Jistě za všechno může Putin, ale začněme raději od fašismu, který nerušeně kvete ve všech třech pobaltských republikách. Nedávno jsem byl na jedné konferenci historiků. Kolegové sledovali osudy jedné české židovské rodiny, kterou na konci pochodu smrti zavraždili příslušníci estonské divize SS. Poslední žijící příbuzný z této rodiny smutně poznamenal, že na pietním místě vraždy letos našel na hrobech jejich rodiny čerstvé hákové kříže. To nijak neudivuje v zemích, kde bývalí příslušníci divizí SS pořádají veřejné pochody a žádají důchod válečných vysloužilců za své "vojenské zásluhy". Fašistická ideologie nesená veterány pobaltských SS-divizí má však pro EU blahodárný účinek, protože vytěsnila stalinské dědictví a hlavně současný vliv Rusů. EU-demokracie vyhnala čerta ďáblem, což má své ekonomické dopady ve formě zdejšího korporativního EU-fašismu.

Krach lotyšské banky ABLV

Začněme od konce lotyšské cesty ke kapitalismu, tedy krachem. V pátek 23. 2. 2018 prohlásila lotyšská ministryně financí Dana Reizniece-Ozola, že banka ABLV není tzv. "systémově-revelantní". Její záchrana a oddlužení není ve veřejném zájmu, a tím pádem ani v zájmu EU. Bankovní EU-dozor ze strany ECB prohlásil, že banka nemá dostatek likvidity. Do záchranného systému se jako malá (tj. východní a zlodějská banka) nedostane a proto asi skončí v insolvenci. Na malé země je třeba EU-přísnost, to nejsou US-banky pracující v modelu too big to fail. Viz naše líčení hypotéční a finanční krize 2006 až do současnosti (Pohádka o hypotéční Karkulce a nenažraném Vlkovi-Banksterovi). Dále je velmi poučný i další náš článek Pálení peněz střední třídy na korporátní svatbě.

Tak se podívejme, jak se pálí peníze lotyšské střední třídy. Americká vláda obvinila tuto banku z praní špinavých peněz od zákazníků ze sousedních zemí, hlavně Ruska a Ukrajiny. Na základě obvinění z úplatku musel odstoupit i samotný guvernér Lotyšské centrální banky Ilmars Rimsevics. Prý měl vzít nějaký pakatel, úplatek ve výši 100 tis. EU, tedy podle dosud vzneseného obvinění. Byl pochopitelně za stejnou sumu okamžitě propuštěn na kauci a podezření odmítá, jak jinak také. V bance ABLV je po masovém vybrání vkladů během několika dní (cca 600 mil. EU) ohroženo asi 300 miliónů EU podle bilance z předešlých let. Předešlá pomoc ECB byla 300 miliónů a pak byly zastaveny veškeré finanční injekce z našich daní do této banky. A nyní jsme v kouzelném scénáři bail-in a bail-out, který si můžete najít kliknutím na klíčová slova v našich starších článcích o EU-ekonomice. Všichni vkladatelé se stali podle EU-normy akcionáři banky a svými vklady ručí za hospodaření banky. Takže vkladatelé ABLV o všechno přijdou, ale možná ne o všechno. Národní systém pojištění vkladů by jim teoreticky mohl z daní Lotyšů vyplatit asi do 100 tis. EU za jejich vklady. Tak počkejme a uvidíme, jak řekl slepý bankovní mládenec.

Fašistická indoktrinace a EU-komedie na pobaltský způsob

Všechny tři pobaltské země mají jeden společný jmenovatel, což je chorobná nenávist k Rusku. Jistěže je tato nenávist pochopitelná z hlediska obětí stalinismu. Také je pochopitelná z hlediska prohrané Druhé světové války a zmarněných životů v pobaltských divizích SS. Produktivním postojem by bylo zavedení demokracie, oživení kapitalistické ekonomiky a zahájení nové epochy dějinného vývoje. Tak se podívejme nejprve na to oživení ekonomiky. Statistika ukazuje procentový růst HDP všech tří pobaltských zemí ve srovnání s průměrem 15 EU-států.



Pobaltské republiky nedělaly a dosud nedělají nic jiného, než co dělají USA, jejich nedostižný vzor v bankovních zlodějnách a mediálních lžích. Prodaná korporativně-fašistická elita zničila ekonomiku v hypotéční US-krizi. To ukazuje propad grafu v odpovídajícím období. Tyto země zbankrotovaly na americký způsob a dodnes obdivují americký neoliberální model, který je přivedl na mizinu. Graf podává přímo ukázkový příklad slepé víry v neoliberalismus, která je daná naprostou ideologickou zabedněností.

Pobaltské země měly z dob SSSR skvělou možnost nástupu, protože byly centrem sovětské elektroniky a spotřebního průmyslu. Místo aby dohnaly EU s původním potenciálem rozvoje, tak se tyto země ocitly na chvostu hospodářského rozvoje EU. Po vstupu do EU začala jejich elita neoliberálně krást a lhát, což dělají dodnes, se známým výsledkem banky ABLV. Samotní Američané museli zarazit kšefty třetí největší lotyšské banky a státní prokuratura musela obvinit hlavního guvernéra jejich státní banky. Banksteři této země prali peníze pro darebácké státy, kšeftovali s ruskými oligarchy, provozovali v daňových rájích takové machinace, že to bylo hodně i na USA. A to je tato kapitalisticky zaslíbená a neoliberalismem plně políbená země podle žebříčku praní špinavých peněz a daňových úniků na prvním až třetím místě. Záleží na tom, jaká kritéria hodnocení se zvolí. Takže z hlediska bankovních zlodějen USA opravdu snese pořádné sousto, navíc od svého nejvěrnějšího spojence proti Putinovi. Nakonec ani EU ani USA už neskously pobaltskou cestu ke kapitalismu, která vytvořila neoliberální verzi korporátního fašismu na pobaltský způsob. A také to neskousli místní mladí, kteří z těchto zemí bez práce a bez budoucnosti masově emigrují kamkoliv, kde se dá normálně žít.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!