Známá syrská novinářka Yara Abbas byla zavražděna povstalci při reportáži v Kusajru dobývaného vládními vojsky. Podívejte se na arabský medailon věnovaný této známé syrské novinářce.


Tak to je cenzura youtube, jak vidíte. Tato statečná novinářka (viz obrázek v anotaci) patřila k nejodvážnějším reportérkám syrské války a její jméno bylo uvedeno na seznamu osob, které povstalci nařídili zavraždit. Syrská vládní agentura prohlásila, že byla zastřelena ostřelovačem dnes (27. 5.), když natáčela dobývání letiště nedaleko Dabáji (viz nedávný článek). Její poslední video natočené přímo z bojů o Kusajr youtube smazal. Sehnal jsem její poslední reportáž v Kusajru na jiném kanále a nahrál na tento web. Musíte počkat, až se nahraje 13 MB videa.


Přítomnost novinářů přímo v bojové linii výrazně omezuje brutalitu válčících stran a nutí je k opatrnosti. Vojáci vědí, že jsou na ně zamířené kamery a fotoaparáty. Zvěrstva války ve Vietnamu odhalená statečnými reportéry přímo na frontě (např. masakr ve vesnici My-Lai) vedla k jejímu rychlému ukončení a k odchodu Američanů ze země.

Mezinárodní organizace novinářů vede webovou stránku, kde si kliknutím na zemi a příslušný rok najdete počet zavražděných novinářů. Z celkem 70 novinářů zabitých ve válečných zónách na celém světě v roce 2012 bylo 28 z nich zabito v Sýrii.

R.I.P.