Načítání...
 

Jak se demokratizuje Ukrajina

2014 / 2
Strana 1 / 2

Diskutovat k číslu 2 můžete kliknutím zde. Chcete-li diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Image

Dvojí metr „demokratizace“ na Ukrajině vytyčuje hranici mezi „bojovníky za svobodu“ a mezi „proruskými silami“. Ti první mají právo zabíjet „terorizující“ policisty a ti zase mají povinnost nechat se zabít, aby západní média měla o čem psát. Výsledkem mediálního simulákra zvaného „Ukrajina“ je rozpad univerzálně platné ideje lidských práv. EU a USA svou oficiální interpretací událostí na Ukrajině ve skutečnosti řekly, že lidská práva jsou tam, kde má začít jejich moc. Stejně tak to tvrdí Rusko. Není snadné zjistit, o jakou hru zájmů zde běží, viz naše vybrané články. Jisté je jen to, že normální Ukrajinci budou třít bídu z nouzí. Jako za všech dosavadních zkorumpovaných vlád.

Image

Ukrajina skoncovala s demokracií

Pavel Letko

linka_10px.jpg

Svou vůli si zvykli uplatňovat násilím, poznali, že násilí vítězí, takže nebudou mít žádný důvod podřídit se mínění většiny. Poznali také, že jakékoliv dohody není třeba dodržovat. Kritériem je jen vůle k moci.

O Ukrajině se dnes píše těžko. Všechny komentáře našich i světových médií zaostávají za skutečným děním. Dnes stejně jako včera jsou skloňovány nejvíce slova „demokracie a jednota Ukrajiny“. Přitom je zřejmé, že demokracie i jednota jsou již minulostí. Přinejmenším nebude možné obojí. Tato možnost skončila porušením dohod garantovaných nejvyššími vyslanci Evropské unie tzv. „opozicí“. Násilí zvítězilo nad vyjednáváním i demokracií. Zákony následně schválené parlamentem jsou asi tak demokratické, jako po násilném převzetí moci zákony komunistické či fašistické. Kardinální otázkou dneška tedy je: „Kdo porazí ukrajinský fašismus“? Bude to fašismus, který ovládne celou Ukrajinu, nebo jen její západní část? Demokracie pro tuto chvíli již naprosto prohrála, na tom nic nezmění ani volby. Ať z nich vyjde jako vítěz jakýkoliv prezident, jakákoliv vláda, radikální část „Majdanu“ může každou takovou vládu či prezidenta svrhnout a také to udělá. Kdo si troufne proti nim, dnešním “hrdinům Majdanu“ poslat pořádkové síly s ostrými náboji?

Ukrajinu tedy povede vláda jen se souhlasem radikálně-pravicového křídla společnosti. Tento scénář není neznámý, historie zná nástup fašismu v Itálii a Německu a dnešní dění na Ukrajině je jen předehrou k uchopení moci extrémními nacionalisty a fašisty. Z těch, kteří vyráběli a házeli molotovovy koktejly, stříleli ostrými z pušek, házeli dlažební kostky, železnými tyčemi a řetězy bili po hlavách lidi z pořádkových sil, do zítřka beránci a demokraté jistě nebudou. Svou vůli si zvykli uplatňovat násilím, poznali, že násilí vítězí, takže nebudou mít žádný důvod podřídit se mínění většiny. Poznali také, že jakékoliv dohody není třeba dodržovat. Kritériem je jen vůle k moci.






USA investovaly do "demokratizace" Ukrajiny 5 miliard dolarů

redakce
linka_10px.jpg

V článku Rusové s Američany fakují EU jedna báseň jsme vzpomněli skvělý diplomatický výkon americké profesionálky z Washingtonu, paní Victorie Nulandové: "Fuck the EU! - Exactly!" Američané milují Evropany tak, že na tom mají zájem téměř patologický, stejně jako Rusko. Ovšem s Barossem a spol. to ani jinak být nemůže, nyní vládnou v EU neschopní politikové lepšího regionálního formátu. Viz článek O co jde na Ukrajině, mimo jiné, kde se ukazuje dosti chmurná role EU.

Vraťme se k dámě jménem Nulandová. Ještě dva až tři veřejné kvaky a bude zařazena na čestné místo po boku senátora McCaina. Jeho návštěvy v zemích, které byly následně rozbity terorem či humanitárním bombardováním, nezůstaly nepovšimnuty. Pochopitelně, že navštívil i neofašisty na Ukrajině, to patří k dobrým mravům tohoto bojovníka za svobodu. Viz náš článek Po Ukrajině se šíří stejné paramilitantní plakáty jako byly v Egyptě, kde najdete potřebné foto a další pikantnosti.

Nediplomatická diplomatka Nolandová je skvělá, protože říká správné věci nahlas a v pravou chvíli. Takže jsme se z jejích úst dozvěděli, že USA už utratily 5 miliard dolarů na pomoc demokracie na Ukrajině (U.S. Assistant Secretary of State Victoria Nuland says Washington has spent $5 billion trying to subvert Ukraine). Vzhledem k tomu, že současná tržní hodnota frakovacích polí již ničených Západem je "pouhých" 7 miliard dolarů, jde o investici docela odvážnou. Ale když si dolary sami tisknete a za pár let to budou bezcenné papírky, tak zas o moc nejde. A kolonizovat potenciálně bohatou zemi v sousedství Ruska, které jde rapidně nahoru - geopoliticky, vojensky a ekonomicky - to už je jiné kafe. A za těch pár miliard se to rozhodně vyplatí, plus mrtvé a zničenou ekonomiku k tomu. Ale to se ve válkách tzv. "čtvrtého typu" nikdy nepočítá (Typ dnešní "čtvrté války" vedené USA a Západem). Nulandová mluví o americké "pomoci" demokratické Ukrajině na tomto videu.



Jde o projev ze dne 13. 12. 2013 na setkání US-Ukrajine Foundation, spolku smontovaného pro potřeby dané chvíle. Klíčová část projevu zní následovně.

Victoria Nuland wrote:
Od prohlášení nezávislosti na Ukrajině v roce 1991 USA podporovaly Ukrajince v rozvoji demokratických institucí a schopností směrem k podpoře občanské společnosti a dobrých forem vlády. To všechno je nutné, aby uspěla evropská Ukrajina. Investovali jsme více než 5 miliard dolarů, abychom pomohli Ukrajině dosáhnout tyto a další cíle.


Činovnice neboli agentka amerického ministerstva zahraničí hezky řekla na závěr, že USA pomohou Ukrajině, aby "měla takovou budoucnost, jakou si sama zaslouží". Zlatá slova, a to se psal teprve konec roku 2013.



O co jde na Ukrajině, mimo jiné

redakce



Revoluce slavně zvítězila: Tymošenková obviněná z korupce je na svobodě, bývalý násilník Janukovyč, který si koupil hlasy, je zase bez funkce. Kyjev ovládly neofašistické ozbrojené gardy místo úřadů a policie. Ale protože to nejsou ani komunisté ani Putinovi lidé, tak to EU nevadí a udělalo z nich demokraty. Na Majdanu postříleli při hlavním zásahu kde koho, mimo jiné i nějaké Gruzínce, Čečence a ti zase na oplátku se zdejšími neofašisty zabili několik desítek policistů. Ti předtím nesměli použít střelné zbraně, proto měli tolik mrtvých. Regiony se rozdělily na prozápadní a na proruské. Nyní se uvidí, zda se udrží pohromadě "stát" Ukrajina vyrobený do nynější podoby Stalinovým dekretem v roce 1954. Tento dekret k poválečným, původně polským oblastem, připojil i ruský Krym.


ukrajina.jpg

1. Boj o zemní plyn

Ekologicky slušné státy EU kromě Polska a Velké Británie zakázaly nebo zásadně omezily frakování, protože si nechtějí otrávit zemi a vodu pro další generace. O tomto nebezpečném způsobu těžby zemního plynu a ropy jsme psali v mnoha článcích, klikněte si na heslo "frakování". Ukrajina má velké zásoby plynu, který je možno frakováním získat. Podívejte se na tuto mapu rozložení zásob.




Následující graf ukazuje, že společnosti, které by ovládly trh s plynem, by vlastně měly v hrsti celé hospodářství Ukrajiny. Její ekonomika je zásadně závislá na fosilních palivech.




A nezapomeňme, že kromě ruského "daru" Ukrajině (viz článek Ukrajinští bojovníci za svobodu se mohou ohřát u zlevněného ruského plynu) by západní společnosti kasírovaly Ukrajince ve světových cenách. Viz horní graf celkové kontroly těžby a distribuce plynu a růst cen. Další graf ukazuje, že je třeba privatizovat, a to rychle. Stát, tj. proruský Janukovyč, kontroloval většinu těžby a distribuce.