Dnes udělala sociální demokracie veletoč a předčasné volby najednou nechce, prý v zájmu nás všech. Nové volby by totiž znamenaly, že zavládne rozpočtové provizorium. Nový parlament vzešlý z předčasných voleb v listopadu by zcela jistě neschválil rozpočet na příští rok. Pokud není zákon o státním rozpočtu schválen před prvním lednem rozpočtového roku, je hospodaření nastaveno tak, že se bere za základ objem příjmů a výdajů státního rozpočtu schváleného pro předchozí rozpočtový rok. Výdaje státního rozpočtu se uvolňují jednotlivým kapitolám státního rozpočtu do výše 1/12 celkové roční částky v každém měsíci období rozpočtového provizória. Hezky česky: podle zákona by bylo možné uvolňovat vždy jen jednu dvanáctinu rozpočtu na každý měsíc. To by ochromilo všechny investice, čerpání EU fondů a tak dále. Dalším důvodem je neschopnost a nekompetence poslanců. Z Ústavy si udělali cár a papíru a nyní riskují, že bude napadnuta každá další klukovina, kterou vymyslí pro konání předčasných voleb. A to může udělat kdokoliv z nás. Pokud Ústavní soud konání voleb zarazí, pak by vypadali jako úplní idioti. A to se týká obou hlavních strůjců předčasných voleb, ODS i socdem.

Je zajímavé, že rozdovádění poslanci nemysleli na důsledky svého jednání o něco dříve. Navíc si Paroubek naběhl na vidle, protože předčasné volby moc a moc chtěl, ale ústřední výbor partaje v&#160;čele s&#160;hejtmany mu je nyní zarazil. Je vidět, že splašený šéf <a href="http://www.novinky.cz/domaci/179092-jak-paroubek-mluvil-o-nutnosti-predcasnych-voleb-nez-je-zarazil.html">nekomunikuje s&#160;vedením strany</a> a jednal na vlastní pěst při protlačování urychlených voleb za každou cenu. Tím začal jeho politický pád. Strana už má plné zuby jeho hrátek s&#160;různými poradci, jejichž pochybná minulost se vyrovná pouze úrovni rádců v&#160;ODS jako Dalík. Socdem může na odkladu vydělat, protože bude mít v&#160;parlamentu díky nové konstelaci přeběhlíků slabou většinu a beztak obsadila část ministerských křesel svými kandidáty. Chudinka ODS, její šéf Topolánek pro jistotu hned rezignoval jako poslanec. Asi usiluje o jiný post někde v&#160;EU, na níž pilně nadává. V&#160;každém případě působí ODS jako chobotnice, které usekli hlavu a zbyla jí jen ta chapadla. Skalní jádro voličů stejně přechází ke Kalouskovi. Tento pán s&#160;bílou vestou zaručuje ideovou pravicovost, a také mnohem lepší lobbystický servis než vnitřně rozervaná ODS. Má na to tým i zkušenosti, viz jeho bratrstvo hracích automatů a kalašnikovů. Zelení pod Liškou a Bursíkem si oddychnou, protože budou na nějaký čas zase vidět v&#160;TV a zapomene se na jejich eskapády a podrazy uvnitř stany i navenek. Utekli z&#160;oprátky, čímž se zvýšila jejich šance, že za rok jim bude o volbách lépe. Na odkladu prodělali na celé čáře TOP a prezident. Ti vsadili na znechucené voliče, kteří příliš nepřemýšlejí a hodí do urny protestní lístek. S&#160;tímtéž počítají i komunisté, kteří mají své jisté, v&#160;krizových časech zcela jistě. O budoucnosti lidovců ví jen Nejvyšší, já bych si na ně pod zmateným Svobodou nevsadil ani korunu.

A teď k&#160;podstatnému: proč nebudou volby? Obě hlavní deformované partaje ODS a socdem by musely voličům vysvětlit, proč musí snížit deficit, sanovat rozpočet a vést zemi v době plného dopadu krize. Ať to udělá Fischerova úřednická vláda, oni pak shrábnou výsledky. A to se mi nelíbí. Zbabělost a populismus v&#160;politice považuji za mnohem horší věc než normální zlodějnu. Jediný, kdo jednal za sebe a v zájmu republiky, byl Ústavní soud. Zastavil předvolební čachry partají a donutil je chovat se podle práva. Hlavní partaje teď nechají úřednickou vládu udělat špinavou práci, aby pak voličům nabídli „úlevy“ buď ve formě výhod podnikatelských (ODS, TOP) nebo sociálních (socdem, komunisté). Lidovci a zelení zatím neví, čí jsou, tak pro jistotu obhájí obojí. Takže se za pár dní dočkáme dalšího divadla ve formě nezbytného hlasování o důvěře Fischerově vládě. Ta okamžitě zavede úsporný rozpočet a bude škrtat, kde jen může. A lid má krátkou paměť, na zbabělost hlavních partají rychle zapomene. Vždyť se nám opět prezentovaly jen v&#160;tom nejlepším světle: myslely na rozpočet; respektovaly rozhodnutí Ústavního soudu. Navíc hezky povládnou plné volební období, k&#160;němuž jsme je zavázali. Už mi ten farizeismus a lhaní začíná lézt na nervy. Ve skutečnosti si partajníci podrželi svá koryta, pašalíky a voličské preference. V době krize přece měli ukázat, že na to mají, aby vládli! Výsledek? Rozpoutali vládní a parlamentní krizi díky svým machinacím s přeběhlíky a nespokojenými poslanci, které buď někdo vydíral nebo jim nabídli lepší posty v jiných politických mančaftech. A když mají vylízat důsledky své neschopnosti a nezodpovědnosti, pak jen zbaběle zalezou do Sněmovny a do partajních sekretariátů. Mezitím budou vykřikovat do médií své stranické mantry a nechají normální státní úředníky, aby vylízali to, co partajní bosové a jejich poskoci svou nezodpovědností sami navařili. Samozřejmě, všechno nepříjemné pak svedou jeden na druhého a všichni společně na Ústavní soud. Za takové uličnické jednání by každé normální rodině dostali výprask na holou.