Načítání...
 

Práskači, disidenti a jejich pomocníci

2021 /4

Nástup korporátního fašismu znamená postupné okleštění základních občanských svobod a práv. Boj na této frontě není přímo vidět, ale o to je důležitější pro naši budoucnost.

Devět až třináct let vězení za pobuřování aneb Kam vedou zákazy používání jazyka

Aleš Macháček

V roce 2019 španělské soudy odsoudily Jordiho Cuixarta a osm dalších Katalánců k devíti až třinácti letům vězení za pobuřování.


Za 2. španělské republiky (1939 - 1975) zakázala Francova diktatura používání katalánštiny ve školách a veřejné správě. Přes tento zákaz vznikla v roce 1961 společnost Ómnium Cultural, která ve Španělsku proslula nejen svými literárními cenami, ale také svými sny o nezávislé Katalánské republice. Tato katalánská kulturní organizace se připojila k hnutí za nezávislost a svými kulturními akcemi je podporovala. V prosinci 2015 se prezidentem Ómnia stal Jordi Cuixart i Navarro.

Jordi Cuixart už tři a půl roku žije ve vězeňské cele. Pro španělské orgány je nebezpečným zločincem, který byl odsouzen za pobuřování, tedy za organizaci shromáždění v době, kdy se on a další vůdci separatistů snažili prosadit vznik samostatného Katalánska. Pro své příznivce i pro mnoho zastánců svobody slova v Katalánsku i v zahraničí je politickým vězněm. "Chtějí, abychom změnili své ideály," řekl Cuixart při rozhovoru přes tlustou skleněnou tabuli v sekci pro návštěvníky věznice. {QUOTE}


Edwardsová za mřížemi aneb Práskači, disidenti a jejich pomocníci 5

Aleš Macháček

FinCEN shromažďuje finanční údaje, které hrají zásadní roli v boji proti praní špinavých peněz. A věřte nevěřte, v tomto úřadě seděla občanka USA a měla oprávněný pocit, že hledá nejenom nepoctivé daňové poplatníky, ale zločince, teroristy a podobnou havěť. A jak tak hledá v těch tisících transakcí, které by mohly být významné, uvědomila si, že pokutované transakce označené jako podezřelé jsou sice pokutovány, ale tím to končí. Banky platí pokuty, ale účtují je jako náklady, tedy odečítají je ze zisku a zároveň si tím kryjí záda proti skutečnému vyšetřování nezákonnosti finanční operace.




Lucemburský práskač aneb Už dlouhou dobu víme, že císař nemá šaty

Aleš Macháček

Jak už to na světě bývá, žádné dobré skutky nezůstanou nepotrestané. V roce 2016 byl Halet shledán vinným z krádeží a porušování lucemburských zákonů o mlčenlivosti. Několik měsíců podmínka a pokuta řádově v tisících dolarů nebyla sice ohrožením na životě, ale přesto zlikvidovala Haletovy šance na slušný život.


Organizace ICIJ a GATJ byly nominovány na Nobelovu cenu míru s odvoláním na úspěch obou organizací při budování globální aliance za účelem zvýšení transparentnosti globálního finančního systému. Tři norští zákonodárci vyzvedli zejména vynikající práci ICIJ při odhalování nezákonných toků peněz a obrovský úspěch při vytváření národního a mezinárodního tlaku na odpovědnost vlád za spravedlivé zdanění. V nominaci je uvedeno: "Jsou průkopníky ve vytváření světa, kde neexistují finanční pobídky pro konflikty, války, porušování lidských práv a násilí." Tito odvážní novináři a občané hrají klíčovou roli v dokumentování korupce a nezákonných toků, přičemž tím často dávají v sázku své životy. ICIJ se sídlem ve Washingtonu, D. C. je nezisková redakce, která úzce spolupracuje s globálními mediálními partnery při podávání zpráv o korupci a jiném zneužívání moci. Nominace uznává téměř desetiletí tvrdé práce a vyšetřování ICIJ, které odhalilo rozsáhlé zneužívání offshore rájů ze strany oligarchů, politických elit a zločineckých skupin, a úlohu, kterou hrají globální banky a další západní instituce při umožňování praní peněz a vyhýbání se daňovým povinnostem. Patří mezi ně FinCEN Files, které byly publikovány v září s BuzzFeed News a dalšími mediálními partnery ve více než 80 zemích, a Panama Papers, vyšetřování ICIJ oceněné Pulitzerovou cenou za rok 2016, které vyvolalo nové zákony a vyšetřování trestných činů po celém světě.