Načítání...
 

Česko, cesta nikam

2015 / 5
Strana: 1 / 2


OddelovacModry

Předešlé domácí číslo o hemžení v mraveništi (2015-1) vystřídala cesta nikam. Důvody nehybnosti ukazují předložené články. Otevřenou korupci předešlých let nahradil skrytý lobbing v americkém stylu. Stát neexistuje, protože nemá ideu. Českou státnost nahrazují průvody konvičkářů, okamurovců a jiných neofašistů. Policisté stojí, hledí, a pak pozatýkají náhodné kolemjdoucí, aby vykázali práci. Babišův systém podle hesla "Co je dobré pro Agrofert, to je dobré pro celý stát", ukazujeme na příkladu státní politiky ohledně biopaliv.

Konvičky v ČR nechceme

Pavel Letko

Dne 22. 6. 2015 jsem se zúčastnil natáčení diskusního pořadu debatního klubu na téma migrace, uprchlíci a islám. Kromě mě se debaty zúčastnila Jana Ridvanová, a za skupinu „Islám v České republice nechceme“ (dále IVČRN) její mluvčí Artur Fišer a Jaroslav Formánek. Posledně jmenované můžete do doby zpracování videa s debatou vidět na záznamu z veřejného vystoupení. Kterak vůdce IVČRN dobývá Pražský hrad, můžete spatřit na níže uvedeném videu.



K psaní článku mne vedl otřes, který jsem zažil během zmíněné debaty. A můj otřes prohloubilo následné studium materiálů výše uvedené organizace IVČRN. Ještě chvilku a dočkáme se Konvičkových „SA“ úderných oddílů. Myšlenkově IVČRN navazuje jednoznačně na své německé vzory z dvacátých let minulého století. Doba samozřejmě pokročila, proto styl odpovídá českému prostředí 21. století.

IVČRN jako evidovaní extrémisté

Ministerstvo vnitra, odbor bezpečnostní politiky, vydal 20. ledna 2015 Souhrnnou situační zprávu za 4. čtvrtletí roku 2014). Citujeme z ní o IVČRN následující řádky.

Ministerstvo vnitra wrote:
„Na projevy islamofobie se dlouhodobě profiluje uskupení Czech Defence League (CzDL), zastoupené skupinou Islám v ČR nechceme (IvČRN) v síti Facebook. S uskupením byly spojovány i množící se případy tzv. kyberšikany jeho odpůrců“


Podle „Evropských rozhledů“ ZDE je tato skupina spojena i s jiným extrémistickým portálem „White Media“ (k vidění pro otrlé ZDE). Podívejme se na jeden příklad přímé propagace fašismu. Tak například v tomto videu ZDE se dozvíme, že „levičácký rapper Fyssas propagoval imigranty a multi-kulti, naštěstí se našel odvážný nacionalista Giorgos Roupakias, který to prase utratil“. O zavraždění tohoto zpěváka v Řecku jsme psali dva články:
Dva umělci, dvě vraždy, jeden fašismus
Řecko vstoupilo do fáze politických vražd





Spor o biopaliva: demagogie versus zdravý rozum

red

Vláda se dne 6. srpna 2014 usnesením č. 655 zavázala dodržovat tzv. směrnice 2003/96/ES, kterou se mění struktura rámcových předpisů Společenství o zdanění energetických produktů a elektřiny. Na základě Víceletého programu podpory dalšího uplatnění udržitelných biopaliv v dopravě na období let 2015–2020 se mají naplnit a dodržovat přijaté závazky ze směrnice 2003/96/ES.


Krupicka 0111


Co musíme splnit a proč

Hlavními cíli Programu je splnění závazného cíle náhrady alespoň 10 % konečné spotřeby energie v dopravě energií z obnovitelných zdrojů, tj. biopalivy a elektřinou. Česko má splnit povinnost v rámci EU, která ji ukládá snižování emisí skleníkových plynů na jednotku energie obsaženou v pohonné hmotě v jejím úplném životním cyklu. Do konce roku 2014 se požaduje snížení emisí skleníkových plynů o 2 %, do konce roku 2017 o 4 % a do konce roku 2020 o 6 % ve srovnání se základní hodnotou emisí skleníkových plynů pro fosilní pohonné hmoty. Kde již jsou jiné EU země, o tom si můžete přečíst v článku Dánsko má alternativní, sociální, lacinou a demokratickou elektřinu.
Tyto požadavky jsou rozumné a je třeba je průběžně splnit. Na jejich konci může být laciná a demokratická elektřina. O opačné variantě jsme psali článek Proč nás Temelín zničí. Závazky přijaté z EU v této formě musí hospodářství akceptovat, jinak půjdou oprávněné sankce. V EU platí pravidlo, že výše sankcí ze strany Evropské komise vždy převýší náklady potřebné na splnění stanoveného cíle. Zavázali jsme se nahradit alespoň 10 % konečné spotřeby energie v dopravě energií z obnovitelných zdrojů. Zatím nemáme v takovém objemu jinou alternativu, než tu co vyroste na poli. Dneska je naše technologická úroveň zajištění výroby biopaliv postavena na řepkovém oleji a zpracování cukrovky. Výsledkem je nomenklatura 3824 90 99 - bionafta. Novela zákona na ochranu ovzduší v § 19 ukládá povinnost dát 2 % biolihu do benzínu a 4 % bionafty do nafty. Tyto parametry jsou tam proto, aby byl splněn vládou stanovený cíl na snižování emisí skleníkových plynů.

Sněmovní Mordor s Kalouskem v čele

Poslanecká sněmovna začala projednávat novelu zákona o spotřebních daních. V jejím rámci proběhlo představení největšího mluvky jménem Miroslav Kalousek. Tento skvělý demagog a kvazi-korupčník v nespočetné řadě skandálů ze skromnosti pomlčel, jak byl u toho, když pršely dotace na bionaftu. Místo zasvěceného historického exkursu podal ve Sněmovně demagogii, jejíž zhuštěný výtah máte zde.




Kresba: Oldřich Krupička

Neviditelní čeští lobbisté

Václav Umlauf

Úpadek demokracie v Česku je přímo úměrný aroganci, drzosti, anonymitě a naprosté beztrestnosti českých lobbistů. Zejména v téměř neprůhledné oblasti zájmů korporátek a bank. Cynik by řekl, že v korporátním systému "Babišland" koaličně podporovaném socdem se svými vlastními zájmy, se lobbování už jaksi přežilo, protože si zákony napíší obě partaje samy, na přímou objednávku vládnoucích oligarchů ovládajících příslušné partajní bossy. To je sice možné, ale lobbování tím nezmizelo, a hlavně dostalo velmi nebezpečné podoby. Zákony se mohou upravovovat nejen pro zájem toho či onoho oligopolu, ale také té o či oné velmoci. A nakonec skončíme jak hubkaři.

Příklad takové nebezpečné úpravy jsme ukázali v právě projednávané novele branného zákona (Branný zákon - najímání cizinců do armády ČR). Opět může český Švejk namítnout, že samostatná politika v Česku byla a je iluzí, protože jednou lezeme nekontrolovaně do zadku té, a podruhé oné velmoci. Český Švejk má vždy pravdu, ale opět to neznamená, že lobbování je v pořádku jen proto, že u nás vládnou nekompetentní zbabělci a pitomci. Podívejme se na jeden dobrý příklad z USA a na vynikající novinářskou práci s ním spojenou.




Na obrázku vidíte nestydatost významné části Demokratických kongresmanů. Podepsali dne 14. 6. 2013 lobbovací dopis, kterým se postavili proti návrhu federálního regulátora z Department of Labor (DoL), aby vznikl minimální standard ochrany pro chudé Američany v rámci tzv. "retirement plans", což je investice do důchodových fondů. Protože chudí tomu nerozumí, vrazili své celoživotní důchodové úspory finančním žralokům, podepsali smlouvy na důchodové fondy a na konci jim zbyly jen oči pro pláč.

Pochopitelně lobbisté zabrali a okamžitě přesvědčili i část demokratických senátorů, aby tuto zlodějnu dále podporovali tím, že novou regulaci nepodpoří a pokusí se ji zastavit. Proto podepsali dopis americkému ministerstvu práce (DoL), že jsou proti nové regulaci. Dole jsou podpisy, části 28 (!) z celkem 43 převážně černošských volebních obvodů, kde chudí lidé volili Demokraty, aby hájili jejich zájmy. Dopis těchto Jánošíků naruby na DoL je zde.