Konečně se v Česku začalo mluvit o tom, že je třeba zdanit bankovní zisky. Pochopitelně, bankami placená klaka novinářů a tzv. ekonomických poradců a expertů je proti tomuto návrhu. Hlavní argument je ten, že banky zdraží úvěry a tak se zahojí na klientech. Je to málo pravděpodobné z prostého důvodu. Na bankovním trhu panuje stále ještě určitá konkurence a úrokovou zlodějnu je možné hlídat příslušným bankovním zákonem a bankovními regulátory. Propagandistické výkřiky poslední doby byly o tom, jak nás EU zaplavuje dotačními penězi. Tak se podívejme na opačnou stranu mince. Jak nás okrádají banky a jak naopak my zaplavujeme našimi poctivě vydělanými penězi Západ. Klíčový je tento graf z Pikettyho blogu.



Z grafu je jasně vidět, že na EU nevyděláváme, právě naopak. Výkřiky proti této strohé statistice byly pouze v tom, že do našich příjmů ze strany EU nebyly zahrnuty všechny položky. Nyní se podívejme na graf odlivu zisku z roku 2016 v porovnání s reálným HDP.



Z gradu je jasně vidět, odkdy začal masivně růst odliv zisku ze země, aniž by to odpovídalo růstu ekonomiky. Další graf ze stejného zdroje za rok 2016 ukazuje, jak ve skutečnosti u nás investovaly západní firmy.



Tak se vraťme do reálu a podívejme se, jak nás banky okrádají. Jen velmi těžko se shání nové informace, protože žijeme v době rozkvětu miliardářů u vesla a korporátního fašismu, který nejvíce a zásadně prospívá právě bankám. A prodejná či intelektuálně líná levice přece zadarmo a pro lidi dřít nebude. Tak to bylo už za Hitlera, přečtěte si starší článek Takový obyčejný vraždící EU-fašismus. Klíčovým materiálem k odlivu kapitálu ze země je stará studie Úřadu vlády České republiky z roku 2016, ke stažení zde v PDF. Vybral jsem z ní některé důležité grafy. Za prvé je jasné potvrzení předešlého trendu. Do Česka se ze zahraničí neinvestuje, tato země se naopak vykrádá a plundruje.



A jestli se vám zdá, že ty reinvestice jsou dobrá věc, tak jen znamená vyšší stupeň drancování zejména pro budoucí generace. Firmy vracejí část zisku do budování dalších otrokáren, protože se jim zdá, že tato země a její obyvatelé jsou na to jako stvoření. A nyní se na to drancování podíváme zblízka, nejprve ve srovnání s jinými zeměmi bývalé východní Evropy.



Jak sami vidíte, naše země je plundrována úplně nejvíc. A nyní se podívejte, jaká je zlodějna doopravdy a jak by měl vypadat odliv kapitálu podle evropského průměru zisků z investic.



Jak sami vidíte, být bankéřem v Česku nemá chybu a moji známí v bankách to také potvrzují. Česko vydělává zahraničním bankám naprosto enormně. Bankovní klausovština tady zapustila pevné kořeny. Asi proto, že tento bankster bez zaváhání skočil z ruského socialismu do neoliberálního mafiánského kapitalismu českého typu. V něm banky hrály a hrají klíčovou úlohu při nelegálním vývozu kapitálu ze země. A v kterých odvětvích se v Česku nejvíce legálně krade, to ukazuje tento graf.



První tři odvětví vykazující největší odliv kapitálu tak je vyjmenujme v pořadí: jsou to finanční služby, telekomunikace, energetika a supermarkety s tím laciným a pančovaným svinstvem pro Východ. A máme to v kabeli, milí bankovní soudruzi, i s málem nejdražšími mobilními poplatky v EU. Nyní je jasné, kde je třeba zavést progresívní daň z vyváženého kapitálu, aby toto plundrování země skončilo. Nebo to bude jako v USA. Viz tento graf zisku bank a korporací, který nemá s reálnou ekonomikou vůbec nic společného.



A že dolaroví hoši z ČNB jsou proti bankovní dani, to by překvapilo jen úplného Budulínka. Viz článek Banksterské praktiky současné ČNB. Tam je jasně vidět, komu slouží "Česká" národní banka.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!