V článku Bezohledné americké firmy mají problémy v západní Evropě jsme zmínili fakt, že americké pracovní podmínky jsou pro německé zaměstnance Amazonu.com naprosto nepřijatelné. Navíc jim zaměstnavatel zakazuje se odborově organizovat, což je v rozporu s německým pracovním právem. Amazon v USA už například odbory ve svých pobočkách kompletně zničil a stejný styl chce zavést i Evropě.

Reportérka Mac McClellandová se nechala zaměstnat jako skladištní dělnice u americké pobočky Amazonu přes nastrčenou společnost shánějící pracovní síly. Ta jí dopředu řekla, aby se odnaučila plakat a nebrala si sebou žádné osobní věci. Pak se stala novodobým otrokem, což detailně popisuje ve své reportáži I Was a Warehouse Wage Slave. Ohromné skladiště se 4 tisíci zaměstnanci připomínalo pracovní tábor. Čas k vyhledávání skladištní položky, kterou si Američané objednají u Amazonu.com přes internet, se počítal na sekundy a k vyhledání položky bylo kolem 20 sekund. Pracovní doba byla 10 hodin, podmínky příšerné. Každých pár hodin někdo přišel a řekl jí: "Plníš normu na 70 %, odvádíš mizernou práci." Nebyl dostatek času na jídlo a na toaletu se stály fronty. Poslechněte si rozhovor s novinářkou McClellandovou pro aktivistickou televizi RealNews napojenou na hnutí Democracy now! Je to její druhé skryté vyšetřování otrockých pracovních podmínek v USA.


Celý příběh je podrobně popsán v reportáži z roku 2011 publikovaném deníkem The Morning Call v Pennsylvánii pod názvem Inside Amazon's Warehouse. Jak vidno, návrat do 19. století je možný a šéf Amazonu je hodnocen jako "dynamický podnikatel". V každém případě se mu podařilo nastolit pracovní podmínky, o nichž píše Karel Marx ve svém díle Kapitál. Možná by se tento podnikatel a jemu podobní měli zamyslet nad jednoduchou otázkou: Když ze všech občanů udělají žebráky a otroky, kdo pak bude kupovat jejich zboží?