Krize jakožto nástroj budování Evropské říše

Andrej Ganža, Sergej Klimovskij

Říjen 16, 2012

Za naprostého mlčení prošlo 15. září čtvrté výročí pádu banky Lehman Brothers, jímž začala světová finanční krize. Konec krize je v nedohlednu, pokud není až přímo na konci celoplanetárního vojenského konfliktu.

Veřejné mínění už krizi zcela přivyklo jakožto jevu nevyhnutelnému. Za její příčiny se považuje ledacos a s jediným opatřením: musí se šetřit a šetřit na všem. Vlády evropkých zemí tvoří a schvalují v parlamentech plány takových hospodářských opatření, která vyvolávají negativní reakce spoluobčanů. Počátek podzimu byl v Evropě ve znamení nových opatření k omezování spotřeby, což vyvolalo nové protesty. Nejvýznamnější byla akce "Hnutí 15. května" s obazením španělského parlmentu. Premiér Rajoy ji nazval "snahou o státní převrat".

Na madridském náměstí Neptuna se opakovala s malými odlišnostmi situace, která před rokem nastala na athénském náměstí Syntagma. Na příkladu obou zemí je zřetelný model postupného ukrajování suvernity evropským státům ve prospěch nadnárodních struktur ani ne tak EU, jako budoucí Evropské říše.

Hnutí španělských autonomií


Na jaře se v oknech domů v Barceloně objevovaly katalánské vlajky. Nyní je tam populární následující žert: "Ještě jeden balík opatření a Španělsko se roztrhá ve švech a přenechá splácení dluhu pouhým třem centrálním čtvrtím hlavního města."

Španělské autonomie mají jak bohatou politickou historii, tak rozvinuté místní samosprávy i vlastní politické strany s poměrnou nezávislostí. Na ně se zejména zaměřila vláda a na jejich místní rozpočty ustanovila nucenou správu.

Katalánská vláda dala jako odpověď ultimátum: za toto opatření buď daňová nezávislost nebo kredit 5 miliard eur z Madridu. Nezávislost Rajoy odmítl, ale slíbil vyčlenit kredit. Kataláský parlament se tím nespokojil a na 25. listopadu vyhlásila jeho vláda předčasné volby. Od června probíhaly akce s názvem "Pochod nezávislosti" s heslem "Katalánsko - nový stát Evropy". Ze 7,2 milionu Katalánců se jich účastnilo podle některých zdrojů 600 tisíc lidí a podle jiných až 2 miliony.

Barcelona neuznává svůj údajný dluh, který má vůči Španělsku a tvrdí, že mu postupuje 20 % HDP. Pokud by se Katalánsko osamostatnilo, patřilo by v Evropě mezi exportní státy. Podle průzkumů si asi 90 procent Katalánců přeje osamostatnění. Jejich názor je, že stát jim nijak nevrací to, co mu v daních dávají. Po osamostatnění by jim zůstalo o 3 % více prostředků a navíc by se snížila administrativa. Jestliže příznivci osamostatnění ve volbách zvítězí, bude následovat referendum a po něm jednání s Madridem, v němž bude rozhodčím Brusel.

Dalšími kandidáty samostatnosti jsou Galicie a Baskicko. Rajoyova vláda vytvořila stabilizační fond pomoci autonomiím s částkou 18 miliard eur, ale jen požadavky pěti autonomií jej už vyčerpaly. Je ještě 12 dalších regionů, včetně Rajoyova rodiště Galicie a věčně se bouřícího Baskicka.

Volby bez výběru

Rajoyova vláda stojí před volbou: buď svrchovanost nebo prakticky nepřetržité poskytování úvěrů získávaných z ECB.

Druhá varianta vyžaduje schválení politickým vedením EU. Užití sankcí proti dlužným zemím už vyvolalo masové protesty 30. září ve Francii a Belgii. Španělsku Brusel úvěry bez refinancování bankovního systému poskytne, ale výsledkem bude to samé co v Řecku - výprodej. Minimálně se bude jednat o ostrovy (Kanárské, Baleáry), neboť se předpokládá, že bez toho bude španělský dluh v roce 2013 přes 90 % HDP.

Nabírajíc úvěry v EU se Rajoyova vláda stává pouhým prostředníkem jejich přesměrování mezi autonomie. Potom se autonomní elity mohou ptát je-li takový prostředník vůbec nutný.

Rajoy se tomu snaží předejít. Proto navrhl Evropské unii vydání společných eurobondů k volnému prodeji cenných papírů na světovém trhu. Brusel to nepodpořil. Vždyť Evropská říše nemá zájem na stabilitě národních států. Španělské ministerstvo financí tedy dalo do oběhu vlastní dluhopisy v hodnotě 186,1 miliardy eur se snahou vyměnit je za dolary, jüany, libry, ruble a další měnu. V roce 2013 hodlá Madrid vydat dluhopisy ještě za 200 miliard eur se splatností dva až tři roky. Pravděpodobnost jejich splácení je v podmínkách druhé etapy světové krize nulová.

Existuje několik variant vývoje španělských událostí:

  • Řecká varianta - výprodej ostrovů,

  • Argentinská varianta - odchod z eurozóny, vyhlášení krachu a přijetí vlastní měny,

  • Bruselská varianta - prodej španělských dluhů Evropské centrální bance.


Bruselská varianta je už vyzkoušená na Řecku, je nejzlověstnější, neboť znamená vzdát se svrchovanosti ve prospěch nadnárodních struktur EU.

Rafinovaně podněcovaná dluhová krize ve spojení s politikou Bruselu, jíž je regionalizace evropských států, se rychle mění na nástroj k rušení evropských národních států, státních svrchovaností a převážně státní formy organizace společnosti.

Převzato z Fondsk.ru


Byznys ázerbajdžánských elit v ČR

Hadidža Ismailova, Pavla Holcová a Jaromír Hasoň

Říjen 14, 2012

Na letišti v Baku bývá pořadník na letenky do České republiky v obou třídách. Ta se totiž v posledních letech stala jedním z oblíbených míst pro vládnoucí vrstvu Ázerbajdžánu. Její příslušníci přijíždějí především jako investoři.

Úředníci bohatého Ázerbajdžánu, včetně vládnoucí rodiny Alijevových, zakládají v Praze společnosti, nakupují pozemky, stavějí hotely a přepychové vily, a to především na Karlovarsku. Některé z těchto investic však nejsou legální.

Rozsah jejich inestic vešel ve známost poté, když se žurnalisté působící v organizaci Organized Crime and Corruption Reporting Poject (OCCRP - Projekt sledování organizovaného zločinu a korupce) seznámili s dokumenty o majetku Ázerbajdžánců a registraci společností.

Ázerbajdžánci mají v oblibě Karlovy Vary. Město je přitažlivé i pro bohatou ruskou společnost, zdejší drahota jim nevadí.

Činnost famílie


Český senátor Jan Horník říká: "Ázerbajdžánci znají Karlovy Vary dobře. Jejich předseda vlády mi při jedné návštěvě zde řekl, že jejich pobyt není jen léčebný, ale je především pracovní a proto polovina ázerbajdžánské vlády Karovy Vary navštěvuje."

Napojení začíná už u první rodiny státu. Jedna ze dvou Alijevových dcer Arzu (vlastní vilu u Karlových Varů) je od roku 2006 jedinou akcionářkou firmy ZODIAC Immobilienbesitz, která má hlavní kancelář v Praze. Podle územního katastru má ZODIAC na prestižním předměstí Karlových Varů vilu v hodnotě jednoho milionu eur. Vila je prázdná, ale dobře udržovaná. Podle firemní tabulky sídlí ústředí Alijevové mezi kancelářemi firmy Alferi Hrdina, která poskytuje auditoské, právní a konzultační služby v oboru daní.

Děd Alijevové Afir Pašajev řídí společnost RETRO-INTER se sídlem v Praze a v Karlových Varech. V Ázerbajdžánu řídí Národní leteckou akademii. Podle diplomatických depeší USA zveřejněných WikiLeaks je rodina Pašajevových v Ázerbjdžánu nejsilnějším klanem. Konglomerát Pašajevových společností PASHA HoldingGroup kontroluje pojišťovnictví, bankovnictví, turismus, stavebnictví a spolu s Pasha Bank také oblast investic.

Výkonným ředitelem banky je Pašajevův synovec Mir-Džamal Hafíz oglu Pašajev. V případě banky se údajně jedná o jednu z největších společností v Ázerbajdžánu. RETRO-INTER vlastní řadu nemovitostí, včetně hotelu Jeseter, v blízkosti Karlových Varů.

Stavba hotelu nebyla přijata jednoznačně. Jedni tvrdí, že krajinu oživí a druzí, že ta ohromná stavba kazí ráz krajiny. Pro občany prý nebude mít význam pro drahotu jejích služeb. RETRO-INTER dále vlastní tři penziony. Pašajev zaměstnává ve své firmě českého ředitele, původem ale Ázerbajdžánce, Fahradina Mirzojeva. Mirzojev řediteluje rovněž v jedné firmě ve Švýcarsku, která má filiálku v Praze ve stejné budově jako RETRO-INTER a je také napojen na více dalších společností v ČR. Krom toho založil tým automobilových závodníků. Mezi jeho přáteli na Facebooku jsou tak významní lidé jako je zmíněný senátor Horník. Ten říká, že zná pana Mirzojeva prostřednictvím svého přítele - ázerbajdžánského velvyslance. Představitel společnosti Terma Travel s ním často splupracuje.

Dalším významným ázerbajdžánským investorem v ČR je Džavanšír Pašazade se svým bratrem Allahšukurem šejk ul Islamem. Právě ten je předsedou Rady kavkazských muslimů. Podle údajů z roku 2009 je jedním z pěti set nejvlivnějších muslimů světa. Bratři vlastní společnost Aynur KV se sídlem v Karlových Varech, která vlastní bytový komplex v jejich centru.

Na dotaz novinářů Džavanšir uvedl, že v ČR žádný byznys neprovozuje.

Allahšukur je v ázerbajdžánských mediích představován rozporuplně. Je to náboženský vůdce a velký zastánce prezidenta Alijeva a zároveň přítel tureckého byznysmena Ali Evrena. Ten je nyní ve španělském vězení za účast ve skupině Husseina Salema (praní špinavých peněz). Syn Pašazadeho má za ženu dceru Evsena.

Ázerbajdžánský právník Vasif Movsumov je přesvědčen, že podnikatelská činnost D. Pašazadeho je "protiprávní". Říká: "Členové parlamentu nemohou podnikat. Podnikáním porušují zákon."

OCCRP už dříve oznámila, že Arzu Alijeva se sestrou Lejlou Alijevou a matkou (první dáma Ázerbajdžánu) Mehriban Alijevou vlastní tajně zlaté doly, společnost mobilní sítě, stavební společnost a mají podíly ve velkých investicích v Ázerbajdžánu zprostředkovaných mnoha v Panamě umístěnými offshoringovými společnostmi. Přitom je Mehriban Alijeva členkou parlamentu. Veškeré popsané aktivity zůstávají bez vysvětlení, což je podle Movsamova jasným znakem korupce.

Bytový komplex, který vlastní v Karlových Varech bratři Pašazadeové stojí v blízkosti hotelu Imperial, který má významnou historii a se svým starobylým okolím představuje svébytnou a malebnou scénu.

Nový bytový komplex měl původně být o patro vyšší. Podle místního novináře (Jaroslav Dolina z Karlovarského deníku) se po protestu místních obyvatel dosáhlo snížení stavby o jedno patro. Část bytů je dosud prázdná, v ostatních žijí převážně Rusové.

Další podnikající poslanci


Ázerbajdžánští poslanci Adil Alijev s bratrem Allahverdi Alijevem mají také svůj byznys v ČR. Adil je akcionářem West-End Center (vlastnictví pozemků v západním sousedství Karlových Varů).

Rodina bratří Alijevů založila společnost RAN Ltd. sídlící rovněž v Karlových Varech.

Bratři vystavěli svou kariéru v ázerbajdžánské policii pod patronací svého staršího bratra, kdysi náčelníkla Hlavní policejní správy města Baku Magerrama Alijeva. Ten je dnes velvyslancem v Tádžikistánu.

Všichni zde uvedení veřejně činní Alijevové mají svůj byznys. Tuto stránku své činnosti nijak nekomentují ani na přímé dotazy. Adil Alijev o svých podnikatelských aktivitách nic neříká a o aktivitách jeho rodiny v ČR sdělil: "Mám mnoho příbuzných v ČR, kteří tam mají mnoho společností. Není to nic tajného."

Společnost RAN Ltd. vlastní rovněž nemovitost v centru Chebu a je akcionářem bytového komplexu v Doubí.

Převzato z Kavpolit.com

Námět: Stan

Fedorov: USA připravují svět na Třetí světovou

Říjen 17, 2012

Poslanec Státní dumy RF Jevgenij Fedorov sděluje Pravdě svůj pohled na současnéou situaci ve světě. USA připravují půdu pro rozpoutání třetí světové války. V jejich plánu je sjednotit všechny lokální konflikty do jednoho. Spojené státy hovoří o boji s terorismem a samy sázejí na extrémisty a na teroristy. Svět v tuto dobu začíná sklouzávat do úplné destabilizace, která se nevyhnutelně završí světovou válkou. Určité síly zkoumají terén. Podobně když Sovětský svaz bojoval v Afghánistánu, neměl co do činění s mudžahedíny, ale s Američany, s bin Ládinem a s americkými Stingery. Byl to prvek světové konfrontace a skutečné světové války mezi SSSR a USA. Sovětský svaz tuto válku prohrál, byl zlikvidován a zotročen.

Následující jednání tohoto scénáře má za cíl podnítit světový požár, rozpoutat velkou světovou válku, propojit jednotlivé lokální konflikty v jediný systém nestability. K tomu je potřeba mnohonásobně zvýšit financování terorismu, což dnes USA v celém světě činí.

Američané budou jednat dále bez ohledu na to, zda je někdo spojenec nebo protivník, zda je přítel nebo nepřítel.

Příkladně Řecko. To přece není nepřítel USA. Přitom i Řecku snížili ratingy a nastartovali u nich evropskou krizi.

Dále Egypt. Také není nepřítel USA. Přesto mu zorganizovaly oranžovou revoluci a nyní se ve skutečnosti jedná o rozsudek smrti nad prezidentem Egypta, který byl k Američanům loajální. Byl vyměněn za v podstatě mnohem extrémističtějšího prezidenta. To není samozřejmě bez příčiny.

Na těchto příkladech je vidět, že USA potřebují, aby byl extrémismus ve velkém rozsahu usídlen po celém světě. V USA budou toto téma rozpitvávat a nějaké ústupky od takového programu nelze očekávat.

Vzestup a růst extrémismu je jeden z prvků přípravy třetí světové války, kterou v Americe potřebují.

Převzato z Fondsk.ru

Zdroj a odkazy na ruské originály: Outsidermedia