Syrští Kurdové dostali svou historickou šanci dobýt si vlastní nezávislé území a spojit se se svými kmenovými sousedy v Iráku. Těm se fakticky podařilo získat nezávislost, a přitom kontrolují klíčová naleziště ropy. Krok k vybudování nezávislého Kurdistánu znamená, že se Kurdové za žádnou cenu nesmí dát zatáhnout do občanské či teroristické války v Sýrii. Prezident Bášár Assad je moudře nechal na pokoji, protože má jiné starosti. Kurdové tedy vojensky a civilně drží pod kontrolou rozsáhlá území Sýrie na hranici s Tureckem, svým historickým nepřítelem.

Nyní začaly první vážné střety s islámskými teroristy právě v kurdské autonomní oblasti. Syrští Kurdové obvinili Turecko, že na jejich území, konkrétně do okolí severokurského města Ras al-Ain, pašuje zahraniční islamisty. Ti začali vraždit na území kontrolovaném Jednotnou demokratickou stranou Kurdů, což je ve skutečnosti ozbrojená domobrana, která zaštiťuje také činnost své odnože v Turecku, Strany kurdských pracujících. V Turecku je ovšem tato politická strana zaregistrována jako teroristická organizace.

Nezávislé humanitární organizace pracující v regionu tvrdí, že ztráty na obou stranách zatím nejsou velké, jdou do desítek bojovníků. Ve srovnání s jinými oblastmi Sýrie zde vládne klid. Na bývalém syrském území již začalo lokální cílené vyvražďování obyvatel. Například v Homsu našli těla asi 100 popravených civilistů, kteří byli etničtí Sunnité. Stejně jako v případě teroristického útoku na univerzitu v Aleppu se k odpovědnosti za vraždy nikdo nepřihlásil. Podle ruských zpráv na budovu univerzity vystřelili rakety protivládní povstalci. Tehdy zemřelo více jak 80 osob, dalších 160 bylo zraněno.