Proběhlo druhé kolo jednání mezi vítězným Tálibánem a USA, kdy poražená země přistoupila na podmínky vítěze. Jaké to jsou, to zatím přesně nevíme. V prvním kole Tálibán odstoupil z jednání a pokračoval v boji, protože USA si daly jako podmínku stálou přítomnost US základen v zemi. Tato kauza se musela nějak vyřešit, protože USA nyní praktikují s Tálibánem první kolo příměří, po němž by asi mělo následovat postupné stažení okupačních vojsk. Americké války v Afghánistánu, Iráku, Sýrii a Pákistánu vedené od roku 2001 stály americké daňové poplatníky 6,4 bilionu dolarů. Tato celková částka je o 2 biliony dolarů vyšší než všechny výdaje federální vlády během nedávno dokončeného fiskálního roku 2019. Zpráva z Watsonova institutu pro mezinárodní a veřejné záležitosti na Brown University také uvádí, že v důsledku bojů zahynulo více než 801 tisíc lidí. A nyní proveďme srovnání prohrané války Rusů a Američanů v této zemi.

O sovětské okupaci 1979-89 se ví relativně málo v číslech. Prosovětský režim Barkaka Karmala dostal půjčku 800 mil. dolarů a bojové ztráty podle oficiálního ruského vyjádření činily 13,310 mrtvých a 35,478 zraněných vojáků Mnoho zajatých ruských vojáků bylo od mudžahedínů mučeno dosti šíleným způsobem, Rusové zase plošně bombardovali povstalecká města i vesnice. Celkové náklady na válku nebyly zveřejněny, podle CIA šlo asi o 115 miliard dolarů. Bylo zničeno 451 letadel, z toho 333 helikoptér, 147 tanků, 1,314 obrněných transportérů, 433 děl a 11,369 jiných vozidel. Pokud odečteme neznámou hodnotu zničené výzbroje, dostáváme odhad škod kolem 200 miliard dolarů (náklady na válku + půjčka).

A nyní k Američany prohrané válce, která trvá 18 let od roku 2001. Padlo 2400 vojáků a 38.000 afghánských civilistů (data zde). Čísla civilistů jsou určitě zkreslená, protože Pentagon mnohé z nich počítal do obětí Tálibánu. Prohraná válka stála oficiálně více než 2 bilióny dolarů, tedy 10x víc než sovětská okupace. Dosažené výsledky jsou následující. Vítězný Tálibán kontroluje drtivou část země, Američané a jejich spojenci NATO jsou uzavřeni v základnách, odkud kontrolují jen minimum území kolem základen. Afghánistán dodává 80% světové produkce heroinu a takto vypadá podle Bílého domu produkce.



Nejsem blázen, abych věřil statistikám vlády USA, ale kupodivu UNODC má podobná čísla o poklesu osázené plochy (PDF zde). To znamená, že Tálibán už v zemi skutečně vládne a snižuje produkci heroinu. To vidíte na této statistice.



A pokud někoho zarazí rok 2001, tak to je rok, kdy Afghánistán kompletně ovládl islámský Tálibán a podle Koránu zakázal produkci a pěstování omamných drog v zemi. A fundamentalisté to vzali opravdu od podlahy, což ukazuje statistika, ale v roce 2001 začala americká invaze. K produkci heroinu a celkové strategii Západu v této zemi viz náš článek Prohraná válka v Afghánistánu a její důsledky pro USA. Afghánská policie není vycvičena a její počty klesají, sociální programy za miliardy nefungují stejně jako předtím nefungovaly ty ruské. Válka stála 500 miliard dolarů v úrocích, protože se financovala na dluh, jako ostatně celá ekonomika Spojených států. Náklady na zabezpečení zraněných a psychicky labilních veteránů v bojích o Blízký východ budou do roku 2050 asi 1,4 biliónu dolarů.

Tak vypadá další prohraná americká válka, a to USA a NATO čeká odsun ze Sýrie, Iráku, Jemenu a Libye. Války zde NATO a jeho terorističtí či arabští spojenci už také prohráli, ale zatím nedošlo k plnému mírovému jednání a pořád se válčí. Podívejte se na naše důležité články o této zemi:


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!