Koncern Starbucks, poděšen hněvem britských konzumentů (tj. nikoliv vlády!), se velkomyslně rozhodl, že přece jen zaplatí nějaké daně ze svého podnikání. Britské kase pošle daňové spropitné 10 mil. liber. Přitom poslední 3 roky neplatil na daních vůbec nic.

Normální Britové a plátci daní se spravedlivě rozhořčili při zjištění, že tato firma zaplatila vládě během svého čtrnáctiletého podnikání pouhých 8,6 miliónů liber korporátní daně. Během 14 let působení přitom vykázala obrat ve výši 3 miliard. Britové se natolik rozhořčili, že začali bojkotovat zdejší prodejny. Hezký příklad pro nás.

Připomeňme, že naše pravicová vláda nikdy nezveřejnila číslo o vývozu kapitálu ze země, natož aby přiměla velké banky a korporace platit zde daně. Ty platíme my, přes snížení životní úrovně, likvidaci veřejno-právního sektoru a zvýšením DPH. Nyní nás čekají další drastická opatření, a bude pozdě, až budou vytunelovány školství, důchody a zdravotnictví. V Británii se přitom už dnes oficiálně provozuje prostituce kvůli školnému, viz náš minulý článek.