Alexej Leonov odmítl zvěsti o tom, že američtí astronauti Neil Armstrong a Edwin Aldrin nepřistáli na Měsíci.

"Sledovali to specialisti, včetně mě, a naše lunární skupina je zajedno v tom, jak to proběhlo. Bormanův let s obletem, přistání, a také Apollo 13," řekl Leonov.

V komentáři webu televize "Zvězda" objasnil letec-kosmonaut a dvojnásobný hrdina Sovětského svazu, že část záběrů o letu Armstronga a Aldrina na Měsíc byla skutečně dotočena ve studiu. Bylo to však uděláno jen pro to, aby diváci mohli vidět "průběh akce od začátku do konce". Skutečné snímky začínají poté, co Armstrong nainstaloval vysoce výkonnou anténu pro přenos signálu na zemi.

"Kdo natočí otevření poklopu zvenčí, když tam, na Měsíci, nikdo není?", vysvětluje Leonov, proč bylo nutné dotočení záběrů výsadku.

Filmové záběry přistání amerických astronautů na Měsíci vyvolávají spory už několik desetiletí. Zvěsti o falzifikaci letu se rozšířily poté, co vdova amerického režiséra Stanley Kubricka řekla, že Nixon nadšený jeho filmem "2001: Vesmírná Odyssea" požádal tohoto režiséra, aby natočil let amerických kosmonautů na Měsíc.

"Ke Kubrickově ženě přišli novináři a ona jim řekla: Ano, těžce pracoval, když vytvářeli film ‘Přistání na Měsíci’. Tak to doslova řekla. A tohle (zvěsti o zfalšování přistání na Měsíci) jsou spekulace. O tom, že vlajka se třepotala, a přitom tam není vítr. Vlajka byla zarámovaná a zkroucená. A když ji postavili na zem, sundali kryt a vyztužená látka se zkroutila, což vyvolalo dojem, jako by se třepotala ve větru," vysvětlil legendární kosmonaut.

Alexej Leonov v roce 2009 už hovořil o původu zvěstí tvrdících, že Američané v roce 1969 nebyli na Měsíci. Sovětský kosmonaut v interview agentuře RIA Novosti zdůraznil, že něčemu podobnému mohou věřit pouze "absolutně neznalí lidé".

"Vážně věřit tomu, že Američané nebyli na Měsíci, mohou pouze naprostí ignoranti. A bohužel, celá ta nepěkná epizoda o údajně Hollywoodem zfalšovaných záběrech začla právě u samotných Američanů," řekl tehdy Alexej Leonov.

Nedávno Američan Patrick Murray zveřejnil údajný rozhovor se Stanley Kubrickem, v němž se známý režisér přiznává, že video přistání na Měsíci natočil právě on v obyčejném studiu na Zemi. Interview režiséra se objevilo právě teď, když Murray musel podepsat osmdesátistránkovou dohodu o jeho utajení po dobu 15 let od smrti Kubricka.

Nicméně neexistují žádné důkazy, že dané interview je pravé. Možná, že na záběrech je jenom herec, který se na známého režiséra velmi podobá.

Zdroj: http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201512131157-c0mm.htm

Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!