Nic nemůže lépe ukázat morální a intelektuální nadřazenost ruské diplomacie a mediální politiky, než její současná mediální ofenzíva ohledně Guantánama. Americké okopávání ruských kotníků ohledně olympiády v Soči je sice trapné a v podstatě nemorální, ale zato mediálně ohromně účinné. Tak to na světě chodí.

Ruská oficiální vládní delegace kontrolující dodržování lidských práv navštívila americký koncentrák dne 17. ledna 2014. Už tato věta dostatečně ukazuje, kam jsme to s demokracií dopracovali. A připomeňme, že to Rusům trvalo 3 roky, než dostali od Američanů oficiální povolení do koncentráku vstoupit. Důvod žádosti je jasný: v tomto americkém gulagu je bez soudu už 12 let držen ruský občan jménem Ravil Mingazov, který byl zatčen v Pákistánu v roce 2002. Přežívá v gulagu proslaveném mučením hodným spíše bývalého sojuzu. I v současném USA jsou tresty "za nic" hodně vysoké, tedy větší než 10 let. Je třeba říci "za nic", protože tito vězni jsou mimo území USA drženi právě proto, aby nikdy k soudu nedošlo.

Rusové chytře vytáhli tuto kartu, aby kontrovali proti americké ofenzívě mediálně devastující olympiádu Soči. Jenže svou kampaň dělají přímo mistrovsky. Trpělivě a přátelsky vysvětlují natvrdlým Američanům, že není dobré provozovat koncentrák, protože si toho lidi na světě i v USA všímají a nelíbí se jim to. A navíc do éteru vysílají hlasitá přání, aby se lágr zavřel ještě za prezidentování Obamy, což by prý bylo moc hezké. A to je tak hezké a vtipné, že to Rusům podepíše každý rozumný člověk.

Zato Američané vytáhli na Soči jinou kartu: globální boj proti terorismu vyvolává globální strach z terorismu. Americký spojenec v Sýrii, princ Bandar ze Saúdské Arábie, nabídl Putinovi něco jako úplatek v hodnotě 15 miliard dolarů, pokud pustí Sýrii k ledu. Viz náš článek Rusko odmítlo zradit Sýrii za 15 miliard dolarů. Protože to Putin neudělal, logicky došlo k aktivizaci všech kavkazských, zakavkazských a čečenských a bůh ví jakých teroristických skupin, na něž má Saúdská Arábie nepřímý nebo i přímý vliv. Rusové tvrdí, že mají důkazy o spojení obou volgogradských atentátníků (dohromady 34 mrtvých a stovka zraněných) se Saúdskou Arábií. Ať je to pravda nebo ne, západní média nyní děsí čtenáře z "teroru" a "kontra-teroru" kolem ruské olympiády. K tomu přidejme kartu potíraných lesbiček a homosexuálů a máme obraz "Putina" jako nového diktátora typu Stalina.

A soudný člověk si nemůže nevzpomenout na momentální porážku USA v Sýrii, která je s velkou pravděpodobností skrytým důvodem celé očerňovací kampaně. Pokud pro demokracii začíná univerzálně platit, že každá lež je dobrá k oslabení protivníka, pak není jasné, kde je ta demokracie.