Ve vesnici Chadrac (kraj Haute-Loire) vznikl jedinečný trh s velmi vzácným zbožím, které je zde nabízeno úplně zadarmo.

Francii v posledních letech zachvátila vlna zahradničení a vzácná semena se prodávají po stovkách euro. Nadšenci do zahradničení jsou naladěni na ekologii a většina z nich tak či onak preferuje alternativní způsob života a dokonce o něm aktivně přemýšlí. A navíc pro jeho udržení a rozšíření aktivně pracuje. Biotrh v citované vesnici je zajímavý tím, že semena se dávají k dispozici všem nadšencům, kteří nabídnou za výměnu jiné druhy. Nebo je prostě dostanete úplně zadarmo, jen tak. Čech by tito lidi označil za hlupáky, protože se nechovají tržně, i když by klidně mohli. Ale oni nechtějí. V tom je ten vtip.

Mnozí Evropané dnes myslí jinak než v penězích a skrze zisk. Stále více se mezi rozumnými lidmi dobré vůle prosazuje idea, že nás zotročil trh a spotřeba, a tím přestáváme myslet jako lidé. Pak nám ovšem vládnou nestvůry v nažehlených oblecích, kteří vidí svět perspektivou zapnutého mikrofonu a zmařených lidských životů.

Tento biotrh není tržní, ale komunitní záležitost. Zde se nenakupuje, ani neprodává, ale dává se druhým vlastní umění a dovednost. Toto místo setkání a výměny je jedním ze stovek neviditelných uzlů, které ve Francii a jinde budují sociální síť vztahů, odpovědnosti, umu, poznání a prakticky uplatňovaných dovedností.

U nás s nezištností teprve začínáme, protože po dvaceti let tunelování základních lidských citů a sounáležitosti musíme začít od mateřské školky lidství. Vyplatí se to. V čase krizí nepřežijí mafiáni ve svých opevněných sídlech, ale lidé, kteří se naučili žít pospolu. Jako na začátku lidského dobrodružství.