Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl v tomto usnesení, že udělí pokutu Úřadu vlády.

ÚOHS wrote:
Zadavatel svým postupem neumožnil účast dalších možných dodavatelů v zadávacích řízeních a narušil tak soutěžní prostředí. Vybraný uchazeč PROMOPRO nebyl v souvislosti s předmětem veřejné zakázky zadané v jednacím řízení bez uveřejnění vystaven jakémukoliv konkurenčnímu prostředí, neproběhly žádné soutěže o cenu nebo ekonomickou výhodnost jeho nabídky. Jde o jedno z nejzávažnějších porušení zákona, jehož hlavním cílem je zajištění účinné konkurence a efektivní hospodářské soutěže.

To by samo o sobě nebylo to nejhorší, pokuta milion a dvě stě tisíc korun nikoho neporazí. Na Úřadu vlády jsou od doby bývalého šéfa zvyklí dřít po večerech jako koně a tak ztrátu jistě brzy doženou.

Smutný je následný policejní aktivismus, který dělá vrásky některým pilným poslancům a úředníkům, o nichž dnes již ani nevíme, že existují. Před šesti měsíci protikorupční policie navrhla obžalovat 12 lidí obviněných v případu sporné zakázky pro firmu ProMoPro z doby českého předsednictví EU. Tam by mohlo přituhovat a vyčíslená škoda v řádu stovek milionů obviněné, případně odsouzené, trochu zamrzet. Viz článek Dopis neznámému úředníkovi, dva roky poté.

Jenže mezi těmito dvanácti není Alexandr Vondra a to přesto, že naštval kdysi všemocného Kalouska. Podle knížecího mudrce Karla Schwarzenberga nebylo Vondrovou chybou ani tak selhání při jednáních s firmou ProMoPro, jako spíše neustálé obviňování Miroslava Kalouska z čachrů na Ministerstvu obrany. Pak se prý nemá divit, že mu to ministr financí vrátil. Agent 009 dále označil odchod Alexandra Vondry za opravdovou tragédii české politiky, „neboť Sašovou jedinou chybou bylo, že tvrdil, bohužel, že měl všechno pod kontrolou. Tvrdit, že každou objednávku měl pod kontrolou, byla volovina. Hovno měl pod kontrolou - a taky mít nemohl,“ shrnul lapidárně tehdejší ministr zahraničí 009 lidovládnutí svého kolegy v úřadě.

Prostě jsme to tenkrát Evropě osladili, jenom ten cukr nás vyšel trochu draho. Vondra nic, Vondra muzikant. Sednout si za téměř čtyřistamilionový tunel vedle Ratha nepůjde, protože tento premiant modrých strak není žádný amatér. To by ostatně od místopředsedy této strany nikdo neočekával. Stovky milionů by se navíc dost blbě cpaly do krabic od vína. Tyhle se jen tak nějak projížděly po světě ... a nic. Škarohlídi (a vyšetřovatelé) tomu říkají "praní špinavých peněz". Nic není špinavé, neb čistému vše čisté. Tak nějak neukradené peníze z daní nahradíme, od toho tu přece jsme. Ale jak nahradíme nenahraditelného Vondru, to opravdu nevím. Moc nám chybí. Takový tunel na zasloužilé politické borce opravdu, ale opravdu, Kalousek neměl dělat.

Jenže ani tento finanční chemik není bez starostí. Jeho chráněnka, zpívající Vlasta, má na krku obvinění se škodou 658 milionů korun v kauze nákupu letadel CASA. Ta poučila vyšetřovatele, že ona ničemu nerozumí a rozumět nemusí. Byla přece volená lidem a vládla ministerstvu obrany taktéž pro lid a v jeho nejvlastnějším zájmu. Ale takové odborné vysvětlení zpívající právničky Parkanové neoslnilo české právo natolik, aby na obvinění zapomnělo. Náčelník generálního štábu nás všechny ujistil, že za pět miliard jsou to skvělé letouny a že budeme nakupovat další. Kdo nevěří, ať tam běží.

A kdybychom na to neměli, půjčíme si. Dnes jsou v kurzu půjčky bez rizika s výhodnými splátkami a nízkým dvacetiprocentním úrokem. Ručit můžeme chrámem Svatého Víta a Karlštejnem. A pak, že je už vše ukradeno a vytunelováno! Pár starých zdí se za tak úžasné letouny s utajenými vlastnostmi, které svět neviděl, opravdu vyplatí. Analytický útvar ministerstva financí sice nerozebral finanční toky tak podrobně jako v kauze „Promopro“, ale posudky a další výpovědi k obvinění Parkanové přesto stačily. Ministerstvo financí v těchto kauzách žádné ztracené peníze nedohledalo, protože Kalouskovi tento drobný pakatel nikde nechyběl. A kdyby náhodou nějaké prachy chyběly, jistě nám pošle složenku.