Propagační video SAA ukazuje dobytí čtvrti Jeb Jandali ve starém Homsu, které způsobilo rozvrácení obrany povstalců. Bitva v husté zástavbě starého města probíhá byt po bytu a trvá již několik měsíců. Povstalcům i SAA jde o všechno, proto bojují na obou stranách elitní jednotky. Ztráta Homsu je samotnými povstalci ohlášena v rozmezí několika dní, teroristé al-Nusry a ISILu již z města utíkají.


Povstalci poslali do Homsu elitní čečenské jednotky, které patří k nejlepším jak z hlediska výcviku a bojových zkušeností z Ruska, tak i kvůli faktu, že perfektně ovládají ruské zbraně. Je nutné říci, že SAA by pravděpodobně ofenzívu povstalců prohrála, kdyby do boje nebyly nasazeny nejlepší jednotky Hizballáhu o síle 250 mužů. Tito muži s kalašnikovem a Koránem se nedotkli alkoholu (na rozdíl od Asadových sekulárních vojáků) a bojovali společně se šíitskými jednotkami z Íránu svůj džihád proti wahabitským sunnitským "heretikům", kteří jim rozmetali hroby nejvýznačnějších světců islámu v Sýrii chráněné v rámci světového dědictví UNESCO.

Co se stane po dobytí Homsu? Povstalci ztratí hlavní baštu odporu, kterou buď drželi bez přestávky 700 dní, nebo v Homsu obléhali Asadova vojska vzdorující po stejnou dobu. Vítězství v Homsu tedy zlomí morálku povstalcům. To se už děje, protože v jiných částech Sýrie (např. v Chorásánu) už začínají jednotlivé frakce bojovat mezi sebou. Hizballáh bude po sjednocení obou hlavních palestinských frakcí ovládat skrze spřátelený Hamás i palestinský boj za nezávislost. Jeho ztráty v Homsu jsou velké, padl např. jejich velitel Abbas Haider alias Abou El Fadl, kterého zabil výbuch rakety. Na Blízkém východě vzniká nový mýtus neporazitelné armády, který nadělá velké starosti poraženému Izraeli, který prohrál s Hizballáhem v roce 2006. Írán a Sýrie začnou budovat zničené ropovody a plynovody, což urychlí pád dolaru. A o to šlo na obou stranách. Na závěr ukažme případ berlínského rapera známého pod jménem Deso Dogg (Denis Mamadou Cuspert), který nedávno padl v Sýrii.


Rozhovor natočený před jeho odchodem na džihád je velmi charakteristický pro celou skupinu evropských džihadistů. Západ pro ně představuje oligarchický systém zkorumpované moci, který se prostě přežil a nemá ani duchovní, ani kulturní budoucnost. Ve Francii, která džihadistům v Sýrii otevřeně pomáhá od samého začátku, už běží úplný kabaret. Vláda musí dělat veřejnou kampaň pro mladé, aby nepodlehli svodům džihádu v Sýrii, který prezident Hollande a spol. celkem otevřeně podporuje.