Nezávislí ekonomové upozorňují na rostoucí ožebračení společnosti, které postihuje nižší a střední vrstvy. Komentujeme článek, který najdete zde. Mainstreamová média tvrdí, že ekonomika roste, protože roste objem trhu cenných papírů. Ale akciový trh obohacuje v USA jen 10 procent společnosti. Zatímco společnost vytvořila za poslední dekádu 30 triliónů dolarů zisku, ve stejném období vzrostl počet dětí v USA na žebračenkách o 70 %. Čísla v dolarech ukazují dramatický propad střední třídy za posledních 35 let.

  • Celkem 1.138.000 dětí je bez domova, zatímco 115.000 tzv. jednoprocentních domácnosti má každý rok o 10 milionů za rok více příjmu proti předešlému roku.
  • Průměrná domácnost v USA dává 400 dolarů na žebračenky zaměstnancům řetězců jako Walmart, McDonalds a ostatním zaměstnancům s nízkými mzdami. Aniž si to uvědomuje, střední třída doplácí řetězcům nízkou mzdu jejich zaměstnanců. Přitom sama chudne tím, že nemá obrat, protože zisk z obsluhy žebračenek jde jen korporacím.
  • Walmart v dobře inzerované kampani proti růstu minimální mzdy tvrdil, že růst o 1 dolar na hodinu jej bude stát zhruba 1 miliardu dolarů ročně. Jeho zisk v loňském roce byl 25 miliard dolarů. A dalších 6,5 miliard dolarů ročně dal na zpětný výkup akcií. Přitom stát z federální daně částkou 6 miliard platil z kapes daňových poplatníků potravinové lístky, Medicaid, bydlení a další položky sociální sítě pro špatně placené zaměstnance této společnosti.
  • Před recesí 2007 celkem 12 z každých 100 amerických dětí dostávalo potravinové lístky. Po recesi 2014 to už bylo 20 z každých 100 dětí. Ve stejné době vzniklo 30 miliard nového bohatství pro jedno procento, a za stejnou dobu počet dětí na potravinové lístky stoupl o 70 %.
  • Nyní kleslo financování tzv. Food Stamp Program o 8,6 miliard a přitom polovina klientů tohoto programu jsou děti. Ve stejné době bylo vyplaceno zhruba 14 miliard provizí celkem pro 10 % největších korporací v zemědělství.


Otázka je jednoduchá: Jak dlouho může takový systém fungovat?

Související články
Světová ekonomika a chov krav
Devět etap šílené vlády
Kam mizí bohatství vytvořené vyšší produktivitou práce?
Důvod k oslavě...pro deset procent planetárních zbohatlíků
Proměny post-kapitalistických korporací a kapitalismu
Technologické zaostávání aneb Důvod válek vedených Západem