Nezávislí aktivisté v USA společně připravili a natočili zajímavý dokumentární film, který snad jednou uvidíme i u nás. Jmenuje se "Pouhý stín svobody" (Shadow of Liberty). Film měl premiéru na Národní konferenci k reformě médií, která se konala v Denveru. Jeho trailer máte zde.


Dokument nechal vyprávět jednotlivé novináře a zpravodaje o tom, jak velké korporace a média změnily či zcenzurovaly jejich práci. Mozaika rozhovorů dokládá mnohočetný způsob, který velké korporace používají k tomu, aby umlčely pravdivé líčení zobrazovaných událostí. A nejde jen o velké události jako byla válka ve Vietnamu, Iráku či Afghánistánu.

Spojení médií a nadnárodních společností do jednoho bankovního syndikátu nakonec způsobilo, že cenzura se týká i zcela běžných hospodářských věcí. Novinářka Roberta Baskinová může vyprávět. Její story o brutální výrobě Nike obuvi ve vietnamských továrnách odmítla vysílat stanice CBC se zdůvodněním, že se to nehodí v době nadcházejících Olympijských her.

Našim čtenářům v této souvislosti rádi připomínáme naši analýzu manipulativních praktik České televize, kterou jsme nedávno zpracovali do tematického čísla.