A co dál? Podle Federica Lombardiho je možné, že nového papeže budeme znát už v březnu, na Velikonoce.

Kardinálové ve věku 80 a více let se konkláve, které zvolí Petrova nástupce, účastnit nebudou. Formálně to ale nebrání jejich zvolení papežem. V kuloárech římské kurie se už šeptají jména možného nástupce Benedikta XVI.. Největším favoritem je v těchto kruzích milánský arcibiskup Angelo Scola.

Hned po oznámení rezignace Benedikta XVI. se vynořily první spekulace. Mezi možnými kandidáty na papeže se často skloňuje jméno rakouského kardinála Christopha Schoenborna. Vídeňský arcibiskup (s českými kořeny), 67 let, oblíbený u současného papeže, přitom považovaný za mluvčího reformního křídla katolické církve. Nebo snad přišla hodina prvního neevropského papeže v historii? Na pole position figuruje Filipínec Luis Antonio Tagle, dále Američan Timothy Dolan a Brazilec německého původu Odilo Pedro Scherer. Také kardinálům římské kurie jsou přisuzovány velké šance. Úřady v kurii zastávají: Kanaďan Marc Ouellet (prefekt pro biskupy), Ital Gianfranco Ravasi (odbor pro kulturu), Argentinec Leonardo Sandri (prefekt pro východní církve), Francouz Jean-Louis Tauran (zodpovědný za mezináboženský dialog) a Peter Kodwo Appiah Turkson z Ghany.

Mnozí si vzpomenou, jak ještě před svým zvolením na Stolec svatého Petra sám Josef Ratzinger v roce 2004 řekl jedné německé televizní stanici, že nazrál čas pro „barevného“ papeže.

„Benedikt XVI. se samozřejmě konkláve účastnit nebude,“ upřesnil vatikánský mluvčí Federico Lombardi. „Joseph Ratzinger vícekrát řekl, že se ve stáří hodlá věnovat modlitbě a studiu, reflexi a eventuálně i psaní.“

Zpráva, kterou rozšířily po celém světě zpravodajské agentury, nalezla ohlas u bookmakerů. Sázkové kanceláře byly již v roce 2011 v pohotovosti kvůli náznakům možné papežské demise, kterou následně Vatikán dementoval. Tentokrát je odstoupení Benedikta XVI. jisté a začíná se sázet na nástupce. Ohledně země, z níž bude pocházet, svádí bitvu Itálie s Afrikou, agentura Paddy Power vypsala kurs 2,75 : 3,00. V pořadí jmen stojí v čele nigerijský kardinál Francis Arinze, následován zástupcem Ghany Peterem Turksonem a kanadským kardinálem Marcem Ouelletem. Až za nimi je první Ital Angelo Scola. Vsadit si můžete i na nové jméno, které si papež zvolí. Nejlepší kurs přisoudili bookmakeřu jménu Petr, pak Pius, Jan Pavel, zatímco dalšímu Benediktovi se velké šance nedávají.

Převzato z umlaufovin.