Společnost Apple, jak odhaluje podrobné šetření deníku New York Times ohledně daňových strategií, není zdaleka jedinou společností z oblasti nových technologií, která se utíká k dokonale legálním praktikám „fiskální delokalizace“, díky níž ušetří miliardy eur na daních ročně. Hlavním společným rysem těchto společností otevírajících své pobočky v Lucembursku, Irsku, Nevadě nebo na britských ostrovech je, že všechny obchodují s „nemateriálním“ zbožím a službami - jako jsou hudební produkty, reklamy nebo software. To jim umožňuje volný výběr státu s nejpříhodnějším daňovým zatížením. Jaké strategie používají?

Pobočka v Lucembursku

Tuto strategii využívá společnost Apple. Sídlo e-shopu iTunes, například, je situováno právě v Lucembursku. Prostá kancelář s dopisní schránkou na dveřích umožňuje firmě profitovat z 15% DPH na veškerý elektronický prodej. Tři další renomované americké společnosti otevřely filiálky v Lucembursku – Amazon, e-Bay a nedávno také Netflix. Bez zajímavosti není skutečnost, že DPH na elektronické knihy v lucemburském knížectví od 1.ledna 2013 klesla na pouhé 3%.

Evropské sídlo v Irsku

Drtivá většina společností tohoto sektoru si za své evropské sídlo vybrala Irsko. Anglofonní obyvatelstvo, přítomnost eura, kvalita života a především mírné daňové zatížení 12,5% (oproti 33,3% ve Francii) přilákaly giganty jako Google nebo Facebook. To samé se snaží využívat i společnosti, které své evropské sídlo situovaly jinde. Například Microsoft Europe sídlí v Issy-les-Moulineaux u Paříže a v Irsku otevřel své pobočky, aby pomohly s úlevou na daních.

Irský double a nizozemský sandwich

Za těmito kulinářskými názvy se skrývají dvě techniky týkající se převodu zisku, které využívají určitých slabin v amerických i evropských daňových systémech. Princip je takový, že se využívá dvou irských společností, z nichž jedna sídlí v Irsku a druhá v daňovém ráji. Profituje se z nulového daňového zatížení na určité finanční převody – zejména oklikou prostřednictvím třetího subjektu – holandské nebo lucemburské pobočky společnosti. Tím se firma vyhne placení velké části daně. Tuto strategii využívá zejména Google nebo Apple. Facebook otevřel pobočky na Kajmanských ostrovech a v Irsku, což naznačuje, že podobná strategie mu není neznámá.

Nevada a lokální daňové výjimky

V rámci celých Spojených států se mohou daňové systémy velmi lišit. Zdanění firem je v průměru 7,5%, ale pohybuje se mezi 12,5% a 0% podle jednotlivých států. Státy Nevada, Jižní Dakota, Texas, Washington a Wyoming nezdaňují firmy takřka vůbec – z čehož profituje především Microsoft. V momentě, kdy státy zavádějí daňovou politiku, která se společnostem nelíbí, je pro ně snadné přemístit své sídlo do jiného státu USA nebo se uchýlit k lobování a vydírání. Například internetový obchod Amazon použil jako zbraň proti zavedení daně z prodeje v Texasu argument místní zaměstnanosti. Nakonec došlo mezi státem Texasem a společností Amazon k vzájemné dohodě. Na místní úrovni dokonce dochází k situacím, kdy jednotlivá zastupitelstva soupeří v udělování daňových osvobození, jen aby přilákala nebo si udržela sídla Twitteru nebo jiných sociálních sítí.

Dopady a další vývoj

Ve Spojených státech tyto strategie působí obrovské ztráty. Podle některých odborníků jen daňová optimalizace společnosti Apple připravila loni americký rozpočet na daních o 2,4 miliardy dolarů. Na konci roku 2011 americké úřady zahájily vyšetřování daňových praktik Googlu. O internetový vyhledavač se v roce 2012 zajímaly také francouzské úřady.

Reakce poškozených států

V situaci ekonomické krize a rozpočtových deficitů se zdá, že se jednotlivé státy konečně rozhodly jednat a neskládají ruce v klín. V Texasu nakonec po několika měsíčním vyjednávání Amazon přistoupil na platbu 269 milionů dolarů na daních zpětně. Ve Francii se pravicová UMP i levicová Socialistická strana dohodly, že je třeba ohledně zdanění “gigantů webu” přitvrdit. Fr. socialisté chtějí na evropské a mezinárodní úrovni otevřít otázku daňového systému, aby se podařilo více zdanit obchodní skupiny se sídlem v Irsku či Lucembursku. Konzervativci by vsadili na dvojitý mechanismus – statut “trvalého virtuálního sídla”, které by umožňovalo zdanit prodej nadnárodních společností uskutečněný na francouzské půdě a “kompletní obchodní cyklus”, který by zabránil tomu, že by byl zisk z prodeje ve Francii vyveden do Irska a jinam.

Neetické chování firem a vyhýbání se daním kritizoval na ekonomickém fóru v Davosu také britský premiér David Cameron. Ale nikoliv on, ale britští občané svým bojkotem restaurací donutily firmu Starbucks platit daně ve Velké Británii. Firmy se brání, že nejde o nezákonné jednání, ale “pouze” o hledání skulin v zákonech. K problematice daňových úniků viz naši analýzu Nastrčení ředitelé a tajemné daňové ráje.

Zdroj:
http://www.lemonde.fr/technologies/article/2012/05/01/l-optimisation-fiscale-pratique-courante-des-geants-du-numerique_1693534_651865.html
Grafika irský double a nizozemský sandwich:
http://www.nytimes.com/interactive/2012/04/28/business/Double-Irish-With-A-Dutch-Sandwich.html?ref=business
Novinky.cz: některé účetní firmy jsou hrdé na pomoc při daňových únicích: http://www.novinky.cz/ekonomika/291975-ucetni-firmy-jsou-hrde-na-pomoc-pri-gigantickych-danovych-unicich.html