Podle prozatím vládou USA nepotvrzených správ začal neurčený počet z 1000 vězňů v koncentračním táboře na Guantánamu spravovaném USA držet hladovku. Oznámili to aktivisté skupiny Democracy Now!. Vyplynulo to nepřímo z dopisu jednoho z vězňů psanému jeho obhájci. Podle předběžných zpráv se jedná asi o 100 vězňů, kteří se bojí návratu do časů prezidenta Bushe. To jest, že shnijí bez soudu ve vězení a ani pes po nich neštěkne. To je mimochodem hlavní důvod, proč tento koncentrák spravovaný vládou USA není na americkém území. Tam ústava nedovoluje neomezené držení vězňů bez práva na řádný proces. Video z nezávislé TV stanice hnutí Democracy Now! máte zde.


Dalším důvodem je strach vězňů ze zhoršování jejich situace, protože v únoru na ně byly poprvé vypáleny gumové projektily. Vzhledem k tomu, že nemají žádná práva a jsou uzavřeni mimo běžné právní prostředí, jejich situace připomíná koncentrák, kde také doopravdy jsou.

Jak známo, volební slib prezidenta Obamy, že tento koncentrák zruší a vězně předá americké justici, dodnes nebyl splněn. A podle všech známek se zdá, že ani nikdy splněn nebude. Američané nemají na odsouzení vězňů žádné důkazy, mnozí z nich zde skončili úplnou náhodou. Žádný stát je pochopitelně nechce, protože nyní se z nich stali plnohodnotní teroristé, kteří se chtějí pomstít západním státům za spáchané bezpráví. Z hlediska nacistické a stalinské logiky zbývá jediné: učinit z tábora koncentračního tábor vyhlazovací.