Načítání...
 

Volby v ČR 2014

2014 / 7
Strana 1 / 2

Image




Co přinesly komunální volby 2014? Stará garda plus mínus zvítězila, minimálně ve velkých městech, kde ještě o něco jde. A kde kmotři nevyhráli, tam si pár odpadlíků z řad nových zase přikoupí, jak se to dělalo vždy. Ale v každém případě propad modrých strak, topky a dalších spolehlivých mafiánských penězovodů způsobil politickým bossům nemalé starosti. A z Babiše se stal vůdce, ne-li Vůdce. Nastal čas korporátního fašismu?

Image

Volby 2014: přechod ke korporativní vládě jednoho vůdce

Václav Umlauf

Říjnové komunální a částečné senátní volby skončily, je na čase bilancovat. Udělejme to stručně v bodech, které ukazují postupný konec demokracie a přesun k režimu s mnohými znaky korporátního fašismu. Kdo chce vidět historickou analogii, nechť se podívá na Německo 30. let.

1. Trvalý propad volební účasti

Většina obyvatelstva ČR už demokracii nevěří. Není divu, když si ji vlastní neschopností a leností prohráli. Co je horší, nejde jen o propad zkorumpovaných stran na jedno či více použití. Občané přestávají chodit i ke komunálním volbám, kde znají kandidáty a mohou na ně přímo působit v místě. Účast v komunálních volbách za posledních 10 let se stále drží pod 50 % a nyní je nejnižší v celé historii ČR.

RokCelkem voličů ČRPřišlo k volbám % účasti
20148 406 0473 737 564 44,46
20108 408 9414 078 05248,50
2006 8 325 8923 861 78546,38
20028 229 2723 745 08345.51


Další klíčový ukazatel stavu demokracie na českých tocích je míra účasti ve volbách podle velikosti obce.




Data pro konstrukci grafu jsou z volebních statistik ČSÚ. Jde o náhodný výběr a náhled ke stažení je zde (Volby-2014.xlsx). Platí jasná úměra: čím větší město, tím nižší volební účast v komunálních volbách. Takže ve velkých městech přestávají fungovat demokratické mechanismy, a to pro nezájem voličů. Lidé nevěří, že by se volbami něco změnilo, tak k nim ani nechodí. Viz nasprejovaný nápis titulky nafocený v severních Čechách a starý už deset let. To je jasná krize demokracie.


Komunální a senátní volby 2014 aneb Vítězové (I. část).

redakce

Komunální a senátní volby skončily, výsledky jsou sečteny a oficiálně vyhlášeny. Na radnicích se jedná o nových koalicích a senátní kluby sčítají přírůstky a ztráty. Podívejme se, kdo jsou hlavní vítězové a poražení proběhlých voleb a co nám občané ČR svojí volbou naznačili. Vítězové jsou následující skupiny:
  • nevoliči, nezávislí kandidáti, lidovci a Andrej Babiš.
Projděme v první části analýzy tyto hlavní vítěze komunálních a senátních voleb.

Nevoliči vyhráli, i když těsně



Těsně, ale přece. Více než 51 % občanů se rozhodlo jít nevolit. A to zastupitelstva řeší mnoho běžných problémů občanů a zvláště v malých obcích a městech si všichni vidí do talíře. Navíc poprvé mohli hlasovat i EU-cizinci s přechodným pobytem v ČR. A to letos kandidoval rekordní počet volebních uskupení a kandidátů. Závěr: není to pro českou demokracii příliš povzbudivý stav. Volební účast se od roku 1998 pohybuje v úzkém rozmezí mezi 46 - 49 %.




Ještě horší je účast v senátních volbách. Senát je voliči nemilované dítě od narození a v letošním 2. kole senátních voleb přišel k volebním urnám historicky nejmenší podíl voličů, pouhých 17 %. Peteru Kolibovi z ANO stačilo ke zvolení senátorem za obvod Ostrava-město ve 2. kole pouhých 5 900 hlasů!

Nezávislí kandidáti a místní občanské iniciativy

Nezávislí kandidáti získali téměř dvě třetiny všech mandátů v komunálních volbách a budou vládnout především v těch nejmenších obcích. Výrazně však zabodovali také v krajských městech. V Karlových Varech zvítězila Karlovarská občanská iniciativa, která vytvořila koalici s druhou ANO a třetí místní volební stranou Karlovaráci. V Brně se součástí vládní koalice pravděpodobně stane "recesistické" místní hnutí Žít Brno. V Liberci zvítězilo ve volbách politické hnutí Změna pro Liberec, které se před volbami otevřelo novým členům a snaží se stát celostátním. V Ostravě na 3. místě skončilo hnutí Ostravak, v Českých Budějovicích obsadilo třetí místo hnutí Občané pro Budějovice založené starostou a bývalým členem ODS Jurajem Thomou.

V senátních volbách však nezávislí kandidáti neuspěli a pravděpodobnost zvolení nejvíce zvyšovala podpora strany etablované v parlamentu. Do senátu se tak kromě kandidátů za ČSSD, KDU-ČSL, ANO a ODS dostali pouze dva zástupci neparlamentních stran (Strana práv občanů a Strana soukromníků ČR) a jeden zástupce regionálního politického hnutí Starostové za Liberecký kraj.




Komunální a senátní volby 2014 aneb Poražení (II. část)

redakce



Projděme v první části analýzy tyto hlavní vítěze komunálních a senátních voleb (Komunální a senátní volby 2014 aneb Vítězové (I. část). Naprostým debaklem skončily volby pro donedávna ještě vládní strany ODS a TOP 09. Tempo, kterým vyklízely pozice, je přímo strašidelné. Vzniklé vakuum ovšem nevyužily ČSSD a KSČM, jak by se dalo čekat, ale spíše výše uvedení vítězové voleb v první části analýzy.

TOP09

TOP 09 propadla na celé čáře. Do druhého kola sice postoupilo 5 kandidátů, v senátu z nich ale nezasedne jediný. Ztratili nejen vládu ale i bývalého primátora v Praze, v krajských městech pouze paběrkovali. Strana odstavená od penězovodů se Miroslavu Kalouskovi hroutí pod rukama. Snad je ještě na světě nějaká spravedlnost. Kníže už jen cucá prázdnou dýmku, do níž mu voliči odmítli nacpat zadarmo tabák. Ale mu to tak nevadí, na rozdíl od nás má vystaráno. A navíc sebere různorodé "bonusy" za předešlé požehnané působení pro různé lobistické a jiné zájmové skupiny. Kalousek nikdy nezahálel a práce pro korporátní blaho tvoří smysl jeho existence. Viz náš článek Sněmovní Mordor v akci: Kobra ano, ale s náhubkem, nebo celkovou analýzu Kalouskovy a Dlouhého bankovní kliky (Společenství Mordoru ve Sněmovně).

ODS

Jen 2. místo v Plzni a 3. místo v Olomouci. 4. místo v bývalé nedobytné baště Praze. Pouhých 7 kandidátů v druhém kole senátních voleb, pouhá 2 vítězství. Dluhy, zastavené platby zaměstnancům. Smutný konec někdejšího hegemona české politiky. Pád ODS je zbytečné komentovat. Tatíček Zakladatel a Amnestovatel to věděl lépe, a hlavně včas. Vždyť jím založenému spolku viděl až do nejprve hladového, poté plně nacpaného žaludku. Ideologii neoliberalismu dnes věří jen chudí duchem a děkan Ševčík na VŠE.

ČSSD

Zdá se, že se sociální demokraté budou muset spokojit s pozicí věčně druhých. Volby do senátu pro ně dopadly ještě celkem dobře, když nikdo nemohl reálně očekávat, že se jejím senátorům podaří obhájit 19 křesel ze 27. Přesto to znamenalo ztrátu většiny v senátu a nutnost dohadovat se s roztříštěnou senátní pravicí. Už v příštích volbách za 2 roky lze čekat velkou Babišovu ofenzívu. Pro ČSSD musí však být varující výsledky komunálních voleb v krajských městech. Padla ve svých moravských baštách, v Brně, Ostravě a Zlíně zasedne v opozičních lavicích, v Olomouci budou vládnout jen za tu cenu, že upekli koalici s langerovskou ODS a podobně tomu bude v Jihlavě. Zlodějny se nevyplácí a ČSSD se není schopna reformovat. Navíc nemá ani ideje, nechala se koupit oligarchickými zájmy, zradila zájmy občanské společnosti a chudých lidí. A do politické prostitutky si každý oligarcha s chutí kopne i dvakrát, když dobře posloužila.