Poslední článek k pohybu front byl do 20. listopadu, viz článek Pohyb na frontách v Sýrii (9.-20.11. 2015). Boj na frontě není tak rychlý a efektní jako bombardování, to EU a USA vědí už dávno a Rusové to odkoukali od našich neúspěšných válek na Blízkém východě. Proto vsadili na pomalý růst tlaku a zatím jim tato taktika vychází.

Turecko krade v Sýrii vše

Začněme opět perličkou, a tou je jistě rozhovor se syrským podnikatelem a šéfem Syrské obchodní komory. Farès el-Chehabi je sunnita a měl exportní továrnu na výrobu olivového oleje v Aleppu. Oficiálně se v ní usadila prozápadní FSA, kterou podporujeme z našich daní skrze NATO. Ve skutečnosti toto sídlo nechali ISIL v rámci tekutých změn fronty a příslušných vojenských přísah věrnosti, které už na frontách,a v Aleppu zvláště, přestaly hrát jakoukoliv roli. ISIL rozumí nejen vraždění ale i podnikání, tedy kradení. Asi 40 % zisku pochází ze zlodějen, loupeží a vydírání obyvatel. Takže zařízení firmy jednoduše ukradl také a prodal do Turecka, které má o podobné dárky zájem, nejen o ropu.

No a Turecko je po sestřelení ruské stíhačky opět naším kamarádem, i když problematickým. Ale příští rok se bude po 20 letech obnovovat Smlouva z Montreux, která Rusku a dalším státům zajišťuje interní využití Černého moře bez válečných lodí cizích mocností a Rusům zajišťuje průjezd Bosporem. A v době studené války s Ruskem je klíčové, aby Turecko tuto smlouvu nepodepsalo. To je jeden z důvodů, kvůli kterým Spojené státy zakázaly svým pilotům bombardovat konvoje ISIL s kradenou ropou ze Sýrie a z Iráku, kterou si Erdoganův klan s pomocí Kurdů mastí kapsy. Dalším příjemcem této kradené ropy je pochopitelně Izrael (Izrael se stal největším kupcem ropy z území pod kontrolou Islámského státu).

Takže USA mají zásadní zájem na tom, aby Turecko podporující terorismus zůstalo v probíhající studené válce s Ruskem pod jejich vlivem. Mimochodem, válku ISIL vyhlásil i šéf mexického drogového kartelu Joaquín "El Chapo" Guzmán, protože mu islamisté kazí kšefty s heroinem. Váznou dodávky především do USA, což kartelu hodně vadí. Američanům aspoň někdo chce doopravdy pomoci bojovat proti terorismu. A trapnost západních politiků řízených korporacemi a Pentagonem ukazuje tento obrázek citací Camerona v rozmezí dvou měsíců.



Tím také pochopíte, proč se nesmíte o válce v Sýrii nic podstatného dozvědět z korporátních médií.

Pohyb na frontách

Začněme rozdílnou taktikou Kurdů zabírajících území, které pomalu začínají etnicky čistit, zejména vyháněném šíitů a Alavitů. Zbraně si nakupují pašováním ropy ukradené Islámským státem do Turecka, protože válka není zadarmo. Ovšem Kurdové si užili svoje a nyní je začal bombardovat i Erdogan, letadly řízenými z NATO. Stejná letadla ovšem Kurdům pomáhají bombardováním ISIL, tak je v tom boji proti terorismu trochu zmatek. Ale přitom se bombarduje i Asad, takže v tom zase takový zmatek není. Prostě, každý bombarduje každého. Ovšem nyní pouze s ruským svolením, protože komplexu S-400 instalovaném v Latákiji už neunikne ani myš. Územní zisky Kurdů jsou zde na přehledné mapě k 8. 12. 2015. Klíčové je uzavření přechodů na hranicích s Tureckem, odkud proudí zbraně do Sýrie. Ovšem Kurdové na druhou stranu klidně nechají proudit ukradenou ropu.



Asadova SAA postupuje úplně jinak a její územní zisky jsou ve skutečnosti malé. SAA, Hizballáh a íránské gardy dobývají zpět hlavně vojenské opěrné body a strategické silnice a dálnice, plus hraniční přechody. To všechno ztratili během posledního roku, kdy se pro ně válka vyvíjela špatně. Pak se ovšem ISIL zlomí, protože zůstane uzavřen uvnitř země, což Západ nechce za žádnou cenu dopustit. Válka by tím skončila, což by bylo špatně. Začněme poslední kompletní zprávou z fronty, viz toto video z 11. 12. 2015.


Začněme vývojem v Latákiji, kde Turci sestřelili SU-24. Tady se už roluje koberec a fronta postupuje podél syrsko-turecké hranice a uzavírá přechody, odkud byli zásobováni teroristé. Přehledná mapa z tohoto týdne vypadá takto.



Klíčové je obsazení hraničních přechodů a hlavních výškových kót. Rusové po zabití pilota tureckými nacionalisty (tzv. "Šedí vlci") bojujícími v této části Sýrie toto území pilně bombardovali. Takže zde je postup celkem vidět, včetně možného uzavření celého kotle.



Postup na hlavní dálnici Aleppo-Homs (na mapě silnice M5) je pomalý, protože tam zuří největší boje. Pokud ISIL a další teroristé toto území ztratí, je s nimi konec. Přijdou o velkou část zásobování z Turecka, kam přestanou vyvážet kradenou ropu kolem Aleppa směrem na rafinerie u Bosporu. Viz mapu ruského generálního štábu. Zbytek ropy kradené Islámským státem jde přes území kontrolovaná Kurdy.



Teroristům pak zůstane pouze zásobování z výcvikových táborů CIA z Jordánska, ale to už nebude stačit. A ISIL v Iráku začíná mít po dobytí města Ramádí postupně vlastní starosti.


Toto video jsem dal jako perličku. Ušlechtilí Izraelci zachraňují "vojáky" od syrských Golan. Je to tak humanitární, že by jeden zaplakal. Kdyby ovšem nevěděl, že jde o teroristy z odnože al-Núsry, kteří vytvářejí tzv. "buffer zones" Izraelci nezákonně okupovanými před Golany (Tichá válka o Golany). Minule při převozu Drúzové na Golanech vytáhli jednoho z teroristů přímo z izraelské sanitky a na místě ho zabili. Patřil k tlupě, která vraždila ženy a děti v drúzské vesnici v Libanonu na druhé straně pohoří Kalamún, viz starší články. Izrael na okupovaných Golanech u zdejších Drúzů protestoval, ale jejich loajalitu teď potřebuje především. Teroristé do nárazníkových zón v Sýrii se dají koupit, a je to vcelku zbytné zboží. Jen si klikněte na Youtube, tam to nebude dlouho. Izrael totiž podobná videa bude moci legálně čistit, protože je úspěšně žaluje jako antisemitskou propagaci (Dvě skryté války Izraele).



A na závěr si znovu připomeňme, oč se vlastně v Sýrii a v Iráku bojuje: (Fakta o Sýrii (IX.) aneb Bytí a nebytí dolaru). Pokud Asad podporovaný Rusy a Íránem vyhraje, pak se uskuteční trubková varianta tzv. "Four seas strategy", která počítá mimo jiné i s touto trasou ropovodů a plynovodů postavených již v zemích mimo americký vliv a obchodujících v národních měnách mimo dolar. Z mapy je naprosto jasné, proč musí USA a NATO zůstat (byť de facto poražené) v Afghánistánu třeba navěky. Pilní Číňané se totiž mezitím dohodli s vítězným Talibanem o využití země a nerostných surovin. A v Sýrii podporují Rusy a Asada, to je celkem jasné. USA jim proto musí okopávat kotníky stejně jako Rusům, viz článek Jak se dělají islámské majdany.


Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 550 Kč
Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!