Vysvětlení nevysvětlitelného

Jsou lidé, kteří nechápou, co je to válka, protože zatím to ještě chápat nemusí. Jsou lidé, kteří už to byli donuceni pochopit. Jejich mozky dohnala k aktivitě prázdná peněženka a prázdná lednička. Válka zapustila na Ukrajině pevné kořeny. Země jede na válečnou ekonomiku už dva roky a lidé to už po pár měsícich vezmou jako normální stav. Je to jako silná drogová závislost. Pro lepší pochopení jeden příklad. V zóně ATO si můžete koupit právo kontrolovat kontrolní bod, ale budete muset zaplatit vojenským šéfům milion dolarů za měsíc. Takže pokud budete platit milion dolarů jen za samotné postávání na kontrolním stanovišti, lze si představit, jak moc na tom ti lidé vydělávají. Pašeráci procházejí a platí, kamiony projíždějí a platí, lidé z okolí v obyčejném autobuse také platí. Ráno kontroluje a vybírá jedna skupina a večer někdo může přijít, pozabíjet všechny a převzít kontrolní stanoviště. Tak to prostě je, a lidé, pokud neutečou, v tom musí žít.

11. července 2015 začal v Mukačevu na západní Ukrajině spor v místním baru. Členové Pravého sektoru šli na "obchodní" setkání s lidmi spojenými s poslancem ukrajinského parlamentu (Věrchovna rada), který se jmenuje Michail Laňo. Tématem jednání údajně bylo pašování v této oblasti na druhou stranu hranice s Rumunskem a Moldavskem.

21 bojovníků "Pravého sektoru" přijelo čtyřmi džípy, některé měly české a polské SPZ. Šli k bráně sportovního klubu "Antares" (dříve "Červený drak"), který patříl Laňovi. Po potyčce byl střelen do hlavy jeden z členů ostrahy klubu. Na místo činu do centra přijel policejní náčelník Vitalij Šimaňak. Během jednání dal ozbrojencům ultimátum, aby odevzdali své zbraně. Když šéf komanda Pravého sektoru odmítl, začala střelba. Ta měla okamžité následky: dva zabití, 12 zraněných. Na základě střelby bylo zahájeno jednání v trestní věci "Vytvoření zločinecké organizace a účast v ní".

Do Zakarpatí přijelo až 6 000 armádních vojáků. Armáda zůstala a postavila kontrolní stanoviště. Byly to plně vybavené jednotky ukrajinských ozbrojených sil a místní obyvatelé to opravdu nemohli pochopit, protože se hledala asi jedna četa příslušníků "Pravého sektoru", kteří se odjeli schovat do okolních lesů. Asi po 12 dnech strávených v lesích se rozhodli odcestovat na východ Ukrajiny. Byli schopni přejít bez problémů celou Ukrajinu. Roman Stoica popřel, že by jeho bojovníci vzali cestou nějaká rukojmí.

Uklidnit horké hlavy

V úterý 21. července měl přijet na pracovní návštěvu Zakarpatské oblasti Geoffrey R. Pyatt, mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Spojených států na Ukrajině. Na programu bylo jeho setkání s šéfem Zakarpatské regionální správy Genadijem Moskalem a pravděpodobně ihned po tomto setkání mělo být krátké setkání s novináři. O setkání nebyla vydána žádná oficiální správa, ale případ "Mukačevo" zmizel ze světa. Vojáci v regionu zůstali.

Web "Zakarpatí Online" ve své rubrice Economy zveřejnil statistiku Zakarpatské oblasti. Je to výtah ze socioekonomické situace Zakarpatské oblasti za období leden až červen 2015. Ve srovnání s červnem 2014 byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 22,3 %. Celková zemědělská produkce poklesla o 6 %. Obrat maloobchodu je ve srovnatelných cenách o 15,4 % nižší. Objem nevyplacených mezd se zvýšil o 5 %. Region se postupně potápí, pomaleji než zbytek rozvrácené země zasažené válkou, ale pokles je citelný.

Najít nové příležitosti a rozšířit ty tradiční

Viktor Baloga v souvislosti s problémy, které se objevily v Evropské unii s masivním přílivem nelegálních přistěhovalců, připomněl stále fungující "koridor" pro nelegální přistěhovalce přepravované přes Zakarpatí. Tento obchod vydělává a pokračuje i přes masivní přítomnost armády v regionu. Každý měsíc se přes hranice převádí kolem 10 000 lidí. Cena je 5 000 dolarů za hlavu. Cesta převaděčů vede přes Slovensko a Maďarsko. Takto to potvrdil i poslanec Viktor Baloga. "Pane prezidente, žádám vás, zastavte tuto činnost policie a pohraniční stráže. Nechápu, co očekáváme ve vztazích s našimi sousedy do EU. Na jedné straně vláda žádá EU o peníze na záchranu ekonomiky Ukrajiny a na druhé straně na tom vydělává miliony."

Informace pana poslanece Viktora Balogy musíme zařadit do místního kontextu. Tradiční oblast výdělku je pašování všeho možného a hlavně cigaret. Převaděčství dneska kontroluje armáda a místní z toho nemají vůbec nic. Proto tak tvrdé prohlášení místního politika na adresu prezidenta Ukrajiny.

Obavy našich slovenských sousedů z krátké ukrajinské hranice jsou opodstatněné. Maďarsko to bude mit ještě těžší. Válečná ekonomika je silná a stejně zhoubná jako drogová závislost a oboje spolehlivě zabíjí.


Zdroje:
West Ukrainian Village After Right Sector Shootout
Ukrainian Security Service Claims To Conduct More Than 40 Searches In Mukacheve
Нацгвардейцы устроили разборку c рукоприкладством с жителями Закарпатья
Батько «комбата» «ПС» Закарпаття: Провокацію спланували на Банковій, реалізували через Шаранича, використали Блюка
Завтра Закарпаття відвідає Посол США Джеффрі Пайєтт
V Zakarpatí pašeráci ztloukli pohraniční strážce
Balogh v souvislosti s migranty v EU vzpomínal na "koridor" pro ilegální přistěhovalce přes Zakarpatí
Socio-ekonomická situace Zakarpatské oblasti v období leden-červen 2015

Psali jsme:
Mukačevo, další "ATO" na hranicích Slovenska



Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 650 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!