Načítání...
 

Energetické křižovatky

2014 / 8
Strana 1 / 2

Image




Alternativní energetika je dnes realitou. V ČR jsou naopak staré centrální zdroje výroby elektřiny, které potřebují velké přenosové soustavy. Je to dědictví po budovatelských předcích socialismu. A bohužel celé parta plánovačů, politiků a oligarchů je dnes se spojena s tímto dinosauřím modelem. My občané stojíme před zásadní volbou. Buď budeme mít demokracii delokalizovaných energetických zdrojů, které budou živit maloodběratele, města, obce a naše budoucí elektromobily. Nebo se necháme zotročit oligarchickou klikou, která si přes velkoodběratelské vztahy při výrobě a distribuci energie podrží monopol na náš život.

Image

Technologické zaostávání aneb Důvod válek vedených Západem

Václav Umlauf

Lokální války podněcované či spolu-podněcované Západem, jako ta současná v Ukrajině již na hranicích EU, potřebují nějaké hlubší vysvětlení. Komu nestačí stále nové teorie spiknutí a chápe je jako porážku rozumu, ten musí najít motivaci pro určitý způsob jednání, v tomto případě velmocenského charakteru. Viz článek Transatlantická a transpacifická smlouva připravuje novodobé otroctví. A ke světu jsme vám udělali kompletní přehled klíčových článků e-republiky za rok 2013 v PDF (Co vzal rok 2013). Lokální války vedené přímo brutálním způsobem, transatlantické smlouvy typu TTIP, koordinované jednání korporací, jednotně zmanipulovaný pohled na svět daný korporátními médii - to vše potřebuje nějaké racionální vysvětlení.

Vypůjčíme si od Sigmunda Freuda termín "princip reality" (Realitätsprinzip). Západ trpí neurózou nutkavého opakovaní téhož, viz článek Putin, nové simulákrum neurotického Západu. Napsal jsem, že nemám rád výrobu satanášů. Pokaždé, když Západ tuto produkci pekelníků spustil, následovala invaze jako do Iráku, Libye, Sýrie a nyní blamáž EU na Ukrajině. A nejde jen o "zlé" Rusy. Při současné ofenzívě nebyli zajati jen ruští vojáci, ale v obklíčení u Mariupolu jsou údajně i vojáci NATO. O zranění amerického generála jsme již psali (Americký generál údajně těžce zraněn se zahraničními žoldnéři v Donbasu) v souvislosti s působením minimálně 180 amerických poradců Pentagonu a CIA v tomto státě. Ukrajina není ani členem EU ani NATO a její armáda je ve válečném konfliktu s vlastním obyvatelstvem, které masakruje pomocí těžké vojenské techniky. A to je válečný zločin, pokud se to prokáže. A navíc Západ už trvale mlčí o vyšetřování sestřeleného letu MH17 a podepsal smlouvu včetně Ukrajiny, že bez jejího souhlasu nebudou zveřejněny výsledky vyšetřování. Takže se ptejme: Co vede Západ, (tj. USA a EU) do válek, kterými se postupně odřezává od zbytku světa? Tento článek nabídne jedno možné vysvětlení: technologické zaostávání Západu.



Energetická soběstačnost a politická svoboda

redakce

Osobní svoboda je neoddělitelně spjata s mírou nezávislosti na hospodářském systému. Pokud život občanů a státu ovládají korporace v životně důležitých odvětvích, pak prostě nemůžeme být svobodní. Volba "svoboda nebo energie" by pak byla jen pro ty, kteří zemřou, budou ve vězení nebo ve speciálním převýchovném koncentráku pro tzv. "společensky nepřizpůsobivé". Proto je tak důležitá energetická nezávislost. Otevírá prostor občanům ke smysluplné existenci a dává sílu pro osobní i společnou aktivitu. Toto pochopili mnozí přemýšliví občanští aktivisté. Viz například naše články hnutí a fóra TED, které sdružuje svobodné a přemýšlivé lidi celé planety (IPráce může bavit, a přitom jen tak mimochodem zachráníte svět).



1. Nástup oligarchie a monopolizace energetické výroby

Kdo rozhodne o dostavbě Temelína, rozhodne o budoucím energetickém a demokratickém směřování ČR. Znovu připomínáme fakta z článku Proč nás Temelín zničí. Je to rozhodnutí o bytí a nebytí občanské společnosti. Nejde o nic menšího než o naši svobodu a demokracii. K rychlému, časnému a spravedlivému přechodu na dostupnou obnovitelnou energii může dojít pouze s větší mírou demokracie, která vyžaduje, aby občané, komunity a široká veřejnost měly skutečný hlas v rozhodování. Podívejte se na článek Ostrov El Hierro, budoucnost energie a demokracie, kde jsou další důležité odkazy na starší články e-republiky k tomuto tématu. Proč potřebujeme diverzifikované lokální zdroje, a ne Temelín?

  • Velké zdroje vyžadují velké investice a potřebují ke své rentabilitě odbytový monopol nebo cenovou garanci, což dnes nikdo nezajistí. Navíc automaticky znamenají velká rizika.
  • Malé zdroje potřebují malé investice, rychle se zaplatí a provoz je pod trvalou konkurenční cenovou kontrolou. Jejich diverzifikace zajistí soběstačnost celých regionů, a o to dnes západní Evropě jde.
  • Náklady na dostavbu Temelína půjdou do státního dluhu. ČEZ zřejmě půjčku nedostane, ale když dostane, tak ho splátky dluhu zničí.
  • Demokracie potřebuje demokraty, tj. svobodně jednající rozumné bytosti.

Svoboda je možnost volby, a tu ještě máme. Po rozhodnutí o dostavbě Temelína bude občanské svobody v rozhodování už o řádný kus méně. V USA se vede politický zápas velmi podobný.



Dánsko má alternativní, sociální, lacinou a demokratickou elektřinu

redaktor



Článek Energetická soběstačnost a politická svoboda tvořil pozitivní odpověď na článek Proč nás Temelín zničí. Citujme klíčovou část článku o soběstačnosti a sociální energetice:
Je to rozhodnutí o bytí a nebytí občanské společnosti. Nejde o nic menšího než o naši svobodu a demokracii. K rychlému, časnému a spravedlivému přechodu na dostupnou obnovitelnou energii může dojít pouze s větší mírou demokracie, která vyžaduje, aby občané, komunity a široká veřejnost měly skutečný hlas v rozhodování.

Jako pozitivní příklad jsme podali studii Ostrov El Hierro, budoucnost energie a demokracie, kde jsou další důležité odkazy na starší články e-republiky k tomuto tématu. Celosvětově klesla cena větrné energie ve světě za poslední 4 roky o 43 % a již nyní tvoří v mnoha zemích ekonomicky nejvýhodnější zdroj energie. Nyní se podívejme na zemi, která je půl století před Českem.

Dánsko, gigant alternativní energie

Na začátku června ministerstvo energetiky oznámilo, že země dosáhla 50 % podílu výroby elektřiny z alternativních zdrojů. A co je mnohem důležitější, zejména pro ČEZ. Energie vyprodukovaná ze zdrojů, které se nyní staví, bude v roce 2016 stát pouhou polovinu toho, kolik je cena za elektřinu produkovanou z fosilních paliv. Když průměrně fouká v Severním moři, kde jsou hlavní větrné parky, pak Dánsko s Německem má využití větrníků téměř 50 % z jejich plné kapacity. Dánsko bude 100 % pokryté alternativními zdroji v roce 2050, zatímco v té době Německo plánuje pouze 60 % pokrytí. K situaci v Německu viz článek Německo zapojuje největší větrné parky do sítě. Již nyní jsou celé dny, kdy celé Dánsko jede pouze na proud z alternativních zdrojů a energii z fosilních paliv pouze exportuje. Díky speciálně vytvořené přenosové síti se skandinávskými zeměmi a s Německem je celá distribuce stabilizovaná, čímž padl jeden z velkých mýtů fosilní lobby o nestabilitě proudu. Kliknutím na zde si můžete podívat na reálný stav produkce a směny energie v Dánsku se sousedními zeměmi. K datu napsání článku viz obrázek.

U nás bude Topolánkova J&T předělávat ztrátové teplárny na spalovny odpadu a místo třídění bude zemi zamořovat dioxinem s tím, že těmito "lokálními zdroji" si budujeme soběstačnost. Inu "svěží vánek, Topolánek", jak pravilo jeho volební heslo pro ODS a dnešní lobbistická realita. I tak lze lhát občanům a sobě do kapsy o decentralizaci energetické produkce.