V USA byla většina ropovodů postavena v 50. letech v rámci poválečného rozvoje. Nikdo se o ně desetiletí nestaral a není divu, že po 40 a více letech provozu čas od času některý z nich praskne a ropa zaplaví rozsáhlá území. Tato havárie se nyní stala v Arkansasu a to na ropovodu, který spravuje pověstná firma Exxon. A smůla tomu chce, že se nyní rozhoduje o klíčovém ropovodu Keystone XL z Kanady, který má do USA dopravovat ropu těženou z břidlic. Ropovod má vést přes chráněná přírodní území a indiánské rezervace.

Exxon asi v USA doopravdy vládne. U federální agentury FAA si vymohl, že od 2. dubna nad zamořeným územím v Arkansasu vyhlásila zákaz jakéhokoliv letového provozu. Asi se chce vyhnout videům podobného typu, jaké vidíte dole. Nezávislý novinář Adam Randall stačil před zákazem proletět dané území. Natočil jednak rozsah katastrofy a jednak záchranné práce Exxonu.


Sami vidíte, že Exxon se s havarijními operacemi nijak nepřetrhne, což je ostatně slovutná tradice této ekologicky naladěné firmy. Adam Randall na videu jasně ukazuje faktickou nepřítomnost personálu a speciálních čistících zařízení.

A by proč Exxon něco čistil, když má lobbisty ve Washingtonu? Podle třicet let starého zákona v USA není zředěný bitumen pocházející z Albertských ložisek klasifikován jako ropný olej. To znamená, že provozovatelé potrubí mohou přepravovat tuto látku po celých Spojených státech třeba i kamiony. S takto navrženou klasifikací potrubí pro Keystone XL jsou produktovody osvobozeny z placení do svěřeneckého fondu federální odpovědnosti za ekologické katastrofy vzniklé vinou úniků ropy (tzv. Oil Spill). Jak jednoduché, když si samotné firmy píší příslušný zákon. Tak to nedávno udělala jedna gentech firma svým "Monsanto Protection Act".

Pochopitelně, že jedna tzv. "humanitární" organizace přece jen dostala povolení letů nad zamořeným územím. Jaký div! Jde o firmu pilota jménem Tom Suhrhoff, který pracuje jako letecký poradce právě pro firmu ExxonMobil. Vydělat lze za všech okolností a na všem. Není nesnadné si představit, jak bude vypadat kontrola území po havárii jaderné elektrárny v zemi jako ČEZko.