Načítání...
 

Archiv Zpráv jednou větou

Svoboda projevu se stává iluzí, říká filosof Martin Brabec o situaci v (nejen) akademickém výzkumu
Jakmile pracovník publikuje v rámci svého pracovního výstupu politicky citlivé výstupy (týkají se jak aktuálních politických témat, tak i témat teoretických), které jsou v rozporu s převládajícím politickým diskurzem či převládajícím míněním vědecké komunity, tak jsou často namísto v rámci tvrdé recenzní, ale věcné, na obsah zaměřené kritiky, používány metody k jeho umlčování a diskreditaci – například spolupráce s nevhodnými zahraničními partnery, poukazování na nevhodnost média či obecně prostředí, ve kterém byl výstup prezentován či prezentací autora jako někoho, kdo daným výstupem ztrácí svoji vědeckou kredibilitu a poškozuje tak danou instituci. (Argument)

Intel Management Engine, noční můra soukromí
Každý moderní procesor vyrobený společností Intel obsahuje zadní vrátka známá jako Intel Management Engine (IME). Jedná se o izolovaný a chráněný koprocesor, který je zabudován do všech čipových sad procesorů Intel od roku 2008. Intel Management Engine (IME) je opravdu děsivý. Tento neauditovatelný subsystém s uzavřeným zdrojem: Má přístup ke všem oblastem paměti počítače bez vědomí CPU a ke všem periferiím připojeným k počítači. Nastavuje na svém síťovém rozhraní server TCP/IP, který může odesílat a přijímat data bez ohledu na to, zda operační systém používá bránu firewall nebo ne. Spuští se vzdáleně, i když je počítač vypnutý. Povoluje vzdálenému uživateli zapnutí, vypnutí, zobrazení informací o počítači a jeho další správu. Verze firmwaru ME 4.0 a novější (čipové sady Intel 4 a novější) obsahují aplikaci DRM s názvem "Protected Audio Video Path" (PAVP). To umožňuje vzdálenému uživateli přístup ke všemu, co se zobrazuje na obrazovce. Pokud váš počítač používá čip Intel, nezáleží na tom, který operační systém používáte. Jak poznamenává Brian Benchoff v příspěvku na blogu Hackady: "Komu patří ME, ten ovládá daný počítač.” Už to je strašné, ale co je horší. Aplikace AMT (viz níže) má známé zranitelnosti, které již byly zneužity k vývoji rootkitů a keyloggerů a skrytému získání šifrovaného přístupu k funkcím správy počítače. (proprivacy.com)

PS. Jak říká Hrabal: Kupte si medvídka mývala...

Admirál Sergej Avakjanc rezignoval na funkci velitele Tichomořské flotily
Admirál Sergej Avakjanc rezignoval na funkci velitele Tichomořské flotily a byl jmenován náčelníkem velitelství odpovědného za vojenskou sportovní přípravu a střediska vlastenecké výchovy. Oznámil to místopředseda vlády a prezidentův vyslanec v Dálněvýchodním federálním okruhu Jurij Trutněv. Podle Trutněva bude Avakjanc stát v čele centralizované struktury, která bude poskytovat metodickou podporu činnosti regionálních center a koordinovat jejich práci. Centrála bude plnit úkoly stanovené prezidentem. (Aviapro)

PS. Šojgu na ně vletěl, jak si válejí šunky, zatímco západní okruh bojuje na Donbase. V přepadovce nařídil okamžitou reakci na hypotetický útok Japonska a USA na Kurily a na hlavní trasu strategických ponorek přes Ochotské moře. A z hlavního velitele je přes noc hlavní tělocvikář.

Bidenovo ministerstvo spravedlnosti obvinilo čtyři Američany z jejich politických názorů na Rusko
Ministerstvo spravedlnosti obvinilo čtyři Američany, včetně tří členů africké lidové Socialistické strany a hnutí Uhuru (APSP), kvůli jejich politickým názorům na Rusko, což je krok, který má vážné důsledky pro práva prvního dodatku. Obvinění proti Američanům spočívá v tom, že byli zapojeni do "zahraniční zhoubné vlivové kampaně" řízené ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB). Ministerstvo spravedlnosti také obvinilo tři Rusy související s případem, včetně Aleksandra Ionova, který byl původně obviněn loni. (Antiwar)

PS. Konečně jsme předstihli USA, v politicky motivovaných procesech.

Inflace v Rusku klesla na 3 %
Podle údajů centrální banky se roční inflace v Rusku k 10. dubnu snížila na 3,15 %. Podle regulátora k tomu došlo "především vlivem vysokému statistickému skoku na jaře 2022", kdy ceny prudce vzrostly v souvislosti s prvními koly západních sankcí a napětím ohledně konfliktu s Ukrajinou. Po prudkém poklesu na 3,51 % v březnu z únorových 10,99 % ukazatel dále klesal. Naposledy index spotřebitelských cen v Rusku klesl pod 4 % v roce 2020. (RT News)

Čína přináší mír do Jemenu, Sýrie a ... Palestiny?
Na Blízkém východě propuká mír a USA jsou odsunuty stranou přátelštějšími aktéry. 10. března byl svět překvapen dohodou zprostředkovanou Čínou, která obnovila vazby mezi Saúdskou Arábií a Íránem. Vítězové jsou:

  • Írán, který bude nyní ještě více schopen prolomit sankční zeď, kterou kolem něj USA postavily.
  • Saúdská Arábie, která nyní bude pravděpodobně schopna ukončit svou katastrofální a nákladnou válku s Jemenem.
  • Čína, za to, že tím přehrála americké ministerstvo zahraničí.
  • Irák, Sýrie, Jemen, protože se stanou mírumilovnějšími, protože dvě střední mocnosti ovlivňující politiku na jejich základě ukončí jejich soupeření.

Poražení jsou:

  • Izrael, protože šance na jeho pokusy dostat USA do války s Íránem se nyní zmenšují. Jeho plán na koalici se Saúdy skončil.
  • USA za to, že byly přehrány na svém "domácím dvorku" na Středním východě. Protiíránští jestřábi všude ztratili.
  • Emiráty za to, že ztratily alespoň část sankcí, které narušily obchod s Íránem se Saúdskou Arábií. (Moon of Alabama)

Elon Musk: Úroveň, na níž měly vládní agentury plný přístup ke všemu, co se dělo na Twitteru, mě šokovala
Elon Musk, šéf Twitteru, v pořadu "Tucker Carlson Tonight" osvětluje, jak to bylo s převzetím společnosti a jeho misí k zajištění svobody projevu. (Fox News)

Obvinění z dezinformací jako záminka pro cenzuru?
Rozhovor s eurokomisařkou Věrou Jourovou obsahuje natolik závažné výroky, že by neměl zůstat nepovšimnut žádným zastáncem občanských svobod. Je z nich totiž patrné, že EK hodlá zasahovat do trhu s informačním obsahem na základě ideologických kritérií, kdy jako dezinformace mohou být označovány jakékoli nepohodlné nebo neověřitelné informace. (SOSP)

Skandál německé vlády ohledně placených novinářů se rozšiřuje
Částka, kterou novinářům vyplácelo kancléřství a spolková ministerstva, prozatím vzrostla na 2,14 milionů euro. To vyplývá z nových čísel, jež německá vláda předložila parlamentnímu klubu AfD na jeho žádost. (Junge Freiheit)

ČR dovoz obilí z Ukrajiny nestopne, oznámil Nekula
Česká republika neplánuje jít ve šlépějích Polska, Slovenska a Maďarska a nezavede zákaz na dovoz obilí z Ukrajiny. V pondělí to oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s tím, že jednostranné zákazy ze strany našich sousedů a Maďarska jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie i Světové obchodní organizace. (Novinky.cz)