Dne 16. října vybuchl ve Vrběticích muniční sklad. V areálu je zhruba 50 objektů, munice a výbušniny jsou v 27 z nich. Podle ředitele Pyrotechnické služby Policie ČR Michala Dlouhého bylo ve vrbětickém skladu odhadem 1000 tun výbušnin a munice, včetně 500 ks raket středního doletu SS-20. Skladovací areál za stát spravuje Vojenský technický ústav výzbroje a munice (VTÚVM). Mateřský podnik vznikl 27. 9. 2012.

''Vojenský technický ústav, s.p.
Sídlo: Praha 9 - Kbely, Mladoboleslavská 944/, PSČ 197 06
IČO 24272523 Právní forma: Státní podnik ''

Zakladatelem státního podniku je Česká republika, Ministerstvo obrany, IČO: 60162694 Praha 6 - Hradčany, Tychonova, PSČ 160 00

Správcem areálu za stát je:
''Vojenský technický ústav, s.p., odštěpný závod VTÚVM
Sídlo Slavičín, Dlouhá, PSČ 763 21''

Petice občanů Vlachovic (25.10.2014)

Začněme z hlediska podnikání a tiché privatizace armádních skladů a střeliva něčím úplně nepodstatným, totiž peticí znepokojených obyvatel. Petici najdete zde. Zájmy občanů začal hájit nikoliv stát a jeho orgány, dokonce hned ne ani volení místní zastupitelé. Iniciativy se chopil Spolek „Za zdravé Valašsko“, protože tito aktivní Valaši a potomci partyzánů nechtějí zemřít na místě jako ovce.

Vážená paní starostko Vlachovic a starostové okolních měst a obcí
Vážené současné i budoucí zastupitelstvo obce Vlachovice a Vrbětice
Vážená bezpečnostní rado Zlínského kraje
Vážené Ministerstvo obrany ČR

Výbuch muničního skladu, ke kterému došlo dne 16. 10. 2014, nemá obdobu v novodobé historii České republiky. Jednalo se o explozi mimořádného rozsahu! A nebezpečí přetrvává dosud!

My, občané obce Vlachovice a Vrbětice, se na Vás obracíme jako na naše zástupce.
Jsme přesvědčení, že jste přijali výzvu kandidovat a posléze usednout do zastupitelstva obce,abyste hájili především zájmy nás občanů a také krajiny, ve které žijeme.

Jsme přesvědčení, že munice uskladněná v areálu bývalých muničních skladů nepodléhala kontrole, jakou si tato technika vyžaduje, a proto nyní požadujeme odvoz veškeré munice, která se v jednotlivých objektech bývalých muničních skladů nachází. Po této mimořádné události je na místě obava o naši další bezpečnost. Odmítáme sledovat tuto událost pouze prostřednictvím médii. Žádáme Vás, abyste ve spolupráci s bezpečnostní radou Zlínského kraje a Ministerstvem obrany co nejdříve odpověděli také na naše níže uvedené dotazy:

1. Žádáme vysvětlení Ministerstva obrany,
jaká vojenská technika a v jakém objemu byla v areálu bývalých muničních skladů uskladněna,

  • jakým firmám a za jakých podmínek byly objekty v areálu pronajaty,
  • jakým způsobem byla zabezpečena a kontrolována bezpečnost areálu,
  • jakým způsobem byli zástupci okolních obcí o povaze a objemu skladovaného materiálu vyrozuměni.

Podléhala munice, která byla do těchto skladů navážena, kontrole také během její přepravy?
V jaké vzdálenosti od osídlených území jsou umístěny obdobné sklady ČR/zahraničí?

2. Společnost Bochemie recykluje v areálu bývalých muničních skladů raketové palivo, které je vysoce hořlavé. Tento záměr schválil nejen Vojenský stavební úřad v Olomouci, ale i zastupitelé Zlínského kraje.
Byla v rámci EIA přezkoumávána také možnost vzniku výbuchu munice v tomto areálu?
Jakým způsobem je provoz firmy Bochemie kontrolován?
Je chloristan amonný z areálu bývalých muničních skladů skutečně vyvážen?
Podléhá jeho přeprava kontrole?

3. My občané si stále klademe otázku, co by následovalo, pokud by byl zasažen rovněž areál společnosti Bochemie. Žádáme o vypracování nezávislého posudku pro případ zasažení výrobního areálu společnosti Bochemie municí z okolních skladů. Výstupem by měl být dopad na bezpečnost okolních obcí a také na životní prostředí.

4. Požadujeme záznam naměřených hodnot zplodin, který provedla krajská hygienická stanice a rovněž monitorování těchto zplodin po dobu trvání mimořádných bezpečnostních opatřeních.

5. Bývalé vedení obce Vlachovice a Vrbětice v roce 2009/2010 se nepostavilo proti záměru společnosti Bochemie zpracovávat v areálu bývalých muničních skladů raketové palivo.
Petice, která bojovala proti tomuto záměru, vznikla na základě iniciativy nás občanů.
Argumentem vedení obce byl vznik nových pracovních míst.Společnost Bochemie slibovala vznik až 30 pracovních míst.
Proto se nyní ptáme, kolik lidí společnost Bochemie v tomto areálu zaměstnává a kolik z ních je z obce Vlachovice-Vrbětice?
Jaké další argumenty/benefity Bochemie naši obci/obcím v okolí představila, že nakonec došlo k souhlasu se stavbou?
Písemné vyjádření ředitele společnosti Bochemie, které je dostupné na webových stránkách naši obce k dané události, je politováníhodné. Přestože se výbuch týkal muničních skladů, očekávali bychom ze strany Bochemie uklidnění nás občanů, nikoliv apel na nás, abychom zachovali její dobré jméno!

Výše uvedené dotazy jsou směřovány jak na bezpečnostní radu Zlínského kraje, tak i na Ministrstvo obrany. My, občané obce Vlachovice-Vrbětice, však očekáváme, že současné i budoucí zastupitelstvo naší obce bude hájit zájmy a obavy nás občanů a udělá vše, co je v jeho silách, abychom dostali jasné odpovědi na naše dotazy. Naše iniciativa bude ukončena až na základě plnohodnotného vysvětlení. Do té doby jsme připraveni nepolevit a hájit bezpečnost nás občanů!

Očekáváme také, že nové zastupitelstvo obce bude co nejdříve iniciátorem veřejného jednání, na kterém bude tento dopis přečten a budou zodpovězený všechny naše dotazy. Aby mohly být naše dotazy zodpovězeny, je nutná účast zástupců Ministerstva obrany, Ministerstva životního prostředí, Vojenského stavebního úřadu a bezpečnostní rady Zlínského kraje.
Na závěr žádáme, aby tento dopis byl přečten na veřejné schůzi zastupitelstva, která se bude konat v nejbližší době.
Spolek „Za zdravé Valašsko“

Kdo umí číst mezi řádky, tak ví, že tato petice už také v podstatě na všechny otázky odpověděla, pojmenovala viníky a řekla, jaké svinstvo se v muniční zóně dělo a děje.

A na závěr dejme za občany slovo zdejším zastupitelům. Toto vtipně řekl Dalibor Maniš, dnes už bývalý starosta Valašských Klobouk.

Nepředpokládám, že při nějakém dělostřeleckém granátu se vypaří železobetonová podlaha a všechno zmizí. Tam musely být desítky tisíc stupňů Celsia. Ten poslední výbuch určitě nebyl dělostřelecký granát nebo dělostřelecká munice.

Provozovatelé smrtící zóny

Občané promluvili, nechtějí zemřít jako hloupé ovce. A nyní dejme slovo vojákům a podnikatelům. Zřizovatel uvedený v úvodu se pochopitelně musel vyjádřit. Zůstali tam dva lidé, které nejspíš výbuch, tlak a teplota rozmetly na molekuly. Stanovisko VTÚVM
najdete zde. Z tohoto stanoviska vyjímáme:

Základní povinností pronajímatele je vytvořit společnosti IMEX Group podmínky v souladu s předmětem smlouvy, které nájemci umožňují vykonávat nájemní práva a skladovat materiál v předmětných muničních skladech. Nájemce má ve smlouvě stanoveny povinnosti, které jsou cíleny zejména na dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární ochrany.


Jinak řečeno. Armáda měla soukromé firmě zajistit vhodné podmínky pro podnikání, a to za naše daně. Nějak se jí to nepovedlo, ale žijeme v éře privatizace všeho a všech. Jenže po výbuchu někdo musí zaplatit účet, jít za vdovami a jejich dětmi. Viz stanovisko společnosti Imex Group, Radek Ondruš:

Společnost si pronajala od příspěvkové organizace ministerstva obrany muniční sklad za účelem uskladnění zbraní munice a výbušnin. Armádou, resp. prostřednictvím armády bylo garantováno, že tato sklady jsou řádně zkolaudovány, řádně zabezpečeny a řádně hlídány. Byly na to vydány certifikáty a společnost neměla důvod tvrzení vojenského podniku zpochybňovat.


A co na ministři a společnou věc, neboli res publica? Na otázky občanů odpovídá Ministr vnitra Milan Chovanec a Ministr obrany Martin Stropnický, viz ČT. Také se podívejte na Záznam zpravodajské relace od 29:30.

Ministr vnitra Milan Chovanec:

Problém je v tom, že tady legislativa z minulosti zprivatizovala bezpečnostní prostor a tyto věci stát pustil ze svého dohledu.

K tomu opravdu není co dodat. Tak se hospodaří v Česku už 20 let.