Počet obyvatel Spojených států amerických je 305 miliónů a počet soukromně vlastněných zbraní je 270 milionů. Průměrně je každý den zastřeleno 34 amerických občanů.

Mnohonásobné masakry, ve kterých je k zabíjení lidí použita střelná zbraň, stále ještě šokují svou brutalitou, ale už nepřekvapují. V prozatím posledním masakru na základní škole Sandy Hook v Newtownu ve státě Connecticut bylo zabito celkem 26 lidí, z toho 20 dětí ve věku 6 a 7 let. Tak jako po každém masakru (Columbie, Arizona…) volají Američané po změně, a to především po změně zákonů o zbraních.

Americká společnost není v postoji ke změnám jednotná. Na jedné straně polarizované společnosti se zdvíhají kritické hlasy obviňující politiky z nečinnosti. Aktivisté vyzývají americké občany, aby si uvědomili vlastní odpovědnost a začali vyvíjet tlak na politiky, kteří je zastupují a měli by hájit i jejich skutečné zájmy. Zároveň s kritikou se objevují i různé protesty požadující změnu v zákonech. Ty jasně ukazují, že ve společnosti existuje požadavek po regulaci a po kontrole vlastnictví některých druhů střelných zbraní.

Například při zpětném odkupu zbraní ve státem podporovaném programu se ve zhruba osmdesátitisícovém městě Camden, New Jersey, vybral rekordní počet 1.137 střelných zbraní v průběhu dvou dnů oproti předchozímu maximu v roce 2009, kdy se vybralo celkem 700 kusů.

Starosta města New York Michael Bloomberg uspořádal tiskovou konferenci, na které vyzval prezidenta a kongres, aby urychlili jednání ve věci zákazu některých druhů zbraní a aby iniciovali příslušné změny v zákonech. Zajímavou událostí je vystoupení slavného basketbalového trenéra Jima Boeheima. Ten si veřejně položil otázku, zda je pro Američana skutečně nutné vlastnit zbraň se zásobníkem na 30 střel. A vyjádřil smutek a pochybnost nad společností, která takové šílenství umožňuje. To vše pronesl na slavnostní tiskové konferenci věnované oslavě jeho vítězného působení v týmu Syracusy. Tato akce vzbudila velký mediální ohlas v USA.

Další z těch, kdo vystoupili na podporu zákazu některých druhů střelných zbraní, je Larry Alan Burns, federální okresní soudce v San Diegu, který v listopadu 2012 odsoudil tzv. Tucsonského střelce Jareda Lee Loughnera. Ten zastřelil 6 lidí a 13 dalších zranil ve městě Tucson v Arizoně. Soudce Burns, konzervativec, obhájce vlastnictví zbraně pro účel sebeobrany a sám vlastník střelné zbraně, striktně požaduje zákaz některých druhů útočných zbraní s vysokou kapacitou zásobníku, například typu kalašnikova.

Chcete podepsat petici žádající zákaz útočných zbraní, které jsou od roku 2004 vlastněny legálně jen díky mezerám v zákonech? A s tím požadovat i zavedení komplexní kontroly zbraní v USA? Můžete se podepsat zde.