Po napsání druhé části o zlodějnách banksterů (Banksteři a výroba globálních fake news) jsem dostal dotaz. Když prý jsem tak chytrý (míněno ironicky-česky), tak ať vysvětlím, jak do celého cirkusu zapadá petrodolar. Jako filosof-hermeneutik mám za úkol vykládat porozumění smyslu, proto je ekonomika velmi zajímavým tématem. Na tomto kvazi-biologickém poli řízeném animálním pudem sebezáchovy panují iracionální síly hrabivosti jednoho procenta. Tyto božské síly nerozumu se maskují zdánlivou racionalitou vědy zvané ekonomie. Jak jsem už napsal minule, pro filosofa mého typu je to přímo radost, vidět v chodu tak gigantické a tragické simulákrum, jako je dnešní dluhový dolar.

Takže pojďme na ty petrodolary. Hlavní článek v nezávislém tisku najdete anglicky zde, i s důležitými grafy. Půjdeme na to vědecky, tedy od lesa, proto aristotelsky. Postup je stejný jako v případě obou předešlých článků. Ropa je surovina jako každá jiná, tak se podíváme na nabídku a poptávku a tím pádem na kauzálně danou tržní cenu. Pak se podíváme na její konverzi na dolarový standard a na důsledky dané skrze petrodolar jako světovou měnu. V případě petrodolaru plně platí „privilegium impéria“, tj. zhodnocení dolaru jako základní světové měny, kterou tiskne zadarmo jedno promile banksterů pro jedno procento potřebných. Tak nejprve produkce ropy a průměrná světová cena.



Zase je vidět, že ropa se chová jako běžná komodita a během půl století je cena i poptávka celkem vyrovnaná. Ale u ceny je to dáno ohromnými skoky, které je třeba vysvětlit s ohledem na petrodolar. Graf ukazuje paradox ceny ropy.



Vyspělé země mají vždy suroviny a práci otroků prakticky zadarmo, protože si je berou z kolonií. Proto se i dnes na Blízkém východě vedou koloniální války a proto v Česku chybí pracovní síly do montoven. USA a její spojenci právě v Sýrii prohráli, ale zato u nás se vesele montuje dál. Až do zrušení zlatého standardu a do nástupu petrodolaru byla ropa za facku a bylo jedno, jaký je hospodářský růst a tím pádem poptávka. A pak od roku 1973 začal mazec zvaný "ropná krize". S ekonomikou to nemá co dělat, jen s faktem, že sud ropy cirkuluje po planetě jako předtím zlato a je kótovaný v petrodolarech. Představte si to tak, že máte barel s ropou a podle politické potřeby na něj dáte cedulku s padesátkrát větší cenou než dřív. A ropu potřebujeme všichni, takže i ten dolar. Celkový cyklus začarovaného kruhu petrodolarů vypadal v 70. letech takto.



V poušti vytěžíte ropu, velbloudi to nežerou, vy ty prachy nemáte kam dát (kromě pitomostí), tak je dáte jako investici zpět do USA. Začarovaný kruh petrodolaru v první fázi je jasný a kontrolují jej US-banky a FED, který ty dolary tiskne. A petrodolary potřeba jsou, protože se za ně kupuje ta ropa a a jdou zpět do USA jako zisk zemí OPEC. A protože dolary za ropu skončily tak jako tak v USA, viz vazalské postavení Saúdů vůči USA, tak jsme za vodou. A ještě přitom půjčkami zotročíme rozvojové země a tam vykrademe zbytek surovin, zabereme půdu a tak. Viz článek Rapeři opěvují EU-sado-masos akční dominou Lagardovou. Další graf ukazuje, za co exportéři ropy utráceli peníze.



Arabové a další se chovali přesně jako jejich západní kolonizátoři. Zvýšili si standard (zelená), dělníkům nepřidali (žlutá) a zbylé peníze si uložili u bank hlavně v USA (červená). Reexport dolarů vypadal takto, viz aktiva ropných zemí uložených v zahraničí.



A pochopitelně peníze vrazíte do zelených papírků tištěných na rotačce FEDU, což je zcela logické. Takový balík petrodolarů není kam jinam investovat. A pak si nakoupíte US-zbraně a jiné hračky jako Saúdská Arábie, a jdete válčit do okolních zemí.



Pozor na ty konce grafu od 2017, tam je jasně vidět zlom. Situace s půjčováním se také trochu zkomplikovala v 90. letech. Soukromé banky chtěly přijít k lizu a věřitelé si začali půjčovat od nich místo od států, od MMF nebo Pařížského klubu. Ale velké banky jsou americké, takže Spojené státy nepřišly o žádnou velkou část reinvestic petrodolarů. Velmi důležitý je tento graf, který ukazuje zastavení cirkulace petrodolaru do USA.



Podle grafu je jasné, že petrodolar už vlastně umřel, a nikdo si toho nevšiml. A jak to, že nikomu nechybí? Zaprvé, jak umřel: Rusové a Írán obchodují ropu v národních měnách a ve zlatě. Tím pádem klesla poptávka po petrodolarech. Jenže ve skutečnosti to tak není, protože Rusům v dolarech vynáší ropa mnohem víc, než ve slabých rublech. Takže je to hlavně ruská propaganda na mediální oslabení dolaru, ale ekonomicky to zůstalo při starém. Ale obecně platí ruská a čínská doktrína o útoku na dolar jako světovou měnu, proto studená válka se Západem a hlavně s USA. Ve skutečnosti země OPEC zchudly válkami a šíleným hospodařením, takže si musely větší část peněz nechat doma. A navíc příjmy z ropy klesly její nižší cenou a Spojené státy jsou díky frakování celkem soběstačné, i když za vyšší cenu. Proč se nic nezměnilo? Čína prakticky vyváží do USA zadarmo, protože si stále kupuje jejich dluhopisy. Takže je to prašť jako uhoď, zelené papírky z rotačky bere tak jako tak. Čína od 2015 má stejný dovoz ropy jako USA, ale petrojüany jsou úplně směšný podíl, petrodolar to válcuje jako předtím. A dluhovému dolaru je úplně jedno, kdo si tento papírek koupí, jestli Saúdové nebo Číňané. Proto mají Clintoniti a globalisti takový vztek na Trumpa, že začal s Čínou obchodní válku, když finančně to jede jako po másle. Číňani berou za zboží ty zelené papírky, stejně jako předtím Saúdové brali za ropu ty zelené papírky. Ale Čínani zase tak hloupí nejsou a berou jich stále méně. Výsledkem je oslabování petrodolaru a tím i postupný zánik jednoho impéria. To ukazuje tento graf.



Problém ale není síla petrodolaru, jak je uvedeno na obrázku. Petrodolar nestojí nic, jen tisk nul na klávesnici a hodnotu nemá žádnou, je to poukázka na dluh. Ale reinvestice petrodolaru do USA se snižuje. Tím se logicky snižuje potřeba emitace dluhových dolarů s nulovou reálnou (ale nikoliv nominální) hodnotou. Úroky z dluhopisů jsou v podstatě nulové, protože je sežere inflace dolaru. Takže po deseti letech splácení 10letých US-obligací je dolar zase na nule a vy jste v pohodě. Graf ukazuje světové zásoby rezerv v měnách. Ale dolar šel od posledního roku na grafu (2010) ze světového obchodování určitě dolů. Nahrazuje ho zlato a obchodování v národních měnách.



Další graf ukazuje, kdo na tom ve skutečnosti prodělal, viz článek Vznik a vláda globálních parazitů a hlavně článek Pálení peněz střední třídy na korporátní svatbě. Psal jsem v minulém článku o dolaru, že dluhový zelený papírek ekonomicky zkurví všechno, na co sáhne. Petrodolar není nic jiného, protože to je politická a imperiální nálepka daná na sud s ropou. Jenže vy za tu cenovku platíte reálnou prací a výrobou, protože ropu potřebuje každý. Celkový graf ožebračování rozvojových zemí a hlavně jejich střední třídy pak vypadá takto.



Od 90. let sice jako střední třída začínáte bohatnout, ale skrze finanční parazity a bankstery odevzdáváte svůj zisk jednomu procentu. To si koupilo politiky a proto neoliberálně neplatí daně. A jako skrytou zbraň má k dispozici dolar a petrodolar, kterým ředí vaše zisky. Bez surovin nic nevyrobíte a ty platíte v dolarech. Takže jste na tom jak ten kůň, kterého cikán postupně odnaučoval žrát. A když to už uměl, tak chcípl, viz graf pro střední třídu. U nás stále ještě střední třída radostně volí strany jednoho procenta, protože se odnaučila myslet v rámci politické ekonomie a myslí jen na svůj maličký podíl čistě ekonomického zisku.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!