Nejnovější studie ukazují, že se 58 milionů občanů Evropské unie obejde bez bankovního účtu. Této informace se chopila Evropská komise a přichází s novou direktivou, která „má zajistit právo na běžný účet i bez ohledu na příjmy obyvatele kdekoli v EU.“ Celá věc je předkládána evropské veřejnosti jako dobro v zájmu nás všech. Na obhajobu směrnice totiž evropský komisař Michel Barnier říká toto:

Bez bankovního konta se nemohou evropští občané podílet na životě společnosti.


Teoreticky si každý občan EU může nyní otevřít tolik účtů, kolik se mu zachce ve všech 27 zemích unie. A občanům je vsugerováváno, že na tom vydělají kvůli možným nižším bankovním poplatkům. Němci, jak píše portál německých malých a středních podnikatelů DWN.de, mají ale jasno: žádnou novou směrnici nepotřebují. Je totiž jasné, komu má tato směrnice posloužit.

Nejde totiž o liberalizaci bankovního byznysu, nýbrž o výsledek práce lobby globálních finančních elit. Byl to Michel Barnier, který také sliboval původně rozbít oligopol auditorských firem – KPMG, Erns a Young, Deloitte a PwC, které naprosto selhaly při kontrole bank v období nástupu krize. A co se stalo? Právě že vůbec nic! A v poslední době vyplouvá na povrch osudné zapletení KPMG do nechutných obchodních "inside praktik". To, že EU nedala šanci jiným auditorským firmám, je jenom dobrou vizitkou mocné auditorské lobby.

Systémově relevantní banky si budou dělat dál „business as usual“, nyní už ale s požehnáním EU. Pod ochranou EU si prosadí odstranění malých bank z trhu a bankovní unie umožní, že nakonec všichni klienti bank ze všech zemí Evropy, nikoliv jenom z eurozóny, přispějí na záchranu vybraných bank. Odkazuji zde na studii víceguvernéra ČNB, která sice opatrně – neboť sama je zapojena do nedemokratického systému frakčního způsobu emise peněz – varuje před důsledky, které by bankovní unie znamenala pro českou ekonomiku a střadatele.

Studie je srozumitelná i pro průměrně vzdělaného čtenáře. A je potřeba konstatovat, že český bankovní sektor není rozhodně bůhvíjakou oporou rozvoje ekonomiky země. Co se dá ze země vyždímat, je zdaněno minimálně a odtéká z republiky pryč, jako skoro všechna vytvořená nadhodnota. Solární byznys, ve kterém se o kořist podělí včas a dobře informovaní investoři společně s bankéři, dokazuje další megatunel garantovaný zkorumpovanými politiky na náš účet.

Dávejme tedy pozor na to, jak se budou politické strany stavět k bankovní unii. Všichni evropští občané – a Češi ještě mnohem více, protože si všechno nechají líbit, jsou obíráni ze všech stran. Vyvlastňování probíhá několikanásobně:

  • na prvním místě prostřednictvím inflace – a nikdo rozumný neuvěří manipulovaným oficiálním statistikám. Ani evropským, ani českým;

  • dále tím, že další snížení úrokových sazeb už znamená negativní úrok z vašich úspor, takže vám peníze z účtu mizí a vy se nestačíte divit;

  • prostřednictvím záchranných deštníků jako je ESM, k němuž se přihlásil i prezident Miloš Zeman, i když nejsme členy eurozóny. Jsou kanálem, kterým odtékají peníze daňových poplatníků z eurozóny na záchranu bank a znamenají další zadlužení státu nebo krácení nezbytných výdajů státu;

  • uvalováním nových daní a zvyšováním daní nepřímých jako je DPH a spotřební daně;

  • možností zabavit úspory občanů podle kyperského scénáře a použít je na záchranu bank, když půjde do tuhého. Mějte na paměti heslo: „Vaše peníze přestávají být vašimi penězi v okamžiku, kdy je uložíte na účet u banky!"


Cílem nové evropské směrnice o povinném bankovním kontu je jiná věc. Banksteři potřebují odstranit z oběhu hotovostní peníze. To je klíčová a velmi nebezpečná záležitost. Bude-li každý občan donucen mít bankovní účet, bude možné přejít k tomuto dalšímu vytouženému kroku, jak dostat definitivně občany pod plnou bankovní a oligarchickou kontrolu.

Profesor Jan Keller se obává, že už jeho děti budou žít ve feudalismu. Já se spíš obávám, že tuto pokrokovou epochu přeskočíme a přímo přejdeme do otrokářského systému.