Irán se mávnutím kouzelného proutku proměnil z "darebáckého státu" v docela lukrativní nevěstu, o kterou se ucházejí obchodníci celého světa. My jsme tyto trhy opustili a nyní se se budeme pracně pokoušet na ně vracet. Citujeme ze zprávy Hospodářských novin.

HN wrote:
České firmy se budou muset v Íránu utkat s velkou konkurencí firem z ostatních částí světa, které se také snaží na staronový trh dostat. Zájem o Írán je ale i přesto v Česku velký. Když na začátku září navštívil Írán ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, doprovázela ho padesátka zástupců českých firem.

Jedno je jisté. Dnes už asi díru do světa s naším vývozem do Iránu neuděláme. Proslavili jsme se jako země američtější než Amerika podporující eskalaci nedůvěry a nepřátelství po celém světě. Podle všeho tak budou naši obchodníci tahat za "kratší konec" obchodního provazu díky válečnické politice našich polistopadových vlád. Budeme-li navíc nadále všechny poučovat, jak mají žít a uspořádat si svou zemi a jaké oblečení mají nosit jejich ženy, nezaplatí se nám ani ty letenky našich diplomatů a obchodních zástupců. Kdo by také stál o partnerství s takovými všeznalými chytráky? My jsme stáli v těžkých časech při prezidentovi Bushovi a jeho válkách, takže asi utřeme po právu nos. Svět je jinde. O tom svědčí i tato zpráva o čínských investicích trochu jiného řádu:

Írán vítá čínské investice do rozvoje přístavu Chabahar v jeho jihovýchodní provincii Sístán a Balúčistán

Generální guvernér provincie Sístán a Balúčistan Alí Oset-Hašímí zdůraznil, že čínské podniky se mohou podílet na řadě projektů v Chabaharu včetně rozvoje železniční sítě, stejně jako na klíčových petrochemických a ocelářských projektech.

"Írán je připraven poskytnout lukrativní obchodní příležitosti zemím, které při něm stály v těžkých časech," řekl Oset-Hašímí čínské obchodní delegaci, která byla na návštěvě Chabaharu s cílem prohlédnout si investiční potenciál.

"Budeme rádi spolupracovat s Čínou, aby se naše vztahy rozšířily a upevnily," citovala ho tisková agentura IRNA.

Oset-Hašímí dále zdůraznil, že se setká v Teheránu s velvyslanci Číny a Pákistánu během několika příštích dnů, aby diskutovali o potenciálu pro investice obou zemí v Chabaharu.

Přesný rozsah Čínou plánované investice do Chabaharu ještě není znám. Nicméně, už dlouho existují plány na rozvoj přístavu prostřednictvím tolik očekávaných investic z Indie. To je ve skutečnosti ústřední snaha Indie o obcházení arcirivala Pákistánu a otevření cesty k vnitrozemí Afghánistánu, kde Indie vyvinula úzké vazby bezpečnostních a ekonomických zájmů. Přístav může také sloužit jako vstupní brána do zemí Střední Asie bohatých na zdroje.

Indická média dříve uvedla, že Nové Dillí po získání zpráv z jiných ministerstev, včetně ropného průmyslu, chemického a hnojiv, a oceli, přijme v říjnu rozhodnutí o aktuálních nabídkách Íránu.

Zdroj ZDE, překlad Vladimír Pazdera


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 400 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!