Prezident Obama novými nominacemi přetvořil strategický tým řídící z hlediska exekutivy Pentagon a zpravodajské služby. Jaké typy lidí si prezident vybral a proč?

Za prvé, dvě hlavní nominace - senátor John Kerry jako ministr zahraničí a Chuck Hagel jako šéf Pentagonu. Oba dva mají několikanásobná vojenská vyznamenání za statečnost (Purple Heart) v bojích v deltě Mekongu ve Vietnamské válce. Oba hlavní představitelé tedy dobře vědí, co je zabíjení zblízka a co znamená přímá intervence. Oba se jí budou snažit vyhnout, což by mělo znamenat změnu orientace od přímé války v Afghánistánu a Iránu k jiné formě operací.

Jenže právě toto nové zaměření armády a bezpečnostních služeb od přímé intervence k typu kontrolovaného zabíjení drony a pomocí výsadků zvláštních služeb všude na světě ostře kritizuje stále větší skupina občanských aktivistů v USA. Psali jsem o tom již v několika článcích, především o zabijáckém matrixu vlády pod vedením Obamy a špinavých válkách pomocí dronů.

Směr tzv. "lehkého došlápnutí" (light footprint) také trvale prosazoval v CIA také nový protiteroristický šéf John O. Brennan. Prosazoval nikoliv přímou vojenskou intervenci, ale použití dronů, cyberútoky pomocí malwaru, viz tento starší článek o Íránu.

Nové vedení armády a zpravodajských služeb tedy znamená mentální obrat od velkých a nákladných intervenčních operací typu Bushových válek k tak zvaně "nízkonákladovým" (low cost) typům vojenských operací. Je otázkou, jak tuto změnu přijme izraelská lobby a vojenští jestřábové v Pentagonu a v Republikánské straně.