Nová vláda usiluje o stavbu dvou zasilatelských center amerického Amazonu v Česku v Brně a v Dobrovízu u Prahy. Vláda chce dokonce za peníze daňových poplatníků dát této firmě státní garanci na chybějící přivaděč z dálnice D1 u Brna. A pochopitelně jí odpustí mnohé daně, jak jinak také. Navíc tato firma zde nebude mít sídlo, takže žádně daně zde asi ani platit nebude. Firma nezávazně slibuje, že u nás zaměstná v obou centrech kolem 3 tisíc lidí. Jaké otazníky panují kolem investic, mzdové a pracovní politiky této firmy?

1. Korporátní otroctví v Amazonu

Zhruba 10 měsíců v roce práce ve skladech běží celkem normálně, ale před vánocemi začne otročina. Amazon najme brigádníky a nechá je dělat za nepřijatelných podmínek. Viz náš starší článek Investigativní novinářka o novodobém otroctví v Amazon.com. Citujeme z článku:

: wrote:
Reportérka Mac McClellandová se nechala zaměstnat jako skladištní dělnice u americké pobočky Amazonu přes nastrčenou společnost shánějící pracovní síly. Ta jí dopředu řekla, aby se odnaučila plakat a nebrala si sebou žádné osobní věci. Pak se stala novodobým otrokem, což detailně popisuje ve své reportáži I Was a Warehouse Wage Slave. Ohromné skladiště se 4 tisíci zaměstnanci připomínalo pracovní tábor. Čas k vyhledávání skladištní položky, kterou si Američané objednají u Amazonu.com přes internet, se počítal na sekundy a k vyhledání položky bylo kolem 20 sekund. Pracovní doba byla 10 hodin, podmínky příšerné.

Možná by bylo dobré, aby česká TV pozvala tuto novinářku do studia, jako to udělala americká nezávislá Real News. Video máte zde.


Jenže česká veřejno-právní TV není nezávislá, to je celý problém. A mainstreamové noviny jakbysmet, jinak by nepsaly oslavné články na firmu, která odchází z Německa kvůli konfliktu se státem a zaměstnanci. Amazon sice prohlásil, že ho český vnitřní dodavatelský trh nezajímá. Ale je jasné, že postupně zničí všechny ostatní zásilkové firmy včetně České pošty. Tento monopol kombinovaný s korporátním otroctvím nás může přijít ve výsledku dosti draho.

2. V Německu jsou aktivní odbory a otroctví není povoleno, takže Amazonu zbývá Česko

V přecházejícím článku Bezohledné americké firmy mají problémy v západní Evropě jsme popsali situaci Amazonu v Německu. Nelidské pracovní podmínky odbory odmítly a zaměstnanci Amazonu stávkovali před vánocemi, kdy je největší obrat. Navíc jim Amazon jako zaměstnavatel bránil se odborově organizovat, což je v rozporu s německým pracovním právem.

Výsledek sporu? Amazon prohlásil začátkem února, že v Německu zavírá celkem 5 z osmi poboček, protože nehodlá měnit své pracovní podmínky kvůli německému právu. A protože v Německu ještě veřejno-právní TV mají, ARD udělala o pracovních podmínkách podobný dokument jako americká novinářka. Kompletní reportáž najdete zde, viz toto krátké reportážní video.


Vystupují v něm odboráři ze svazu Verdi, kteří jasně upozorňují na špinavé praktiky firmy. Jejich přehled najdete v článku Dumpinglöhne & Schikanen . Hlavní trik je v tom, že Amazon si najímá lidi přes zprostředkovatelské firmy a tím za ně nese jen minimální odpovědnost, protože pracovní kontrakty podepisují uchazeči s agenturami.

Takže Amazon, který v Německu ovládá 25 % trhu a má obrat kolem 7 miliard euro, bude tento lukrativní trh obsluhovat hlavně z Česka. Výsledek? Hospodářský a sociální dumping, na kterém se chce pilně podílet sociální demokrat Bohuslav Sobotka. Ale současné socdem už korporátní otroctví dávno nevadí. Jinak by začala uvažovat jinak.