Rostoucí počet lidí po celém světě podporuje hnutí Boycott, Divestment and Sanctions (Bojkot, odprodej a sankce - BDS) v jeho úsilí ukončit ilegální okupaci Palestiny, což přinutilo významné společnosti změnit své chování.

MintPress News v průběhu tohoto měsíce nabídl šest druhů maloobchodního zboží, které by měly být v rámci podpory BDS bojkotovány, ale výrobky společností, jejichž produkty podporují sionistické válečné zločiny, nenajdeme pouze na pultech maloobchodů.

Zde je pět produktů a společností, které byste na podporu osvobození Palestiny měli bojkotovat:

  • Sodastream - Kampaň proti firmě Sodastream, která vyrábí polotovary, jež umožňují konzumentům, aby si udělali svoje vlastní sycené nápoje, měla velkou publicitu a byla velmi účinná. Poté, co byly výrobky této společnosti společně s jejich sponzorkou Scarlett Johanssonovou zasaženy kampaní, souhlasil Sodastream s uzavřením své hlavní továrny umístěné na nelegálně zabraném území Západního břehu. Mahmúd Navadžá, koordinátor palestinské Národní komise pro bojkot (Boycott National Committee) k tomu však poznamenal, že to neukončilo problémy s těmito výrobky.
Mahmúd Navadžá wrote:
Jejich nová továrna Lehavim je v blízkossti Rahatu, plánovaného městečka v Negevské poušti, odkud byli proti své vůli vystěhováni palestinští Beduíni. Sodastream, který z tohoto plánu má prospěch, je spoluviníkem tohoto porušování lidských práv.

Sodastream však není jedinou společností, která těží z izraelské okupace, zde je seznam dalších:

  • Ahava — Jejich kosmetika je dostupná v luxusních obchodních domech a lékárnách, např. pleťové masky, krémy na nohy, sprchové gely. Podle kampaně "Stolen Beauty" od Codepink se hlavní továrna firmy Ahava nachází v Mitzpe Shalem, ilegální osadě na okupovaném Západním břehu. Ahava "využívá přírodní zdroje za účelem zisku", takže její produkty obsahují "bahno z Mrtvého moře, které se těží na okupovaném území", což podle Codepink porušuje čtvrtý článek Ženevských konvencí.

  • Black & Decker/Keter Plastic — Keter Plastic je izraelská společnost prodávající své plastové domácí a zahradní potřeby po celém světě. Má licenci prodávat své kufříky na nářadí, zahradní přístřešky a další plastové výrobky pod značkami Black & Decker, Spacerite a Workmate, mimo jiné i v obchodních centrech Home Depot. Uvádí to ročenka Sítě izraelsko-palestinských presbyteriánských misií (Presbyterian Church’s Israel/Palestine Mission Network). Keter vyrábí své zboží v ilegální průmyslové zóně Barkan, z níž pravidelně uniká průmyslový odpad do palestinských obcí a zemědělských pozemků v sousedství.

  • Hewlett-Packard — Největší výrobce IT hardware na světě podle Who Profits masivně investoval v Izraeli a hraje klíčovou roli v technologiích udržujících při životě izraelský apartheid proti Palestincům. HP nejenom zásobuje IT systémy izraelské ministerstvo vnitra, ale hardware a software, které vyvinula společnost HP Enterprise Services, udržuje Basel, automatický systém sledování biometrických dat, který používá rozpoznávání rukou a obličejů k potlačování hnutí palestinských zaměstnanců.

  • Motorola Solutions — V roce 2011 se Motorola rozdělila na dvě společnost. Jednou z nich je Motorola Solutions, jejíž součástí je dceřiná Motorola Solution Israel, hlavní cíl bojkotu kvůli svým úzkým vazbám na izraelské ozbrojené síly.

Alex Kane wrote:
Motorola Solutions nevyrábí telefony, přestože vyrábí přenosné počítače, tablety a příslušenství k počítačům. Motorola měla vztahy k izraelské armádě, když byla společností, která vyráběla pouze telefony.
Zdroj: BDS via Alternet


Motorola podle Who Profits v roce 2005 vyhrála tendr na poskytování neviditelných plotů a špehovacích systémů pro ilegální izraelské osady. Motorola Solutions v loňském roce dodávala izraelské armádě (IDS) šifrovací telefony, které už předtím byly používány k provozování internetového připojení ve vlacích, jež jezdily po železnicích, jež ilegálně vedou přes okupovaná území.

Kit O'Connell je gonzo žurnalista z texaského Austinu, jeho domovskou redakcí je MintPress News, publikuje i v Shadowproof.

Zdroj: http://www.mintpressnews.com/take-the-boycott-home-5-household-products-that-support-israeli-apartheid/209697/

Překlad: Stan


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!