V nedávném článku Ukrajina lže o Ukrajině jsme byli obviněni z manipulace faktů ohledně dobývání letiště v Doněcku, kde byla značně nejasná situace. Je jisté, že z Česka není snadné vidět do tamější složité situace. A skončit jako naše korporátky znamená lhát jako na běžícím pásu. Vraťme se k faktům, jak je vidíme s odstupem dvou týdnů. K vývoji na Ukrajině mimo klíčová slova si také klikněte na nadpis rubriky "Zprávy jednou větou" a dostanete kompletní přehled krátkých zpráv, které jsme dosud publikovali.

Jednoduše řečeno: starý i nový terminál dobyli opolčenci z brigády velitelů Motoroly a Giviho a drží ho až dosud. Ale zdejší "Ukropové", ve slangů opolčenců zvaní "cyborgové", bojující na druhé straně měli pod kontrolou celou síť podzemních chodeb a přístupů k letišti, které byly vybudovány už v 50. letech z obavy před jadernou válkou s USA. Tyto chodby se táhnou desítky kilometrů až k ukrajinským vojenským pozicím v oblasti Peski a Avdějevka. Nebyl problém těmito chodbami poslat elitní ostřelovače a jednotky do starého i nového terminálu, zůstat tam pár hodin, natočit záběry tzv. "dobytého letiště", navíc s podporou pozemního útoku tanků a BVP, a pak se zase stáhnout chodbami zpět. Jenže tyto útoky byly odraženy a brigáda Motoroly konečně dobyla předmostí Peski a tak částečně odřízli Ukrajince od přístupu k terminálu. Výsledek po tzv. "příměří" vypadá následovně, viz tato tři videa.

::::

Málem celovečerní film (45 min.) o dobytí starého terminálu na Doněckém letišti. Ukrajinci skončili udušení v podzemních chodbách z 50. let, které ústí v jimi ovládané Avdějevce. Při ústupu "cyborgové" zaminovali mrtvoly vlastních padlých vojáků. Zkrátka, dostali svou nelidskou přezdívku právem. Druhé video ukazuje záběry z věže terminálu, které jste viděli před 14 dny v našem výše uvedeném článku.


Tentokrát ovšem povstalci nabídli kameramanovi procházku právě oním podzemím bunkrů a krytů, které předtím částečně ovládali "cyborgové". Poslední video ukazuje rozhořčené "cyborgy", kteří sepsali petici požadující okamžitou rezignaci velitele jednotky, která měla letiště tzv. "dobyto". Důvodem byl mimo jiné fakt, že zde zbaběle nechal zraněné a mrtvé spolubojovníky.


Závěry ať si každý udělá sám. Jen připomínáme, že povinností veřejnoprávních médií je nejen jet do Kyjeva na Majdan, ale také do Doněcka a do Luhanska. A nemluvit jen proamerickými Ukrajinci, ale také s lidmi, kteří jsou masakrováni a kteří statečně bojují za svou svobodu. Jejich domy jsou v troskách po ukrajinském bombardování civilních čtvrtí A jejich rodinní příslušníci masově utekli nikoliv do Ukrajiny, ale do Ruska. Ale to bychom chtěli po současných zmanipulovaných korporátkách (včetně námi přímo placené ČT a ČRo) příliš mnoho.