurzní podstaty se zamítá. Zkráceně byl důvod zamítnutí stížnosti formulován takto: "Nebylo možno prokázat výraznější porušení míry rizika v podobě úmyslného porušení stanovených pravidel obezřetného podnikání či úmyslného poškozování jiných subjektů". Do basy tedy nešel Kocáb a Kratochvíl, ale pouze o den později ustanovení představitelé již vytunelovaného a později i prodaného fondu. Jejich seznam se způsobenými škodami <a href="http://trend-vif.cz/doc/vycisleni_dkody-hk.pdf">najdete zde</a>. A hádejte, kdy odešel od policie hlavní vyšetřovatel tohoto případu <a href="http://detektivky.bestfoto.info/laska-vaclav.html">Václav Láska</a>, který pracoval u elitní hospodářské policie 11 let?
/n/n
Šikovný hudebník musí vědět, kdy se má schovat za oponu. A co za oponou provozuje nyní? Záhadně nabytým "ziskem" získaným za doby svého působení ve fondu Trend okamžitě zvýšil své zastoupení s hudební firmě Bonton, která vlastní české kulturní perly: práva k nahrávkám České filharmonie, Spejbla s Hurvínkem patřící Supraphonu, Harryho Pottera či Krtečka vlastněná Albatrosem, včetně distribuční společnosti Bontonfilm s právy na staré české filmy. No a pak se začalo <a href="http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/bonton-rozprodava-ceske-perly_38983.html">okamžitě prodávat</a>, jak jinak. Celkový výtěžek pro všechny akcionáře se odhaduje na více než jednu miliardu. Podle Wikipedie patří Kocábovi <a href="http://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Koc%C3%A1b">6%
akcií Bontonu</a>. Zisk si spočtěte sami, ztráty na české kultuře prodané bez ladu a skladu se ani vyčíslit nedají. Pravicový Michael Kocáb, tato prostá muzikantská duše s nově nabitým eko-cítěním, představuje pro Bursíka ideálního kandidáta. Jeho kůň má smysl pro podnikání všeho druhu, a přitom nebyl nikdy oficiálně odsouzen. Vzhledem ke své pestrobarevné podnikatelské aktivitě zoufale potřebuje poslaneckou imunitu. Mezitím by mu totiž vypršela promlčecí doba na tunely, v nichž by eventuálně mohl být obžalován. Nezapomeňme, že soud s obžalovanými skupiny Hálek a spol. proběhne až v prvním čtvrtletí roku 2009. Třeba by obžalovaní mohli dokázat, že Kocáb a Kratochvíl byli hlavními iniciátory tunelu. Nezapomeňme, že obžalovaní brokeři od Kocába fond koupili, a teď za to mají jít na léta sedět. Jeden holt nikdy neví, kdy se mu ta imunita bude hodit. Zda a jak je senátní kandidát Kocáb vydíratelný a manipulovatelný, o tom si každý soudný čtenář může udělat vlastní úsudek. Zkrátka a dobře, ideální tip současného předsedy Strany zelených pro prestižní pražský obvod. Všeho schopný Kocáb představuje kvitesenci Bursíkem prosazovaného "realismu" pro zelenou politiku.
/n/n