Největší americká prozbraňová lobbistická skupina NRA (National Riffle Association) prý hájí zájmy více než 4 milionů Američanů, kteří údajně jsou jejími členy. Tato čísla jsou pravděpodobně nadnesená a skutečný počet členů se pohybuje okolo 3 milionů. Nicméně to vypadá, že NRA nehájí ani jejich zájmy. Veškerou moc této organizace drží v rukou 76 členů představenstva NRA a jejích 10 řídících pracovníků. Přesto, že řadoví členové každoročně hlasují ve volbách, doposud utajovaný organizační systém NRA zajišťuje, že nikdo z nich se do představenstva dostat nemůže.

Rozhodující skutečností ve volbách do představenstva NRA je způsob, jakým se lze na kandidátku dostat. Existují dvě cesty. Kandidát může být nominován řadovými členy, kteří pro něj musí nasbírat minimálně 250 podpisů. Druhým způsobem je nominace nominační komisí. Z 31 kandidátů pro 25 křesel v představenstvu NRA pro rok 2012 bylo 29 nominováno právě nominační komisí.

Nezávislý americký web Mother Jones odhalil, že nominační výbor NRA kontroluje volby a určuje, kdo smí být do představenstva zvolen. Nominační výbor má 9 členů. Jedním z členů výboru je George K. Kollitides, výkonný ředitel Freedom Group, která vyrobila útočnou pušku ve vojenském stylu Bushmaster použitou při Newtownském masakru. Současnou šéfkou výboru je Patricia A. Clark, která žije v Newtownu, jen pár kilometrů od školy, kde bylo zmasakrováno 20 malých dětí a šest dospělých. Dalším členem je Roger K. Bain, licencovaný federální prodejce zbraní v Pensylvánii.

Čí zájmy tedy NRA hájí, je tedy zcela evidentní. Zájmy několika málo lidí jsou opět upřednostňovány před zájmy většiny, a to přesto, že v sázce jsou životy lidí a dokonce malých dětí. Právě díky aktivitám NRA a dalších zbraňových lobbistických skupin se v USA na federální úrovni nedaří prosadit zákony, které by upravily podmínky vlastnictví a nákupu střelných zbraní. Jejich svérázná interpretace práva vlastnit a nosit zbraň (2. dodatek americké ústavy) vykládá tento článek jako právo vlastnit jakékoliv množství téměř jakýchkoliv a jakkoliv nebezpečných střelných zbraní. Viz článek Zbraně do škol, jakýmkoliv způsobem a celé 3. týdenní číslo věnované tomuto tématu.

Článek byl zpracován na základě série článků zacílených na NRA z nezávislého občanského webu Mother Jones.