Pokračujeme v přehledu „Co vzal rok 2014“, který plynule navazuje na přehled z roku 2013 (Co vzal rok 2013). Letošní články z celého roku jsme rozdělili do následujících kategorií, které sledují tuto logiku. Ze světového dění byly nejzajímavější války na Blízkém východě (Sýrie, Egypt, Palestina), pak následuje globální studená válka (Rusko, Ukrajina, NATO). Další velké téma bylo působení korporátního fašismu a destrukce společnosti, následovala bankovní politika EU, mezinárodní smlouvy a korporátní otroctví, regionální války o suroviny a geopolitický vliv. Pak přejdeme na pozitivní jevy, jako jsou občanské iniciativy v ČR ve světě, sociální a solidární ekonomika, včetně české ekonomiky, ekologie a životní styl. Novou rubrikou proti předcházejícím létům je samostatná analýza vzniku zákonů ve sněmovně, čili klasický parlamentní zpravodaj. Spolupráce s Debatním klubem vyústila v celou sérii video rozhovorů, které dáváme jako samostatnou kapitolu.

1. Válka na Blízkém východě

Tento blok se týká zemí: Sýrie, Egypt, Palestina, Libanon, Irák, Írán, Izrael a Turecko. K celkovému pochopení situace za rok 2014 doporučujeme článek Proč uspěli islamisté v Iráku.

2. Globální studená válka

Klíčové země jsou Rusko a Ukrajina. Hlavními tématy byly sankce proti Rusku a dále vztah Rusko, EU, USA a válka na Ukrajině. Jako hlavní články doporučujeme k Rusku hlavně článek Rusko provádí nový Marshallův plán, dále článek Spiegel pod tlakem znechucené veřejnosti zveřejňuje fakta o Ukrajině a dále článek o sestřeleném letadle Rodiny obětí MH17 nastoupily do ofenzívy: zmanipulované vyšetřování musí skončit. Stejný problém manipulace se týkal Majdanu (Kdo střílel na Majdanu).

3. Korporátní fašismus a destrukce společnosti

Hlavní témata tohoto bloku jsou dána v nadpise, je těžké k tomu něco dodávat. Z článků doporučujeme zejména Když chce Západ ropu, morálka počká, dále Začarový kruh destrukce americké demokracie a dále Argentina jako oběť hedgových supů.

4. Bankovní politika EU

Hlavním tématem byla otázka stability eura, jeho vztah ke zlatu, role ECB v eurozóně. Hlavní články jsou tyto: Hlad po zlatě a jeho repatriace v zemích EU, dále Němci ztratili vliv na chod ECB a poslední smutná článek z této série se týká Švýcarska (Švýcaři se v referendu rozhodli nezachraňovat své zlato).

5. Mezinárodní smlouvy a globální otroctví

Tento rok byl zajímavý odhaleními kolem mezinárodních smluv, kterými se chtějí korporace vymanit z pravomocí států a tak získat globální vliv, beztrestnost a absolutní moc. Články ke čtení jsou následující Smlouva NAFTA po 20 letech a zničené Mexiko. Korporace přišly nové moci na chuť a logicky pokračují, viz články Smlouva TTIP z německé perspektivy.

6. Důsledky korporátní politiky

Když se vede globální politika v zájmu jednoho procenta, pak nutně 99 % dostává ekonomicky a politicky na zadek. A tom je celá další série článků, z nichž doporučujeme především následující články: Chudí vypadají na grafech ještě hůře než ve skutečnosti a dále Technologické zaostávání aneb Důvod válek vedených Západem. Vtipný je článek USA splácí dluh Číně potravinami a šrotem.

7. Politika EU

Analyzovali jsme v sérii článků hlavně iracionální činnost Evropské komise, která funguje v zájmu velkobank. Hlavní článek je asi tento: Finanční lobbisté v Bruselu, vlivový dominátor EU.

8. Regionální války o suroviny a geopolitický vliv

Koloniální politika běží od 19. století velice podobně. Kde nestačí korupce politické elity, tam nastoupí přímá vojenská hrozba. Klasický článek je Libye, příklad státu zničeného podle ukrajinského scénáře. Ale ne vždy se války EU a USA války vydaří, stejně jako se nepovedla ruská okupace: Západ prohrál další válku: rekapitulujme Afghánistán.

9. Občanské iniciativy v ČR

Případ Rath ukazuje na momentální selhání justice, což je už notorický stav. Zajímavá je také studie upozorňující na systémové problémy české demokracie Brainstorming pro demokracii 2014, první díl. Jinak je to spíše bída, viz zbytek článků

10. Občanské iniciativy ve světě

Klíčová byla role Islandu v krizi 2008/9, dále role amerických iniciativ a osobností jako senátorka Warrenová a otázka svobodného internetu. Viz články Island: krach bank, vítězství občanů, dále Run Liz,run! a článek Pornohvězdy bojují za svobodný internet.

11. Sociální a solidární ekonomika

Útlak jedno procenta generuje odpor těch, kteří u nás i ve světě běží, oč běží. Klíčem je solidární a soběstačná ekonomika daná především na regionální úrovni. Viz
Spravedlivé daně se platí ze zisku, dále Energetická soběstačnost a politická svoboda. Protiváha bankovní mafie snad tkví v článku Ekonomové USA tvrdí: Bombardujte lidi penězi!.

12. Ekologie a životní styl

Tento rok jsme sledovali dvě hlavní témata. Nezadržitelné problémy ohledně globálního oteplování, které se začínají projevovat ekonomicky a politicky. A dále je to korporátní snaha podřídit výrobu potravin jednomu technologickém centru skrze manipulaci GMO potravin. Viz články Nové a nečekané problémy s GMO plodinami a dále Zpráva WWF: na planetě zmizela polovina živočichů.

13. Domácí všehochuť

Hlavním tématem byla volby 2014 a jejich analýzy. K tomu dva hlavní články, které tvoří součástí celé série: O co jde opravdu ve volbách (1. část) a dále Komunální a senátní volby 2014.

14. Parlamentní zpravodaj

Tuto rubriku jsme otevřeli až letos, z naprostého zoufalství. Korporátní novináři jsou tak líní, a tak koupení, že vůbec nepíší o tvorbě zákonů na objednávku. A dost podobně jsou na tom i iniciativy, které si daly do štítu obranu demokracie. Viz články Ústavní zákon o referendu: 17. pokus a nic, dále V Praze se krade blaze, pod zavřenýma očima justice a nakonec Hnutí Rekonstrukce státu provádí jeho dekonstrukci.

15. Česká ekonomika

Klíčová je série tří článků Jak funguje Česko I. aneb Bankovní lobby. Velké téma je pochopitelně energetická lokální soběstačnost, která ruší korporátní monopol: Obnovitelné zdroje energie na český způsob. A pokud se Česko stane díky korporátnímu fašismu druhou Bangladéší, pak je dobré si přečíst článek Amazon do Česka? Jasný ekonomicko-sociální dumping. Analytický článek Česko a jeho umístění v Indexu sociálního růstu ukazuje klíčové ekonomické parametry, o nichž u nás vůbec neuslyšíte.

16. Debatní klub

Spolupráce s Debatním klubem (režie a vedení diskuzí: Alexandr Vojta) vyústila v celou sérii video rozhovorů, které dáváme jako samostatnou kapitolu.

Tematická čísla za rok 2014

Na závěr podáváme přehled letošních tematických čísel, které odrážejí redakční politiku našeho listu.

2014-9 (Cesty do korporátního otroctví)
2014-8 (Energetické křižovatky)
2014-7 (Volby v ČR 2014)
2014-6 (Krvavá Ukrajina)
2014-5 (Třikrát čtení na léto)
2014-4 (Občanská válka na Ukrajině)
2014-3 (Jak funguje Česko)
2014-2 (Jak se demokratizuje Ukrajina)
2014-1 (Oligarchický únos Evropy)