Už jsme psali, jak to chodí v londýnské City. Tématem se zabývá také Bettina Schulzová ve Frankfurter Allgemeine Zeitung (12.11.). I ona si klade otázku, zda skandály a průšvihy tzv. "finančního průmyslu" povedou k přerodu myšlení a nastavení nových pravidel ze strany samotných bank a finančních institucí.

Praní peněz, korupce, manipulace s trhy, pomoc a poradenství, jak ošidit stát a neplatit žádné daně, to je dnešní bankovní realita. Finanční branže zatím finanční krizi díky velkorysým injekcím vlád přežívá. Že by se snad něco radikálního uvnitř sektoru začalo dít, že by se začaly objevovat první vlaštovky ve formě nových obchodních strategií, které by pomohly bankovnímu sektoru vrátit důvěryhodnost. To se zatím nekoná ani náhodou. Ale to, co se dostalo na veřejnost, kvůli tomu by si měli šéfové bank rvát vlasy. Co však dělají? Nasazují armády právníků a organizují krizové štáby. Špína, která vyplavala na povrch a dostala se na stůl státních dozorčích orgánů a bankovního dohledu, centrálních bank a státních zástupců, tím pádem i před soud, se hromadila dlouhé roky. Finanční sektor to bude něco stát, vyšetřování začalo v USA i ve Velké Británii. Konečně. Ale to nestačí!

Branže se bude muset probrat. K ničemu nebyly morální apely bývalého předsedy představenstva banky HSBC Stephena Kinga, který je dokonce vysvěceným knězem anglikánské církve. Napsal morální dílko Faust II, kde hrozí, že ten, kdo provádí špinavé obchody nebude spasen (sic!). Je těžké uvěřit, že by management této banky se 300 000 zaměstnanci nebyl schopen zabránit pracovníkům mexické pobočky, aby prali peníze z obchodů s drogami, pod kterými sténá Mexiko stejně jako Česká republika pod hazardem.

Je těžké uvěřit, že bankovní úředníci nevěděli nic o tocích těchto peněz do USA, stejně jako že nic nevěděli o praní peněz v pobočce koncernu v Saúdské Arábii, které byly určeny k financování teroristických buněk. A stejně tak se to týká i managerů dalších velkých bank jako je UBS, JP Morgan nebo Société Générale, kteří zřejmě při vidině osobních bonusů měli důvod přivírat obě oči. Zajímavé je, že je to vysloveně chlapská záležitost, protože v Londýnské City dosahovaly bonusy žen, které také obchodují, pouze 20% bonusů vyplacených obchodníkům mužům. Tím se nedávno zabývala Evropská komise. A pak, že v Bruselu nic nedělají.

Financování reálné ekonomiky, ke kterému byly banky původně zřízeny s odůvodněním,že "alokovat kapitál umějí lépe než stát", se dnes stalo jakousi druhořadou záležitostí. Centrální banky mohou pumpovat likvidity kolik chtějí, to dnes také mohutně dělají a zaplatíme to my všichni, když však nenastoupí nová morálka a nové obchodní modely, bankovní sektor nebude schopen plnit svou úlohu v národním hospodářství.

Současný finanční systém, tak jak je nastaven, absolutizuje bohužel jako nejvyšší hodnotu nenažranost a podporuje cynický model kapitalismu, který neuznává žádné hranice. Hromada trosek, která je produktem nekontrolovaného řádění soukromého finančního sektoru, bude mít stejně ještě dlouho nebezpečné důsledky. A to i přesto, že pravděpodobně padnou tvrdé a doposud nevídané tresty.


Chcete-li aktivně diskutovat, musíte se zaregistrovat.
Diskuzní fórum rubriky "Ekonomika" najdete zde.