Yanis Varoufakis se stal novou hvězdou na politickém nebi Evropy. Projděte si jeho životopis na Wikipedii. Varoufakis, ač kritik globálního Minotaura, rozhodně nemá v úmyslu vytvoření nového peněžního systému. Právě naopak. Tento mistr teorií her a autor výjimečně dobře napsané knihy Globální Minotaurus, kterou jsme mnohokrát doporučovali k přečtení, není systémovým kritikem, ale národohospodářem. To už je dnes zapomenuté řemeslo od doby, kdy světu vládnou lichváři a banksteři. Viz poctu jeho nedávno zesnulému českému protějšku v článku Vyznání národohospodáře. Varoufakis se představuje nejen jako skvělý autor, ale i jako televizní hvězda. Podívejte se na toto video.


Chceme opravdu demokratizovat EU tím, že vytvoříme jeden centralizovaný bankovní systém a rekapitalizujeme soukromé banky? Nebo tím, že necháme rozhodovat direktivně bankéře u vesla o tom, které investice bude podporovat Evropská investiční banka, a které ne? K tomu je důležitý závěr videa, kde Varoufakis shrnuje svá řešení ve třech bodech.

A všimněte si, co v dokumentu chybí, ale co je pro Řecko rozhodující. Ani zmínka o roli Goldman Sachs při machinacích, které dovedly Řecko tam, kde je dnes. Koneckonců se ho na to jeden Němec v dokumentu ptá. Nicméně reakce na toto téma se od Varoufakise nedočká. Nedočkáme se ani žádná otevřené kritiky ECB, která Řeky dnes doslova vydírá, viz tento článek.

Řekneme, že politik Varoufakis jedná ve dvou krocích. Nejprve vyhodil lichvářskou Trojku z Řecka. Trojka po vyhození svou roli vůči Řecku suspendovala, a potichu zmizela ze scény. Vydírání a vyhrožování nyní zařizuje osobně Mario Draghi. Šéf ECB tímto krokem pilně zastupuje zájmy své domovské firmy Goldman Sachs, jednoho z hlavních věřitelů Řecka a naprosto hlavní příčiny jeho dluhového pádu. Ve druhém kroku Varoufakis objede hlavy států a připomene jim, že nejsou placení mopslíci ECB, ale politikové volení lidem a vládnoucí pro lid. To právě teď dělá. A ve třetím kroku po selhání obou předešlých může nastoupit národohospodář Varoufakis. Po vystoupení z eura a po oficiálním bankrotu země začít uskutečňovat plán B na oživení ekonomiky, jako to udělala Argentina. Řecku pomůže Rusko a země BRICS.

Jak ECB vydírá Řecko? No přece přes bankomaty!

Je to jednoduché a jmenuje se to Emergency Liquidity Assistance (ELA). Lichváři pouští Řekům peníze přes jimi ovládané bankomaty. Ostatně, k tomu ty bankomaty vlastně jsou: aby obešly suverenitu státu jako garanta měny. Draghi za hlavní lichváře říká: buď budete akceptovat naše podmínky, nebo zastavíme přísun peněz do bankomatů (dnešní ELA program). A přes to všechno chce Řecko zůstat v drápech jediné skutečně mocné politické evropské organizace, tedy ECB.

Varoufakis formuluje mimo jiné i požadavky na vytvoření demokratického měnového evropského systému, kde by kromě eura existovaly ještě další národní, regionální měny. ECB by pak podléhala demokratické kontrole a musela by plnit své základní funkce, mezi které rozhodně nepatří lichva a ničení evropské měny. Své základní funkce ECB neplnila, když přihlížela, jak banky skupovaly šrot a pak jim od něho pomáhala. Nebo když Goldman Sachs ničil Řecko tak, že dnes je to už v učebnicích ekonomie. K čemu nám je taková centrální banka?

Z dosavadního postupu ECB je jasné, že tu není pro hospodářský rozkvět kulhající Evropy. Má ji finančně spojit s USA, než skrze smlouvu TTIP přejde do rukou korporací a jejich fašistického a technokratického systému rozhodování. Ani Syriza zatím nechce prosazovat rozdělení bank, má v programu jejich znárodnění na vlastním území. Ani nemůže zastavit fakt, že privátní komerční banky emitují do oběhu neexistující peníze. FED a ECB tisknou peníze formou dluhu, což je děsivé dílo.

Varoufakis začíná hezky při zemi

Řecký ministr financí, o jehož schopnostech a talentu nelze ani minutu pochybovat, slibuje znárodnění bank. Naopak okamžité rozdělení velkých bank na investiční a na komerční, čili opětné zavedení Glass-Steagallova aktu, požaduje například německé hnutí PEGIDA. Proto také existuje kolem tohoto hnutí tolik lhaní a takový mediální odpor. Vůči změnám daným jen jednou, dvěma osobami je třeba být v politice a v ekonomii velice opatrný. Systém dnešního korporátního fašismus s vládnou jednoho promile planetárních vyvolených se budoval zhruba dvacet let a prosazoval se několika lokálními válkami a dnes i studenou válkou s Ruskem. Takovou věc nezmění jeden člověk. Vzpomeňme na nadšení mas při zvolení Baracka Obamy do funkce prezidenta USA, a co dnes z jeho slibů reálně zbylo. Obama zavedl USA do horšího stavu než prezident Bush tím, že prostě jen pasivně pokračoval jeho cestou.

Ale může se nakonec stát, že bude Řecko s demokraticky zvolenou Syrizou (63% volební účast, 36 % hlasů) využito ke konečnému pádu Globálního Minotaura a nastolení Nového světového řádu. Představuje slabý článek řetězu, stejně jako kapitalisticky nerozvinuté Rusko před I. světovou válkou. Tehdy západní bankéři také pomohli nástupu bolševiků tím, že ze Švýcarska převezli v zaplombovaném vagónu V. I. Lenina do Ruska v dubnu 1917. A bolševici pak nechali zavraždit cara, který chtěl dostat tisk peněz pod svou kontrolu. Ale nepředbíhejme událostem. Boj o suverenitu Řecka a EU se teprve rozbíhá.