Atentáty v Iráku se dostaly na nejvyšší úroveň od roku 2011, a to i v počtu mrtvých. Pozorovatelé již mluví o skryté občanské válce mezi sunnity a šíity urychlené jednak americkým "osvobozením" Iráku a jednak pokračující občanskou a nyní již i náboženskou válkou v Sýrii. Staleté nepřátelství mezi sunnity a šíity nyní dostalo podobu územích a mocenských sporů o klíčové suroviny jako ropa a zemní plyn. Státy oslabené cílenými útoky zvenčí již nemají sílu k tomu, aby si podržely legitimitu nutnou k udržení moci.

Irák se pomalu rozpadá na tři nezávislá území s vlastní kmenovou správou. Historickou satisfakci získá Kurdistán, který nebyl po První světové válce mocnostmi uznán za samostatný stát, i když k tomu měl všechny atributy: společnou historii, území, kulturu i jazyk. Rozdělení mezi Sýrii, Turecko a Irák způsobilo, že Kurdové byli ve všech těchto zemích sto let pronásledovanou menšinou. Nyní jim v Iráku de facto patří nejbohatší ropná pole na světě v Kirkúku, mají vlastní armádu a postupně si budují vlastní stát.


Dynamika tzv. sunnitského trojúhelníku" (viz obrázek), je mnohem složitější. Sunnitů je v Iráku kolem 20% z celkem 30 mil. obyvatel. Sunnitští teroristé jsou podporováni arabskými režimy jako je Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar a další. Mají pravděpodobně na svědomí krvavé útoky proti šíitským náboženským centrům jako Karbala. Sunnitské obyvatelstvo v převážně šíitské zemi má strach z budoucího vývoje. V případě jakékoliv občanské či náboženské války budou hlavní obětí etnických čistek. V současné době běží jednání o vytvoření autonomního území a vlastní správy v sunnitském trojúhelníku, které by zajistilo bezpečnost země. Sunnité podporují náboženský teror jednak ze strachu a jednak jako politický nástroj pro vyjednávání s vládnoucími šíity.


Šíité jsou pro špatně kalkulující Američany největším mocenským a geopolitickým zklamáním. Ze staletých důvodů pronásledované náboženské menšiny nyní jasně podporují jak Asada v Sýrii, tak kulturně blízký perský a šíitský islám v Íránu. Protože šíitské státy obecně nenávidí autoritativní sunnitské petrodolarové režimy podporované USA a Evropou, na další napětí v této části světa je spolehlivě zaděláno.

Atentáty a teror v Iráku mohou být stejně jako v Libyi a v Sýrii předzvěstí další "osvobozovací" války. Jenže tentokrát by již nebylo možno zdůvodnit západní mocenský zásah jinak než holým faktem, pro něž se v tomto regionu vedou války již sto let. Za zástěrkou "demokracie" a "svobody" se vede krvavý a neúprosný boj o ropu. Podívejte se na toto video s českými titulky.