Celkem 20 spolupracovníků velvyslanectví USA v Ekvádoru bylo vyzváno, aby opustili zemi. Prezident Rafael Correra zpochybnil jejich přítomnost v zemi, poněvadž dle jeho slov „tito lidé pronikli do všech organizací v zemi.“ Ústava země, která byla přijata referendem v roce 2008, neumožňuje přítomnost cizích vojáků na ekvádorské půdě. Američané mají zemi opustit do konce dubna 2014. Zatím není jenom jasné, zda bude muset Ekvádor vrátit USA 7 milionů dolarů, které dostal jako vojenskou pomoc. Spojené státy tuto výzvu akceptovaly. Ekvádor není Venezuela, kde se v současné době hraje po smrti Hugo Cháveze o nezávislost země a snahy o vyvolání puče v zemi proti jeho nástupci Madurovi jsou neoddiskutovatelné. Ekvádor řekl jasné ne financování NGO ze zahraničí a „nepřeje si žádnou pomoc v oblasti bezpečnostních služeb“, konstatuje mluvčí amerického velvyslanectví Jeffrey Weinshenker.

Článek Situace ve Venezuele, doopravdy upozornil za pozadí současných studentských stávek. Studenti z bohatých čtvrtí Caracas, Maracaibo, Valencia, San Cristóbal a Mérida stávkují proti současné vládě a tak pro světová média vytvářejí dojem, že jde o celostátní záležitost. S velkou pravděpodobností se má zopakovat násilný scénář svržení Allendovy vlády v Chile z roku 1973, kde vojenský puč také začaly protesty studentů. Viz článek Typ dnešní "čtvrté války" vedené USA a Západem. Ve skutečnosti je ve Venezuele nyní celkem 2,6 milionu univerzitních studentů (proti 700,000 v roce 1998) a většina z nich jsou chudí studenti ze sociálně slabých rodin, kteří využívají systém bezplatného studia na "socialistický" způsob. Ti pochopitelně nestávkují a naopak podporují Madurovu vládu. Proto je také Venezuela na 5. místě světě ve vzdělanosti na obyvatele. Dává totiž na vzdělání 20 % svého rozpočtu.

Dalším důvodem pro znepokojení jak Venezuely, tak i Ekvádoru je pokračování operace Kondor, kdy USA pomocí CIA a různých bojůvek organizovaly vraždění a politické převraty. Venezuela již odkryla v Barinas (jižní oblast sousedící s Kolumbií) výborně vyzbrojené organizované bandy a zatkla jejich vůdce, mezinárodně hledaného zločince Hugo Alberto Nuncira Soto, který je stíhaný Interpolem za členství ve vražedných komandech Los Urabeños. Tato teroristická skupina v Kolumbii pašovala drogy a vraždila vesničany. Pokud ovšem budou vraždit ve Venezuele, vše jim bude Západem odpuštěno. Je to stejný scénář jako nyní v Sýrii s al-Nusrou.

Další znepokojivý fakt je přítomnost privátních žoldnéřských armád, které naoko vlastní Venezuelané, bratři Richard a Chamel Aklovi. Žoldnéřská jednotka Akl Elite Corporation je součástí amerického vojenského kontraktora Risk Inc. Povedení bratři v triku byli zatčeni, jak vezli tajný náklad zbraní, střeliva a výbušnin. Jistěže to mělo sloužit k mírovým účelům, jako vždy. Jeremy Scahill natočil zajímavý dokument o největší žoldnéřské firmě v USA jménem Blackwater, později přejmenované na Xe Services LLC a nyní na Academi LLC. Smrt těchto žoldnéřů se nepočítá do oficiálních statistik, operují fakticky mimo zákon a pobírají snad 40 % operativního vojenského rozpočtu USA.


Význam těchto privátních armád trvale roste, protože v konfliktech jako byl Irák nebo je dnes Sýrie, státní moc jen těžko zdůvodní svým občanům smrt vojáků z řádné armády. V případě tajných operací ve Venezuele, Ekvádoru a jinde jsou tito žoldnéři nezbytní, protože cvičí zdejší paramilitantní jednotky a teroristy.