Další průmyslové neštěstí se stalo tentokrát v Kambodži. Zhroutila se továrna na boty Wing Star Shoes, která leží v provincii Kampong Speu západně od hlavního města Phom Phenu. Prozatím bylo nahlášeno několik mrtvých a několik desítek zraněných. Dalších 50 lidí údajně leží pod troskami budovy, stejně jako to bylo v textilní fabrice v Bangladéši. Tam se z původních 100 obětí narychlo nahlášených pro uklidnění veřejnosti nyní vyklubalo otřesné číslo 1.127 mrtvých. Vykořisťování barony v obuvním průmyslu má naprosto stejný charakter jako v případě textilních baronů.

V Kambodži pracuje v textilním a obuvním průmyslu kolem 500.000 lidí. Jejich životní a pracovní podmínky se podobají těm v Bangladéši, včetně organizovaného zastrašování odborářů a všech aktivistů, kteří upozorňují na nehumánní podmínky práce. Jak sami vidíte na přiloženém videu z Prvního máje v Phnom Phenu, boj za práva pracujících se zúčastňují mnohé západní aktivistické organizace. Mnohým občanům Západu není lhostejné novodobé otroctví, které zde praktikují západní firmy.


Továrna Wing Star Shoes je už delší dobu známa jako jedna nejhorších co se týče pracovních podmínek a platů. Dne 22. března její dělníci zastavili práci a demonstrovali proti špatným pracovním podmínkám a nízkým platům. Nyní je jejich zaměstnavatelé nechali vlastní lhostejností a hrabivostí zabít pod troskami neudržované budovy.